Arcul de Triumf din Paris

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Arcul de Triumf, ziua

Arcul de Triumf (Arc de Triomphe în franceză) este un monument situat în Paris, în Place de l'Étoile, la extremitatea vestică a bulevardului Champs-Élysées (cel mai frumos bulevard din lume, după parizieni). Se află la intersecția mai multor bulevarde, cum ar fi Grande Armee, Wagram și, bineînțeles, Champs-Élysées.

Istorie[modificare | modificare sursă]

Arcul de Triumf, de aproape

Comandat de Napoleon Bonaparte în 1806, a fost terminat abia în 1836. Inspirat de arhitectura romană și înalt de cincizeci de metri, poartă patru altoreliefuri, câte unul pe fiecare stâlp:

Pe zidurile interioare sunt înscriși cei 558 de generali ai Imperiului. Numele celor care au murit în luptă sunt subliniate.

Arcul face parte acum din monumentele naționale franceze cu o mare însemnătate istorică. La picioarele sale se află Mormântul Soldatului Necunoscut din Primul Război Mondial; sistemul ce alimentează flacăra care îl comemorează a fost pentru prima dată folosit aici. Soldatul Necunoscut este comemorat la fiecare 11 noiembrie, ziua armistițiului semnat între Franța și Germania în 1918.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Arc de Triomphe
  • Arc de Triumf (pentru o listă generală a arcurilor de triumf în lume)

Legături extrene[modificare | modificare sursă]