Paola Pitagora

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Paola Pitagora

Paola Pitagora în 1972
Date personale
Nume la nașterePaola Gargaloni Modificați la Wikidata
Născută (82 de ani)[1][2][3] Modificați la Wikidata
Parma, Italia Modificați la Wikidata
CetățenieItalia Italia
Ocupațieactriță de film
cântăreață
Limbi vorbitelimba italiană Modificați la Wikidata
Alma materCentrul Experimental Cinematografic[*]
Ani de activitate1959 – 2021
Alte premii
nastro d'argento alla migliore attrice protagonista[*][[nastro d'argento alla migliore attrice protagonista (Italian film award)|​]] (1970) pentru Senza sapere niente di lei[*][[Senza sapere niente di lei |​]] Modificați la Wikidata
Paola Pitagora în filmul Pumnii în buzunar (1965)

Paola Pitagora pseudonimul lui Paola Gargaloni (n. , Parma, Italia) este o actriță de film, de televiziune și cântăreață italiană. Câștigătoare a Panglicii de argint pentru cea mai bună actriță în 1970 pentru rolul Cinzia din filmul noir Fără să știi nimic despre ea de Luigi Comencini, printre cele mai cunoscute filme ale sale numărându-se Baraba (1961), Pumnii în buzunar (1965), Caroline chérie (1968) și Poliția sub acuzare (1971).

Biografie[modificare | modificare sursă]

Paola Pitagora s-a născut ca Paola Gargaloni în Parma în regiunea Emilia-Romagna în 1941. A studiat la Centro sperimentale di cinematografia și a urmat școala de teatru a lui Alessandro Fersen. La sfârșitul anilor 1950, a început ca animatoare la televiziunea italiană prezentând diverse emisiuni, precum Il giornale delle vacanze, Fuori l'orchestra sau Cinema d'oggi. De asemenea, compune, scrie și cântă cântece pentru copii, precum La Zanzara sau La giacca rotta realizate pentru festivalul copiilor Zecchino d'Oro.

A debutat ca actriță în cinema la începutul anilor 1960, obținând mai multe roluri secundare și de figurație în diferite filme italiene și europene, precum filmul de capă și spadă Messalina (Messalina, Venere imperatrice) de Vittorio Cottafavi, filmul de război Kapo de Gillo Pontecorvo, drama The Bad Path (La Viaccia) de Mauro Bolognini, filmul de spionaj Schüsse im Dreivierteltakt de Alfred Weidenmann sau filmul istoric Barabas (Barabba) de Richard Fleischer în care interpretează rolul Mariei din Magdala. De asemenea, joacă în teatru, alături de Marcello Mastroianni în musicalul Ciao Rudy, sau într-o adaptare după Dansul morții (Dödsdansen) de August Strindberg.

În 1965, a obținut unul dintre principalele roluri feminine în drama Pumnii în buzunar de Marco Bellocchio, alături de Lou Castel și Marino Masè. Succesul acestui film, considerat acum unul dintre filmele precursoare ale mișcărilor sociale din 1968, i-a dat o nouă notorietate în Italia. În anul următor, a jucat alături de Alberto Sordi, Silvana Mangano, Giulietta Masina, Anita Ekberg și Laura Antonelli în comedia Scusi, lei è favorevole o contrario? regizat de însuși Alberto Sordi.

În 1969, a deținut rolul principal feminin în filmul noir Fără să știi nimic despre ea de Luigi Comencini. Vizavi de actorul francez Philippe Leroy, ea întruchipează personajul Cinziei, o tânără instabilă, emoționantă și chinuită, a cărei suferință amoroasă și fragilitate morală o vor duce la decăderea ei. Pentru acest rol, ea a câștigat în 1970 Panglica de argint pentru cea mai bună actriță.

După 1970, ea a alternat din nou între roluri principale și roluri secundare în producții europene, în principal franceze și italiene. În 1970, a fost distribuită în comedia Fermate il mondo... voglio scendere! de Giancarlo Cobelli cu Lando Buzzanca. Anul următor joacă în drama judiciară Poliția sub acuzare de Marcel Carné, care se bazează pe romanul omonim al scriitorului Jean Laborde și în care îi are ca parteneri pe Jacques Brel, Charles Denner și Michael Lonsdale. În 1972, a turnat cu Terence Hill și Martin Balsam în filmul polițist Il vro è il falso de Eriprando Visconti. A obținut apoi un mic rol în filmul de spionaj Zbor de noapte spre Moscova în regia lui Henri Verneuil și un rol secundar în filmul polițist Revolver de Sergio Sollima.

Din anul 2000, ea și-a continuat cariera la televiziunea italiană unde obține câteva roluri în seriale de televiziune, precum I cerchi nell'acqua de Umberto Lenzi sau Gli anni spezzati de Graziano Diana. De asemenea, lucrează ca actriță în teatru și, din 2001, ca romancier, scriind romanul „Fiato d'artista. Dieci anni a Piazza del Popolo”, inspirat din cariera sa.

Are o fiică, Evita Ciri, care este și ea actriță.

Filmografie selectivă[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b http://en.unifrance.org/directories/person/139780/paola-pitagora  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  2. ^ a b Paola Pitagora, Filmportal.de, accesat în  
  3. ^ a b Katalog der Deutschen Nationalbibliothek, accesat în  

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Materiale media legate de Paola Pitagora la Wikimedia Commons