Mauricio Macri

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Mauricio Macri
Presidente Macri en el Sillon de Rivadavia (cropped).jpg
Date personale
Născut8 februarie 1959
Tandil, Argentina
PărințiFrancisco Macri[*] Modificați la Wikidata
Căsătorit cuYvonne Bordeu (1981-1991)
Isabel Menditeguy(1994-2005)
Juliana Awada (2009–prezent)
CopiiAgustina
Jimena
Francisco
Antonia
CetățenieFlag of Argentina.svg Argentina Modificați la Wikidata
ReligieRomano-catolicism
Ocupațieom de afaceri
om politic
inginer constructor[*] Modificați la Wikidata
Avere110.000.000 Peso argentinian[1] Modificați la Wikidata
Președinte al Argentinei
Deținător actual
Funcție asumată
10 decembrie 2015
VicepreședinteGabriela Michetti
Precedat deCristina Fernández de Kirchner
primar al capitalei (șef al guvernului districtual) Buenos Aires
În funcție
10 decembrie 2007 – 10 decembrie 2015
Precedat deJorge Telerman
Succedat deHoracio Rodríguez Larreta

PremiiOrder of the Southern Cross[*]
Ordinul Isabelei Catolica cu Colan[*] ()
Ordinul Leul Țărilor de Jos[*]
Order of the Aztec Eagle[*]
golden key Madrid[*] (februarie 2017)
Grand Officer of the Order of the Sun of Peru‎[*]
Ordinul Suprem al Crizantemei în grad de Mare Colan[*]
Ordinul de Merit al Republicii Italiene în grad de Cavaler Mare Cruce cu Colan[*]
Ordinul Sfântul Olaf în grad de mare cruce[*] ()
Partid politicPartidul Angajament pentru Schimbare (2003-2009)
coaliția Propunerea Republicană (2009–prezent)
Alte afilieriCambiemos (Să schimbăm) (2015–prezent)
Alma materUniversitatea Catolică Pontificală Argentiniană
Semnătură
MacriSignature.png
Prezență online

Mauricio Macri (născut la 8 februarie 1959 la Tandil) este un om politic de centru-dreapta și om de afaceri argentinian, președintele Argentinei începând din 10 decembrie 2015. Inginer constructor de profesie, Macri a fost în anii 2005-2007 deputat în camera inferioară a parlamentului din partea Orașului autonom Buenos Aires, iar în anii 2007-2011 și 2011-2015 primar al acestui oraș (șef al guvernului districtului) Născut într-o familie cu rădăcini italiene, Macri a absolvit studii de inginerie civilă la Universitatea Catolică Argentineană în 1984 A lucrat în această profesie în mai multe companii din țară ca Citibank, Sevel și grupul Macri al familiei sale. Între anii 1995-2008 a fost președinte al Clubului de fotbal Boca Juniors. Macri a ocupat funcții de conducere în grupul economic Macri creat de tatăl său, Franco Macri.Posedă acțiuni într-un șir de companii Socma Cárnicos S.A., Molina Arrocero Río Guayquiraro S.A., E Costa S.A., Inmobiliaria Litoreña, Flour American Group, Meat American Group, 4 leguas S.A., Socma Farináceos S.A., María Amina S.A., Socma Corp S.A., Agropecuaria del Guayquiraro S.A., Yacylac S.A. La 2 aprilie 2003 Macri a întemeiat partidul Angajament pentru schimbare (Compromiso para el Cambio), care s-a unit la 23 august 2005 cu alte partide pentru a forma un nou partid denumit Propuesta Republicana.(PRO - Propunerea Republicană) La 22 noiembrie 2013 Macri a câștigat în prima situație de tur secund de scrutin din istoria alegerilor prezidențiale din Argentina, în fața candidatului peronist al Frontului pentru Victorie, Daniel Scioli. Macri este al șaselea șef de stat argentinian ales prin alegeri democratice de la reinstaurarea democrației (după Raul Alfonsin, Carlos Menem, Fernando de la Rúa, Néstor Kirchner și Cristina Fernández de Kirchner, al zecelea din 1983, dacă se ține seama și de presedinții interimari.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Macri este fiul lui Francisco Macri, un magnat italian a sosit în Argentina, în 1949. Mauricio Macri s-a născut în 1959 la Tandil, în sud-estul provinciei Buenos Aires, într-una din cele mai înstărite familii din Argentina, fiind cel mai mare dintre cei șase copii ai omului de afaceri Francesco „Franco” Macri, imigrant cu rădăcini calabreze născut la Roma în Italia, și ai primei soții a acestuia, Alicia Blanco Villegas, de origine spaniolă. Franco Macri a fost conducătorul concernului Macri-SOCMA, unul din principalele concerne economice din Argentina, activ în producția de automobile (Sevel Argentina),în construcții imobiliare (Sideco),în evacuarea deșeurilor (Manliba),servicii poștale (Correo Argentino), în ramura serviciilor (Págo Facil) , în sectorul minier etc. Franco Macri a fost în trecut obiectul mai multor scandaluri de corupție.

Macri a urmat școala elementară și liceul la Colegiul Cardinal Newman, unde a legat o lungă și strânsă prietenie cu viitorul om de afaceri Nicolás Caputo. După studii de inginerie civilă la Universitatea Catolică Pontificală Argentiniană, Macri a studiat în Statele Unite, la Școala de afaceri a Universității Columbia și la Școala de afaceri Wharton a Universității Pennsylvania din Philadelphia.

În vreme ce în anii 1995-2007 a fost președintele clubului de fotbal Boca Juniors, în anul 2003 Macri a fondat partidul de dreapta Angajament pentru schimbare, care din 2005 a intrat în coaliția numită Propunerea Republicană (PRO) sub conducerea sa. Ca deputat în camera inferioară a Parlemantului a luptat contra criminalității, propunând creșterea numărului de polițiști și a salariului acestora. În 1991 a fost victima unei răpiri orchestrate de o bandă de foști polițiști.

La 24 iunie 2007 a fost ales șeful guvernului orașului Buenos Aires, adică primar al capitalei, funcție în care a fost reales în 2011. Ca primar , Macri a dotat poliția capitalei cu arme de tip Taser, ceea ce i-a atras critici. În timpul administrației sale Buenos Aires a cunoscut lucrări de mare anvergură. Și-a creat imaginea unui gestionar pragmatic al bugetului orașului.

La 22 noiembrie 2013 Macri a câștigat primele alegeri prezidențiale din Argentina la care a fost nevoie de un al doilea tur de scrutin, cu 51.4% în fața candidatului peronist al Frontului pentru Victorie, Daniel Scioli. S-au ivit divergente intre presedintele ales si presedinta aflata inca in functie, Kirchner, in legatura cu protocolul transferului de putere. Cristina de Kirchner dorea, contrar fata de regulamentul oficial ca ceremonia sa aiba loc la Congres, și în nici un caz, la Palatul prezidențial. In cele din urma ea nu a asistat la transferul puterii, situație care nu s-a produs niciodată de la finele dictaturii militare. Macri a primit însemnele puterii de la președintele interimar Federico Pinedo. La ceremonia instalarii lui Macri ca președinte au asistat mai mulți sefi de state latino-americani, (Michelle Bachelet, Horacio Cartes, Juan Manuel Santos, Rafael Correa, Evo Morales, Dilma Rousseff) fostul rege al Spaniei, Juan Carlos I, și alte personalități. Ca vicepreședinte a fost aleasă Gabriela Michetti.

Critic sever al politicii soților Kirchner care au condus Argentina vreme de 12 ani.

Viața privată[modificare | modificare sursă]

Mauricio Macri , ca primar al capitalei, și soția sa, Juliana,la Teatrul Colon în 2011

Mauricio Macri a fost căsătorit de trei ori și are patru copii. Prima sa soție a fost Yvonne Bordeu, cu care a avut trei copii:Agustina, Gimena si Francisco. După ce a divorțat, s-a însurat în 1994 cu manechina Isabel Menditeguy, de care s-a despărțit prin divorț în 2005. În 2010 a luat de soție pe femeia de afaceri Juliana Awada Baker, originară dintr-o familie siro-libaneză, cu care are o fiică, Antonia.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

  • ^ http://www.lanacion.com.ar/1902944-macri-declaro-bienes-por-110-millones-y-duplico-su-patrimonio-en-el-ultimo-ano, accesat în   Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)