Mauricio Macri

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Mauricio Macri
Date personale
Născut8 februarie 1959
Tandil, Argentina
PărințiFrancisco Macri[*] Modificați la Wikidata
Frați și suroriGianfranco Macri[*][[Gianfranco Macri |​]] Modificați la Wikidata
Căsătorit cuYvonne Bordeu (1981-1991)
Isabel Menditeguy(1994-2005)
Juliana Awada (2009–prezent)
CopiiAgustina
Jimena
Francisco
Antonia
Cetățenie Argentina
 Italia[1] Modificați la Wikidata
Etnieitalo-argentinieni[*] Modificați la Wikidata
ReligieRomano-catolicism
Ocupațieom de afaceri
politician
inginer constructor[*]
conducător sportiv[*] Modificați la Wikidata
Locul desfășurării activitățiiBuenos Aires Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba spaniolă
limba engleză
limba italiană Modificați la Wikidata
Avere110.000.000 de Peso argentiniani[2] Modificați la Wikidata
Președinte al Argentinei
Deținător actual
Funcție asumată
10 decembrie 2015
VicepreședinteGabriela Michetti
Precedat deCristina Fernández de Kirchner
Succedat deAlberto Fernández
primar al capitalei (șef al guvernului districtual) Buenos Aires
În funcție
10 decembrie 2007 – 10 decembrie 2015
Precedat deJorge Telerman
Succedat deHoracio Rodríguez Larreta

PremiiOrdem Nacional do Cruzeiro do Sul[*][[Ordem Nacional do Cruzeiro do Sul (Brazilian order of chivalry)|​]]
Ordinul Isabelei Catolica cu Colan[*] ()
Ordinul Leul Țărilor de Jos[*]
Orden Mexicana del Águila Azteca[*][[Orden Mexicana del Águila Azteca (Mexican order and is the highest decoration awarded to foreigners in the country)|​]]
Cheia de Aur a Madridului[*] (februarie 2017)
Gran Oficial de la Orden El Sol del Perú[*][[Gran Oficial de la Orden El Sol del Perú |​]]
Ordinul Suprem al Crizantemei în grad de Mare Colan[*]
Ordinul de Merit al Republicii Italiene în grad de Cavaler Mare Cruce cu Colan[*]
Ordinul Sfântul Olaf în grad de mare cruce[*] ()
...mai multe...
Partid politicPartidul Angajament pentru Schimbare (2003-2009)
coaliția Propunerea Republicană (2009–prezent)
Alte afilieriCambiemos (Să schimbăm) (2015–prezent)
Alma materUniversitatea Catolică Pontificală Argentiniană
Semnătură
Prezență online

Mauricio Macri (născut la 8 februarie 1959 la Tandil) este un om politic de centru-dreapta și om de afaceri argentinian, președintele Argentinei între 10 decembrie 2015 și decembrie 2019, inginer constructor de profesie, Macri a fost în anii 2005-2007 deputat în camera inferioară a parlamentului din partea Orașului autonom Buenos Aires, iar în anii 2007-2011 și 2011-2015 primar al acestui oraș (șef al guvernului districtului)

Biografie[modificare | modificare sursă]

Copilărie și tinerețe[modificare | modificare sursă]

Macri este fiul lui Francisco Macri, un magnat italian a sosit în Argentina, în 1949. Mauricio Macri s-a născut în 1959 la Tandil, în sud-estul provinciei Buenos Aires, într-una din cele mai înstărite familii din Argentina, fiind cel mai mare dintre cei șase copii ai omului de afaceri Francesco „Franco” Macri, imigrant cu rădăcini calabreze născut la Roma în Italia, și ai primei soții a acestuia, Alicia Blanco Villegas, de origine spaniolă. Franco Macri a fost conducătorul concernului Macri-SOCMA, unul din principalele concerne economice din Argentina, activ în producția de automobile (Sevel Argentina),în construcții imobiliare (Sideco),în evacuarea deșeurilor (Manliba),servicii poștale (Correo Argentino), în ramura serviciilor (Págo Facil) în sectorul minier etc. Franco Macri a fost în trecut obiectul mai multor scandaluri de corupție. Mauricio Macri a urmat școala elementară și liceul la Colegiul Cardinal Newman, unde a legat o lungă și strânsă prietenie cu viitorul om de afaceri Nicolás Caputo. După studii de inginerie civilă la Universitatea Catolică Pontificală Argentiniană pânăa in 1984 , Macri a studiat în Statele Unite, la Școala de afaceri a Universității Columbia și la Școala de afaceri Wharton a Universității Pennsylvania din Philadelphia.

Cariera profesională[modificare | modificare sursă]

A lucrat ca inginer în mai multe companii din țară ca Citibank, Sevel și grupul Macri al familiei sale. Între anii 1995-2008 a fost președinte al Clubului de fotbal Boca Juniors. Macri a ocupat funcții de conducere în grupul economic Macri creat de tatăl său, Franco Macri.Posedă acțiuni într-un șir de companii Socma Cárnicos S.A., Molina Arrocero Río Guayquiraro S.A., E Costa S.A., Inmobiliaria Litoreña, Flour American Group, Meat American Group, 4 leguas S.A., Socma Farináceos S.A., María Amina S.A., Socma Corp S.A., Agropecuaria del Guayquiraro S.A., Yacylac S.A.

Cariera politică[modificare | modificare sursă]

În anii 1995-2007 a fost președintele clubului de fotbal Boca Juniors. a 2 aprilie 2003 Macri a întemeiat partidul Angajament pentru schimbare (Compromiso para el Cambio), care s-a unit la 23 august 2005 cu alte partide pentru a forma un nou partid denumit Propuesta Republicana.(PRO Ca deputat în camera inferioară a Parlamentului a luptat contra criminalității, propunând creșterea numărului de polițiști și a salariului acestora. În 1991 a fost victima unei răpiri orchestrate de o bandă de foști polițiști.

La 24 iunie 2007 a fost ales primar al capitalei Buenos Aires, funcție în care a fost reales în 2011. Ca primar , Macri a dotat poliția capitalei cu arme de tip Taser, ceea ce i-a atras critici. În timpul administrației sale Buenos Aires a cunoscut lucrări de mare anvergură. Și-a creat imaginea unui gestionar pragmatic al bugetului orașului. L - Propunerea Republicană) La 22 noiembrie 2013 Macri a câștigat în prima situație de tur secund de scrutin din istoria alegerilor prezidențiale din Argentina, în fața candidatului peronist al Frontului pentru Victorie, Daniel Scioli. Macri este al șaselea șef de stat argentinian ales prin alegeri democratice de la reinstaurarea democrației (după Raul Alfonsin, Carlos Menem, Fernando de la Rúa, Néstor Kirchner și Cristina Fernández de Kirchner, al zecelea din 1983, dacă se ține seama și de presedinții interimari.

Președinte al Argentinei[modificare | modificare sursă]

La 22 noiembrie 2013 Macri a câștigat primele alegeri prezidențiale din Argentina într-al doilea tur de scrutin, cu 51.4% în fața candidatului peronist al Frontului pentru Victorie, Daniel Scioli. S-au ivit divergențe între președintele ales și președinta aflată încă în funcție, Cristina de Kirchner, în legatură cu protocolul transferului de putere. Cristina de Kirchner dorea, contrar față de regulamentul oficial ca ceremonia să aibăa loc la Congres, și în nici un caz, la Palatul prezidențial. În cele din urmă ea nu a asistat la transferul puterii, situație care nu s-a produs niciodată de la finele dictaturii militare. Macri a primit însemnele puterii de la președintele interimar Federico Pinedo. La ceremonia instalării lui Macri ca președinte au asistat mai mulți sefi de state latino-americani, (Michelle Bachelet, Horacio Cartes, Juan Manuel Santos, Rafael Correa, Evo Morales, Dilma Rousseff) fostul rege al Spaniei, Juan Carlos I, și alte personalități. Ca vicepreședinte a fost aleasă Gabriela Michetti.

Macri a fost un critic sever al politicii soților Kirchner care au condus Argentina vreme de 12 ani.

Viața privată[modificare | modificare sursă]

Mauricio Macri , ca primar al capitalei, și soția sa, Juliana,la Teatrul Colon în 2011

Mauricio Macri a fost căsătorit de trei ori și are patru copii. Prima sa soție a fost Yvonne Bordeu, cu care a avut trei copii:Agustina, Gimena si Francisco. După ce a divorțat, s-a însurat în 1994 cu manechina Isabel Menditeguy, de care s-a despărțit prin divorț în 2005. În 2010 a luat de soție pe femeia de afaceri Juliana Awada Baker, originară dintr-o familie siro-libaneză, cu care are o fiică, Antonia.

Legături externe[modificare | modificare sursă]