Portal:Acțiunile militare postbelice (1918-1920)/Articolul săptămânii/7

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Poziţiile aproximative ale forţelor bolşevice şi antibolşevice pe fronturile din Rusia, în martie 1919.

Intervenția de sprijin a Armatei României pentru trupele franceze din sudul Rusiei în 1919 a reprezentat o acțiune a trupelor Regatului României în sprijinul trupelor aliate franceze, grecești și poloneze care, acționau între Nistru și Bug sub comanda generalului francez Philippe Henri Joseph d'Anselme, în regiunea Odesa. Acțiunea, care a debutat la 20 februarie/5 martie 1919, a implicat unități ale Corpului V Armată și a urmărit consolidarea apărării segmentului de cale ferată dintre Tiraspol și nodul de cale ferată Razdelnaia, segment aflat în Gubernia Herson pe axa de transport Tiraspol – Odesa, esențială pentru apărarea Odesei.

Evoluția defavorabilă a situației militare, a trupelor aliate și a celor ale Armatei Albe, a impus fortificarea de către Armata României a liniei Nistrului, precum și retragerea forțelor aliate comandate de d'Anselme în sudul Basarabiei, în fața înaintării trupelor bolșevice. Militarii români s-au repliat, în consecință, pentru a intra în dispozitivul de acoperire al frontierei nistrene.

Evoluția situației militare europene a impus în luna mai 1919, Înaltului Comandament Aliat, redislocarea forțelor aliate aflate în Basarabia. Acestea au fost înlocuite până la 13 iunie 1919 cu trupe românești, ceea ce a avut un impact negativ asupra operațiunilor Armatei României în Ungaria.

Citește mai mult ...