Giovanna Ralli

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Giovanna Ralli
Date personale
Născută (89 de ani)[1][2][3][4] Modificați la Wikidata
Roma, Regatul Italiei[5] Modificați la Wikidata
Frați și suroriPatrizia Lari[*][[Patrizia Lari (actriță italiană)|​]] Modificați la Wikidata
CetățenieItalia Italia
Ocupațieactriță de film
Limbi vorbitelimba italiană Modificați la Wikidata
Alte premii
Q3910482[*] Modificați la Wikidata

Giovanna Ralli (n. , Roma, Regatul Italiei) este o actriță italiană. De două ori câștigătoare a Nastro d’Argento , a jucat în filme regizate de unii dintre cei mai mari regizori ai cinematografiei italiene precum Mario Monicelli, Ettore Scola, Roberto Rossellini și Vittorio De Sica, jucând alături de Vittorio Gassman, Totò, Nino Manfredi, Alberto Sordi, Ugo Tognazzi, Marcello Mastroianni și Renato Pozzetto.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Începe să joace la 6 ani în filmele La maestrina și Legea inimii (I bambini ci guardano). Apoi, la 15 ani, a avut apariții în filme regizate, de Alberto Lattuada și Federico Fellini (Luci del varietà; 1950), Luigi Zampa (Signori, în carrozza!; 1951) și Aldo Fabrizi (Familia Passaguai; 1951). Nu reușește să se afirme chiar de la început, vocea îi este mereu sincronizată din cauza accentului marcant roman, iar numele ei nu apare aproape niciodată în afișele de film. Cu toate acestea, în cariera sa va exista un adevărat moment de cotitură la mijlocul anilor cincizeci, când îl va întâlni pe scenaristul Sergio Amidei de care se va lega sentimental.

De aici încolo, primește roluri de protagonistă în filme precum Racconti romani (1955), de Gianni Franciolini, Fetele din San Frediano (1955), de Valerio Zurlini, Un erou al timpurilor noastre (1955) de Mario Monicelli, Bigamul (1956), regia Luciano Emmer și O blană de nurcă de Glauco Pellegrini. De fapt, actrița întotdeauna interpretează același rol, cel al femeii populare romane, etichetă care va rămâne mereu, chiar și în cele mai recente interpretări ale ei. În anii următori, Amidei a prezentat-o ​​mereu lui Roberto Rossellini, care a acceptat să o distribuie în două filme: Generalul Della Rovere și Era Noapte la Roma.

Filmografie selectivă[modificare | modificare sursă]

Premii și nominalizări[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b „Giovanna Ralli”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  2. ^ a b Giovanna Ralli, SNAC, accesat în  
  3. ^ a b Giovanna Ralli, Filmportal.de, accesat în  
  4. ^ a b Giovanna Ralli, The Fine Art Archive 
  5. ^ „Giovanna Ralli”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Materiale media legate de Giovanna Ralli la Wikimedia Commons