Joc pentru calculator

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare

Jocurile de computer constituie o categorie de aplicații software care este destinată distracției. De la apariția acestora, în lumea computerelor, în anii 1970, până astăzi, industria a evoluat, astfel că putem vorbi cu ușurință de multe evenimente de prezentare a jocurilor, cum ar fi E3 sau CeBit la nivel mondial sau CERF în România, precum și de câteva organizații de jucători profesioniști.

Anii ’70 a fost perioada cand jocurile arcade au avut o ascensiune istorica, insa radacinile lor se scufund pana in anii ’50, atunci cand a fost invenatat cu adevarat primul joc video, care rulau pe computere EDSAC si Osciloscope. Au urmat 20 de ani in care s-au scris istoria jocurilor video, incepand cu simulare de rachete, inventat de catre Thomas Goldsmith si Estle ray Man, apoi versiunea X si O, Tenis de masa, Spacewar si in 1968 a fost creata prima consola de jocuri video, Training Apparatus, cu un joc de ping-pong. 1970 a adus umanitatii primul joc arcade, Computer Space, care functiona cu monede si care a desemnat inceputul unei generatii noi de console. De-a lungul timpului au aparut mai multi dezvoltatori de software de jocuri, care au creat console pentru jocuri cu tematici diferitee, unele performante, altele calititav slabe. Epoca digitala este cea care a readus interesul pentru jocurile video si a reintrodus jocurile pentru scopurile academice.

Tipuri de joc[modificare | modificare sursă]

Există multe tipuri de jocuri de calculator:

La unele tipuri de jocuri se poate adăuga prefixul „MMO“, care înseamnă „Massively Multiplayer Online“, reprezentând un joc care se poate juca numai online, în care sute de mii de jucători joacă în același timp, în aceeași lume. Cele mai multe MMO-uri sunt MMORPG-uri.

Câteva exemple de jocuri strategice sunt:

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Industria jocurilor video
Activități Slujbe Tipuri de jocuri video Companii
Design de jocuri
Dezvoltare de jocuri
Programare de jocuri
Testare de jocuri
Design de nivele
Producător
Regizor
Designer
Programator
Artist
Tester
Designer nivele
Arcade
Computer
Consolă
Handheld
Dezvoltator
Editură
Listă dezvoltatori
Listă edituri
Liste de jocuri video
Lista persoanelor din industria jocurilor video