Otto Rank

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Otto Rank
Date personale
Născut[1][2][3][4] Modificați la Wikidata
Viena, Austro-Ungaria Modificați la Wikidata
Decedat (55 de ani)[1][2][3][4] Modificați la Wikidata
New York City, New York, SUA Modificați la Wikidata
ÎnmormântatFerncliff Cemetery[*][[Ferncliff Cemetery (cemetery in Hartsdale, New York, United States)|​]] Modificați la Wikidata
Cauza decesuluicauze naturale (septicemie) Modificați la Wikidata
Căsătorit cuBeata Rank-Minzer[*][[Beata Rank-Minzer (American Polish-born psychoanalyst)|​]] Modificați la Wikidata
Cetățenie Austria Modificați la Wikidata
Ocupațiepsiholog
existential therapist[*][[existential therapist |​]]
psihanalist[*] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba germană[5][6] Modificați la Wikidata
Activitate
Alma materUniversitatea din Viena  Modificați la Wikidata
Influențat deHenrik Ibsen  Modificați la Wikidata
Parte a seriei de articole despre
Psihanaliză
Unofficial psychoanalysis symbol

Otto Rank (n. , Viena, Austro-Ungaria – d. , New York City, New York, SUA) a fost un psihanalist, scriitor, profesor și terapeut austriac, care a lucrat timp de aproape douăzeci de ani cu Sigmund Freud, pentru ca mai apoi să devină un binecunoscut oponent al acestuia.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Aduce contribuții valoroase ultimelor ediții ale cărții "Interpretarea viselor" și numele său apare chiar pe prima pagină după cel al lui Freud. Între 1915-1918, Rank lucrează ca secretar al Asociației Internaționale de Psihanaliză, fondată de Freud cu cinci ani mai înainte. Creativitatea ieșită din comun și teoriile sale psihanalitice sunt foarte apreciate de Freud.

La Paris, Rank devine psihoterapeut pentru artiști precum Henry Miller, Anais Nin, și ține prelegeri la Sorbona. Călătorește între Franța și America și ține prelegeri la universități precum Harvard, Yale, Stanford, Universitatea din Pennsylvania, având ca teme psihoterapia relațională, experiențială, "aici și acum", arta, voința creativă, și nevroza ca eșec al creativității.

Rank a fost primul care a susținut faptul că separarea de gândurile învechite, emoții și conduite este chintesența creșterii și dezvoltării psihologice. El a cercetat cum ființele umane pot învăța să-și afirme voința în cadrul relațiilor și a pledat pentru un nivel maxim de individuare în cadrul unui nivel maxim de apropiere. El este cel care introduce terapia aici și acum, terapie care nu va fi acceptată de Asociația Americană de Psihanaliză și de Asociația Internațională de Psihanaliză decât peste o jumătate de secol.

Rollo May, unul din pionierii psihoterapiei existențiale în Statele Unite a fost profund influențat de prelegerile și scrierile post-freudiene ale lui Rank și întotdeauna l-a considerat ca fiind cel mai important precursor al terapiei existențiale. El spune în acest sens: "De foarte multă vreme l-am considerat pe Otto Rank drept cel mai mare geniu neconsacrat din cercul lui Freud".

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

În 1904 scrie "Der Kunstler" (Artistul), urmată de "Der Mythus von der Geburt des Helden" (Mitul nașterii eroului) în 1909, "Die Lohengrin Sage" (Legenda lui Lohengrin) în 1911, care e și teza lui de doctorat, "Das Inzest-Motiv in Dichtung und Sage" (Tema incestului în literatură și legendă) în 1912, "Die Bedeutung der Psychoanalyse fur die Geisteswissenschaften" (Semnificația psihanalizei pentru științele umane) în 1913. Alte lucrări semnificative sunt "Der Doppelganger" (Dublul), "Wahrheit und Wirklichkeit" (Adevăr și Realitate), "Technik der Psychoanalyse": Vol. II, "Die Analytische Reaktion in ihren konstruktiven Elementen"; Vol. III, "Die Analyse des Analytikers und seiner Rolle in der Gesamtsituaton" (Terapia voinței), "Kunst und Kunstler" (Arta și Artistul), "Erziehung und Weltanschauung" (Educația modernă).

În 1924, Otto Rank publică "Das Trauma das Geburt" (Trauma nașterii) carte în care explorează chestiuni precum arta, mitul, religia, filozofia și terapia și în care explică cum acestea au fost revelate de anxietatea de separare înainte să se vehiculeze renumitul complex al lui Oedip. Este primul care vorbește despre termenul pre-Oedip, la un forum psihanalitic în 1925. Se produce astfel separarea lui Otto Rank de Freud, acesta din urmă acuzându-l de erezie pre-oedipiană. Din acest motiv, în 1926 pleacă la Paris cu soția sa, Tola și fiica, Helene. Pentru urmatorii 14 ani, Rank are o strălucită carieră ca lector, scriitor și terapeut în Franța și Statele Unite.

Traduceri în limba română[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c d Autoritatea BnF, accesat în  
  2. ^ a b c d Otto Rank, Encyclopædia Britannica Online, accesat în  
  3. ^ a b c d Otto Rank, SNAC, accesat în  
  4. ^ a b c d Otto Rank, Find a Grave, accesat în  
  5. ^ Autoritatea BnF, accesat în  
  6. ^ CONOR[*][[CONOR (authority control file for author and corporate names in Slovene system COBISS)|​]]  Verificați valoarea |titlelink= (ajutor)