Peer-to-peer

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
O rețea peer-to-peer (P2P) e o rețea în care noduri interconectate („parteneri”) distribuie resurse între ei fără a folosi un sistem de administrare centrală

Peer-to-peer (deseori abreviat P2P) este o arhitectură de rețea pentru aplicațiile distribuite care împarte sarcinile la mai mulți parteneri.

Peer-to-peer permite calculatoarelor să se conecteze în mod direct unul la celălalt, pentru pentru schimb de fișiere în comun. Pentru a se folosi de o asemenea rețea, utilizatorii trebuie să instaleze o aplicație comună prin care descarcă filme, jocuri, aplicații, muzică sau documente.

Partenerii sunt participanți egal privilegiați, echipotenți în aplicație. Se spune că formează o rețea peer-to-peer din mai multe noduri. O rețea Peer-to-peer (P2P) este un tip de rețea în care fiecare computer are drepturi si responsabilități egale. Perechile partajează o parte din resursele lor în mod direct către alte computere aflate în rețea fără a fi nevoie de un coordonator central cum ar fi un server sau o gazdă stabilă. Perechile sunt atât furnizori cât și consumatori de resurse, în contrast cu tradiționalul sistem client-server unde serverul este furnizor iar clientul este consumator.

Calculatoarele într-o rețea P2P sunt în mod normal situate unul lângă altul și rulează aceleași protocoale de rețea.

Majoritatea rețelelor rezidențiale din ziua de azi sunt rețele P2P. Utilizatorii rezidențiali își configurează computerele astfel încât să permită partajarea de fișiere, imprimante și alte resurse în mod egal între toate dispozitivele.

Sunt câteva lucruri de luat în considerare înainte de a seta o rețea P2P:

Mărime: rețelele P2P sunt destinate să conecteze un număr mic de computere. Când se ajunge la 10-15 computere intr-o singură rețea P2P vor începe să apară problemele;

Securitate: Securitatea nu este foarte bună în cadrul unei rețele P2P deoarece nu există un loc centralizat pentru toate resursele, acestea fiind împrăștiate în toată rețeaua;

Training: Utilizatorii se ocupă de administrarea unei rețele P2P. Aceasta înseamnă că toți utilizatorii trebuie invățați cum să partajeze fișierele, directoarele și imprimantele. Într-o rețea P2P închiderea unui computer fără a anunța mai întâi, poate duce la imposibilitatea altui calculator de a printa.

Găzduirea resurselor: Fiecare computer care se conectează la un alt computer îi "manâncă" acestuia resurse și poate cauza probleme de performanță.

Clasificare[modificare | modificare sursă]

Rețelele P2P centralizate (client-server), sunt cea mai simplă metodă pentru stocarea datelor pe un server web central, la care în principiu au acces toți utilizatorii. În rețelele descentralizate, fără un server central, calculatoarele sunt sunt conectate direct între ele, utilizatorii se folosesc de aplicații speciale, care stau la dispoziție oricui pe internet. Rețelele descentralizate se pot clasifica la rândul lor, în funcție de structura lor, în două mari categorii: rețele nestructurate și rețele structurate. De asemenea există rețelele peer-to-peer semantice, rețele anonime și rețele private.

Note[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Peer-to-peer