Sari la conținut

Portal:Polonia

De la Wikipedia, enciclopedia liberă


Panorama of Kraków, former capital of Poland
modificare 

Bine ați venit la Portal Polonia
Witaj w Portalu o Polsce

Coat of arms of Poland
Coat of arms of Poland
Map of Poland
Map of Poland

Polonia (poloneză Polska), oficial Republica Polonă (poloneză Rzeczpospolita Polska), este o țară din Europa Centrală, care se învecinează cu Germania la vest, Cehia și Slovacia la sud, Ucraina și Belarus la est, și Lituania, Rusia și Marea Baltică la nord. Are de asemenea o frontieră maritimă cu Danemarca și Suedia. Întreaga suprafață a Poloniei este de 312.683 km², situând acest stat pe poziția 69 în lume din punct de vedere al suprafeței. Polonia are o populație de 38,1 milioane de locuitori, concentrați principal în orașe și municipii mai mari, precum capitala istorică – Cracovia, și cea actuală – Varșovia.

Primul stat polonez a fost creat în anul 966. Teritoriul său a fost similar cu limitele actuale ale țării. În anul 1025, Polonia a devenit regat și în 1569 a cimentat o asociație de lungă durată cu Marele Ducat Lituanian prin unire formând Republica Celor Două Națiuni. Republica a fost desființată în 1795. Polonia și-a recăpătat independența în 1918 după Primul Război Mondial, dar și-a pierdut-o din nou în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, fiind ocupată de forțele Germaniei Naziste și Uniunii Sovietice, după 1945 devenind un stat comunist aflat sub controlul fostei Uniuni Sovietice. În anul 1989, dominația comunistă a fost răsturnată și Polonia a devenit ceea ce este neoficial denumit „A treia Republică Poloneză”. Astăzi, este al șaselea stat după populație în Uniunea Europeană. Este o republică compusă din șaisprezece voievodate (województwo). Polonia este membră a NATO, ONU, OECD și a Organizației Mondiale a Comerțului.

modificare 

Istoria Poloniei

Soldații germani distrugând un punct polonez de trecere al frontierei pe 1 septembrie 1939
Invadarea Poloniei din 1939 (numită de polonezi: Wojna obronna 1939 roku–Războiul de apărare din 1939, de germani: Polenfeldzug–Campania poloneză, având numele de cod dat de Marele Stat Major nazist Fall Weiss, numită de unii istorici și "Campania poloneză din septembrie" ori "Războiul polono-german din 1939"), a fost inițiată de Germania Nazistă, Uniunea Sovietică și statul marionetă Slovacia, fiind evenimentul care a declanșat al doilea război mondial. Dacă asupra momentului declanșării celei de-a doua conflagrații mondiale mai există discuții, este acceptat de către toată lumea că invadarea Poloniei a marcat începutul celui de-al doilea război mondial în Europa, de vreme ce aliații continentali ai Poloniei (Regatul Unit și Franța) au declarat răboi Germaniei pe 3 septembrie, gest urmat la scurtă vreme de Canada, Australia și Noua Zeelandă. Invazia a început pe 1 septembrie 1939, la numai o săptămână după semnarea Pactului Molotov-Ribbentrop, și s-a încheiat pe 6 octombrie, odată cu ocuparea întregii Polonii de agresorii germani și sovietici.
Mai multe articole selectate... Citește mai mult...
modificare 

Imagine selectată

Malbork Castle viewed from across the Nogat river
Malbork Castle viewed from across the Nogat river
Credit: DerHexer

Castelul Malbork, cunoscut în germană ca Marienburg, a fost construit pe râul Nogat în delta Vistulei de către Cavalerii Teutoni în anul 1406. Acesta este cel mai mare castel gotic din caramida din lume.

More selected pictures... Citește mai mult...
modificare 

Știați că

Despre Polonia:

Tadeusz Rejtan, fragment din pictură de Jan Matejko

  • ... Tadeusz Rejtan este amintit în Polonia pentru gestul său dramatic (foto), ca un simbol de patriotism?
  • ... Tratatul de Kępno (1282) dintre Mestwin al II-lea și Przemysl al II-lea a transferat controlul asupra Pomeraniei de Est și a facilitat reunificarea Poloniei?
  • ... au fost peste o duzină de revolte ale cazacilor împotriva commonwealthului polono-lituanian și Imperiului Rus?
  • ... desenul satiric francez din 1773 cu privire la prima împărțire a Poloniei, The Troelfth Cake, a fost interzis în mai multe țări europene?
  • ... Podul Rędziński, recent construit peste fluviul Oder în Wrocław, este cel mai înalt și lung pod din Polonia?
  • modificare 

    Președintele

    Bronisław Komorowski
    Bronisław Komorowski

    Despre acest sunet Bronisław Komorowski  API: /bro'ńiswaf-komo'rofskʲi/ (n. 4 iunie 1952, Oborniki Śląskie, Polonia), este președintele Poloniei. În calitate de președinte al Sejmului, el a preluat funcția după decesul președintelui Lech Kaczyński într-un accident aviatic petrecut în Rusia. Komorowski a fost candidatul la președinție al partidului Platforma Civică.

    Komorowski a fost și Ministru al Apărării Naționale, în perioada 2000-2001 în guvernul Jerzy Buzek. Între 2005 și 2007 a fost vicepreședinte al Sejmului - camera inferioară a legislativului polonez. La 5 noiembrie 2007 a fost ales în funcția de președinte al acestei camere.

    Este vicepreședinte al Platformei Civice și a fost susținut de Lech Wałęsa când a candidat la președinție.

    modificare 

    Biografie selectată

    Papa Ioan Paul al II-lea
    Papa Ioan Paul al II-lea

    Fericitul Papă Ioan Paul al II-lea (născut Karol Józef Wojtyła, * 18 mai 1920, Wadowice, Polonia – † 2 aprilie 2005, Vatican) a fost papă al Bisericii Catoliceepiscop al Romei – și suveran al Vaticanului ales în 16 octombrie 1978.

    A fost botezat Karol Józef Wojtyła. A fost primul papă de altă origine decât cea italiană de la Papa Adrian al VI-lea, adică din 1522. Mama sa a fost o catolică credincioasă și a ținut ca fiul ei să se nască aproape de o biserică pentru ca primele sunete auzite de fiul ei să fie „cântări aduse Domnului”. Pe când Karol încă era foarte mic, mama lui obișnuia să le spună cunoscuților „Veți vedea că fiul meu Karol va deveni o persoană importantă”.

    Pontificatul său de 26 ani (octombrie 1978aprilie 2005) este considerat al treilea ca lungime din istoria Bisericii Catolice, în urma Sfântului Petru (estimat între 34 și 37 ani) și a lui Pius al IX-lea (31 ani). Citiți mai mult...

    modificare 

    Așezare selectată

    Piața Mare din Cracovia (Rynek Główny)
    Piața Mare din Cracovia (Rynek Główny)

    Cracovia (în poloneză Kraków) este unul dintre cele mai vechi și mai mari municipii din Polonia. În 2005 populația municipiului era de peste 750.000 locuitori, cea a aglomerației fiind de peste 1 mil. locuitori. Nucleul istoric al municipiului este situat pe malul Vistulei, la piciorul colinei Wawel, în sudul țării, în regiunea Polonia Mică (Małopolska). Din 1999 este reședința voievodatului Polonia Mică (województwo małopolskie), anterior fiind reședința voievodatului Cracoviei (din secolul al XIV-lea).

    În mod tradițional Cracovia este considerată ca fiind unul dintre municipiile importante ale Poloniei din punct de vedere artistic, cultural și științific. Reprezintă totodată fosta reședință a regilor polonezi și este considerată de mulți ca fiind inima Poloniei, având o istorie de peste 1000 de ani. Cracovia este de asemenea un important centru turistic, fiind ținta a peste 7 mil. de turiști anual.

    Centrul vechi istoric din Cracovia a fost înscris în anul 1978 pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO. Citiți mai mult...

    modificare 

    Polonia acum

    Evenimente recente sau în desfășurare

    Agnieszka Radwańska

    • 12 octombrie Polonia este percepută ca una dintre puținele țări din UE care a reușit să evite recesiunea

    Urmează:

    modificare 

    Categorii

    modificare 

    Subiecte

    Geografie

    Oameni

    Guvernul și politica

    Economie

    Cultura

    Istoria

    1795–19181918–19391939–19451945–19891989–prezent

    modificare 

    Alte portaluri

    modificare 

    Wikimedia

    modificare 

    Wikipedia în limbile Poloniei