Philippe Henri Joseph d'Anselme

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Philippe Henri Joseph d'Anselme
Date personale
Născut[1] Modificați la Wikidata
Voreppe, Franța Modificați la Wikidata
Decedat (71 de ani) Modificați la Wikidata
Paris, Franța Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of France.svg Franța Modificați la Wikidata
Ocupațiepersonal militar[*] Modificați la Wikidata
StudiiȘcoala Specială Militară de la Saint-Cyr  Modificați la Wikidata
Activitate
Gradulgeneral de divizie  Modificați la Wikidata
Bătălii / RăzboaiePrimul Război Mondial  Modificați la Wikidata
Decorații și distincții
DecorațiiLegiunea de Onoare în grad de Mare Ofițer[*]
Croix de guerre 1914–1918
Ordinul Sf. Mihail și Sf. Gheorghe în grad de companion[*]
Croix de guerre[*]
Ordinul Bath în grad de comandor[*]
Order of Saints Maurice and Lazarus[*]
Médaille Interalliée 1914–1918[*]
Médaille commémorative de la guerre 1914–1918[*]  Modificați la Wikidata

Philippe Henri Joseph d'Anselme (n. ,[1] Voreppe, Franța – d. , Paris, Franța) a fost un general de divizie francez, care a condus unități militare franceze în Primul Război Mondial. El a fost activ în special în Balcani, în cadrul Armatei Franceze din Orient, și la Odesa, în perioada care a urmat revoluțiilor ruse din 1917.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Cariera militară antebelică[modificare | modificare sursă]

D'Anselme a urmat, începând din 27 octombrie 1883, studii militare la Școala Specială Militară de la Saint-Cyr și pe 1 octombrie 1885 a fost înaintat la gradul de sublocotenent. A deținut apoi o serie de posturi de comandă în unitățile ale Legiunii Străine Franceze detașate în Maroc și Algeria. Rând pe rând a fost avansat în grad: locotenent (7 martie 1889), căpitan (24 decembrie 1894) și șef de batalion (23 iunie 1907). În 24 septembrie 1912 a fost numit șeful statului major al trupelor franceze de ocupație din Marocul Oriental, fiind înaintat la gradul de locotenent-colonel pe 23 decembrie 1912.

După începerea Primului Război Mondial a fost înaintat pe 1 noiembrie 1914 la gradul de colonel, fiind numit pe 18 noiembrie 1914 comandant al Regimentului 1 de Pușcași Algerieni și apoi pe 11 mai 1915 comandant al Brigăzii 38 de Infanterie Marocană. A fost promovat apoi, pe 23 decembrie 1915, la gradul de general de brigadă.

Participarea la Primul Război Mondial[modificare | modificare sursă]

Pe 22 ianuarie 1916 proaspătul general d'Anselme a fost numit comandant al Diviziei 127 Infanterie și trimis pe Frontul din Macedonia pentru a întări Armata Franceză din Orient. A fost transferat apoi, în 9 iulie 1918, la comanda nou formatului Grup nr. 1 de Divizii ale Armatei din Orient, primind un post de comandă superior gradului militar pe care-l avea.

În 14 septembrie 1917 Armata Aliată din Orient comandată de generalul Louis Franchet d'Esperey a început o ofensivă generală pe Frontul din Macedonia, de-a lungul râului Vardar, încercând să străpungă liniile de apărare ale armatelor Puterilor Centrale aflate sub comanda generalului german Friedrich von Scholtz. În timpul acestui atac, generalul d'Anselme a comandat un corp de armată format dintr-o divizie franceză și două divizii grecești care avea ca misiune protejarea flancului drept al principalei forțe de asalt a Armatei Sârbe și joncțiunea cu aceasta în momentul sosirii pe frontul de pe râul Vardar. Operațiunile militare conduse de D'Anselme au fost foarte apreciate pentru rezultatele obținute și spre sfârșitul luptelor, în 26 octombrie 1918, el a fost promovat la gradul de general de divizie.

Începând din 15 ianuarie 1919[2] a fost comandant al forțelor aliate de ocupație (franceze și grecești) în sudul Rusiei, având cartierul militar la Odesa. În chestiuni politice și de altă natură, potrivit memoriilor contemporanilor săi,[3][2][4] d'Anselme urma sfaturile șefului statului major, colonelul Henri Freydenberg.[5] Pe 2 aprilie 1919 a anunțat evacuarea pripită a forțelor aliate de la Odessa în timp de două zile,[6] ceea ce a pus într-o poziție foarte dificilă unitățile ruse de voluntari formate în Odesa (Brigada Timanovski).

După război[modificare | modificare sursă]

Generalul d'Anselme a fost pus pe 10 iunie 1919 la dispoziția Ministerului de Război al Franței și s-a întors la Paris, unde a servit ca asistent militar al ministrului de război. În 10 septembrie 1919 a fost numit comandant al Diviziei 38 Infanterie. A revenit în nordul Africii în 1924, mai întâi în postul de comandant al diviziei de ocupație în Tunisia (din 7 februarie 1924), cu prerogative de comandant de corp de armată, și apoi drept comandant superior al trupelor din Tunisia (din 5 martie 1926). A fost trecut în rezervă pe 30 august 1926, la vârsta de 62 de ani, și a decedat 10 ani mai târziu.

Decorații[modificare | modificare sursă]

 • Legiunea de onoare în grad de: Cavaler (11/07/08), Ofițer (10/04/15), Comandor (18/04/18) și Mare Ofițer (16/06/20)
 • Crucea de Război 1914-1918
 • Medalia interaliată 1914-1918
 • Medalia comemorativă a Marelui Război
 • Crucea Belgiană de Război 1914-1918 (Flag of Belgium (civil).svg)
 • Cavaler al Ordinului regal „Sfinții Mauriciu și Lazăr” (Flag of Italy.svg)
 • Cavaler comandor al Ordinului Bath (Flag of the United Kingdom.svg)
 • Companion al Ordinului St. Michael și St. George (Flag of the United Kingdom.svg)

Note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ a b Philippe Henry Joseph Anselme d', Baza de date Léonore, accesat în  
 2. ^ a b Gheorghi Lafar, Raport către CEKA din 27 ianuarie 1919, Odesa (în limba rusă): «Potrivit opiniei generale a conducerii statului major din 15 ianuarie, generalul d'Anselme, comandantul-șef al forțelor aliate din sudul Rusiei, nu este decât o cârpă. Hățurile armatei sunt deținute de șeful său de stat major, colonelul Freydenberg. Eu îl consider principalul obiectiv asupra căruia trebuie să ne concentrăm forțele. La fel ca d'Anselme, Langeron [D. F. Andro], consulul frustrat [Enno], - Freydenberg - mizează pe o alianță cu persoanele care cunosc viața rusă și care sunt legate de Odesa prin legături de rudenie sau comerciale.»
 3. ^ Anton Ivanovici Denikin, «Очерки русской смуты».
 4. ^ «Din numeroasele memorii și documente cunoaștem acum [în 1984] că această persoană remarcabilă [Freydenberg] din tabăra intervenționiștilor, subminându-l pe generalul d'Anselme, care avea o voință slabă..., a condus o politică complet neconvențională care era împotriva aspirațiilor monarhice ale puternicului „grup Enno”, în spatele căruia a crescut figura sinistră a lui Șulghin, și potrivită ambițiilor dictatoriale ale lui Denikin din Ekaterinodar». Nikita Brîghin. «Тайны, легенгды, жизнь» (Secrete, legende, viață).
 5. ^ D.V. Lehovici, Белые против красных (Albii împotriva roșilor)
 6. ^ Сотрудник Одесского литературного музея филолог Е. Яворская считает объявление «Разгрузка Одессы» от 3 апреля 1919 специфическим одесским: «Газета „Наше слово“ сообщает о приходе свежих французских войск в Одессу,… а на соседней странице объявление, которое генерал д Ансельм мог написать только под влиянием одесского менталитета: „Союзники считают, что они лишены возможности доставить в ближайшее время продовольствие в Одессу. Поэтому в целях уменьшения числа едоков решено приступить к частичной разгрузке Одессы“.» E.L. Iavorskaia. «Над морем Чёрным и глухим…», în cartea Где обрывается Россия, Optimum, Odesa, 2002, p. 3.

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]