Petar Pećanac

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Petar Pećanac
Date personale
Născut (46 de ani) Modificați la Wikidata
Drvar, Iugoslavia Modificați la Wikidata
Ocupațiealpinist[*]
fotograf Modificați la Wikidata
Cho Oyu este primul vârf de peste 8.000 de metri cucerit de un alpinist din Bosnia și Herțegovina [1]

Petar Pećanac (n. , Drvar, Iugoslavia) este primul alpinist bosniac care a urcat (în 2007) pe muntele Everest (8.848 de metri înălțime, cel mai înalt vârf de pe planetă). Cu un an mai devreme, a fost primul bosniac care a cucerit un vârf de peste 8.000 de metri (Cho Oyu, 8.201 metri înălțime.)[2]

Biografie[modificare | modificare sursă]

S-a născut la Drvar la 29 ianuarie 1978. În anul următor, părinții săi s-au mutat la Novi Sad, unde a terminat școala primară și gimnazială. A găsit un loc de muncă în Banja Luka, ca fotograf. Apoi a lucrat ca fotograf pe nave mari de turism și a folosit banii câștigați pentru călătorii și alpinism.[3] După numeroase excursii de alpinism, el locuiește împreună cu soția sa de origine braziliano- portugheză într-o moșie de familie într-un sat lângă Drvar.[4] El consideră că viața la țară este calea corectă de a te bucura de natură și de familie.

Alpinism[modificare | modificare sursă]

Și-a început cariera ca alpinist în Banja Luka la Clubul de Alpinism Sportiv „Xtreme” și a făcut ascensiuni alpine importante cu Clubul de Orientare și Alpinism din Banja Luka. Pećanac a urcat pe mai mulți munți din Bosnia și Herțegovina, din Serbia și din lume:

Urcarea pe Cho Oyu[modificare | modificare sursă]

În perioada 26 august - 10 octombrie 2006, Petar Pećanac a participat la expediția din Himalaya, pe Cho Oyu, cu o înălțime de 8201 metri, al șaselea cel mai înalt vârf de pe Pământ. Vârful Cho Oyu este plat, de mărimea unui teren de fotbal. Ascensiunea către vârf, din cei 8 membri ai expediției, a fost realizată de șapte alpiniști, printre care și Petar Pećanac. Astfel a devenit primul alpinist din Bosnia și Herțegovina care a urcat pe vârful de peste 8000 m.[9]

Acest vârf a fost o pregătire pentru urcarea pe Everest din anul următor.[10]

Boris Kovačević a deținut recordul anterior de înălțime al alpiniștilor bosniaci, cu 7.743 m. Pentru acest succes, alpiniștii bosniaci au așteptat din 1979, când limita de 7.000 de metri, pe vârful Korzhenevskaya (7105 m) din Pamir, a fost depășita de Mujo Mulaosmanović și Branimir Maltarić.[11]

Urcarea pe Muntele Everest[modificare | modificare sursă]

Petar Pećanac a urcat pe Muntele Everest ca participant la o expediție internațională de zece membri organizată de Echipa Extreme Summit⁠(d) din Belgrad. Expediția a fost formată din: Basar Čarovac, Dragan Petrić, Ilija Andrejić, Petar Pećanac, Miloš Ivačković, Gligor Delev (din Macedonia de Nord), Simo Dragićević, Marko Nikolić și Dragana Rajblović⁠(d) - prima femeie din Serbia (și Balcani) care a urcat pe «Acoperișul lumii». În Nepal, s-au alăturat șerpașilor Nima, Lakhpa și Sonama.[11]

Expediția a început cu un zbor către capitala Nepalului - Kathmandu pe 31 martie și a fost condusă de Dragan Jacimovic. Drumul către Muntele Everest a fost marcat și de o tragedie. În timp ce se aflau la 3.700 m a avut loc un cutremur puternic, cu un număr mare de victime. Printre aceștia au fost câțiva pe care i-a întâlnit în perioada petrecută anterior în Himalaya.[12]

Urcarea s-a făcut pe latura de nord-est și urcarea finală a durat patru zile. De la ultima tabără, care a fost așezată la o altitudine de 8.300 de metri, s-au îndreptat spre vârf la ora 23.00. Șapte alpiniști au ajuns în vârf, în jurul orei 8.45 dimineața. Au stat o oră și jumătate, cu toate că, din cauza furtunii de după-amiază, se recomandă o ședere maximă de până la 15 minute. Ei au așteptat un alt grup de alpiniști. Pećanac a filmat și a fotografiat, de asemenea, peisaje frumoase din Himalaya cu o cameră. Ascensiunea a avut loc la 20 mai 2007.[13][14]

Partenera sa de alpinism, Dragana Rajblović⁠(d), a scris o carte denumită Everestul meu - vis și realitate (Moj Everest – san i java).[15][16] Fotografiile din carte au fost realizate de Pećanac. Spre deosebire de ceilalți membri ai expediției, el a avut un dispozitiv de înaltă calitate, în timp ce celelalte dispozitive digitale ale expediției au eșuat din cauza frigului, deoarece bateriile s-au descărcat rapid din cauza temperaturilor extreme.[17]

În acel moment, urcarea i-a costat aproximativ 23.000 de dolari americani, iar permisul de urcare pe Everest a costat șapte mii de dolari americani. În zece ani costurile de urcare au devenit mult mai mari.[18] Urcarea pe Muntele Everest a devenit o afacere și o reclamă comercială și a ajuns la extreme. Pecanac a declarat:

Dar nu este vorba doar de bani - pentru mine a fost un vis, iar visul nu are preț.[19]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Probijena granica 8000 m
  2. ^ „Petar Pećanac, prvi čovjek iz Srpske i BiH koji je osvojio Mont Everest”. mojeNovosti.com. Arhivat din original la 2020-10-26. Accesat în 9. 2. 2019.  Verificați datele pentru: |access-date= (ajutor)
  3. ^ Extreme Summit tim - Peter Pećanac
  4. ^ DECENIJU NAKON OSVAJANJA EVERESTA alpinista sa suprugom Brazilkom i ćerkom pronašao porodičnu sreću kraj Drvara
  5. ^ „Banjalučani osvojili najviši vrh Anda”. Mondo. Accesat în 13. 9. 20.  Verificați datele pentru: |access-date= (ajutor)
  6. ^ „Petar Pećanac osvojio najviši vrh Sjeverne Amerike – Mont Mekinli”. banjaluka.wordpress - 4. juna 2008. Accesat în 13. 9. 2000.  Verificați datele pentru: |access-date= (ajutor)
  7. ^ „Ekspedicija u kojoj je sedmero Šibenčana popela se jutros na Elbrus, najviši vrh Europe”. Šibeniknews - 24. jula 2017. Accesat în 13. 9. 2000.  Verificați datele pentru: |access-date= (ajutor)
  8. ^ „Sa djevojkom na Mont Everest”. Glas Srpske. Accesat în 13. 9. 2018.  Verificați datele pentru: |access-date= (ajutor)
  9. ^ Cho-Oya - na više od 8000 metara... - Radio Slobodna Evropa
  10. ^ Planinarski savez Srbije Popeti vrhovi preko 8000 metara
  11. ^ a b „Hronologija uspona”. Planinarski savez BiH. Arhivat din original la 2019-07-08. Accesat în 13. 9. 2018.  Verificați datele pentru: |access-date= (ajutor)
  12. ^ Peter Pećanac - Planina se tresla, letjele su stijene
  13. ^ „Katarina Stanković - Šest sati za poslednjih 318 metara”. Danas - 22. maja 2007. Arhivat din original la 2019-07-08. Accesat în 13. 9. 2018.  Verificați datele pentru: |access-date= (ajutor)
  14. ^ „Bh. alpinisti u najvišem gorju svijeta”. ZONE 2000. Arhivat din original la 2020-10-26. Accesat în 13. 9. 2020.  Verificați datele pentru: |access-date= (ajutor)
  15. ^ „Dragana Rajblović”. www.goodreads.com. Accesat în . 
  16. ^ „PREDSTAVLJENA KNJIGA DRAGANE RAJBLOVIĆ „MOJ EVEREST – SAN I JAVA" (în sârbă). Radio Dunav. . Accesat în . 
  17. ^ Dragana Rajblović, Moj Everest – san i java - Dan on-line
  18. ^ Haris Čalkić Kreditom na Mount Everest - Medioacentar Sarajevo
  19. ^ „Petar Pećanac - Svako treba svoj Mont Everest”. Arhivat din original la . Accesat în .