Nikola I al Muntenegrului

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Nikola al Muntenegrului
Regele Muntenegrului
Regele Muntenegrului
Domnie 28 august 1910 - 26 noiembrie 1918
Încoronare 28 august 1910
Predecesor -
Succesor -
Căsătorit(ă) cu Milena Vukotić
Urmași Zorka, prințesă a Serbiei
Milica, Mare Ducesă a Rusiei
Anastasia, Mare Ducesă a Rusiei
Danilo, prințul moștenitor al Muntenegrului
Elena, Regină a Italiei
Ana, Prințesă Francis Joseph de Battenberg
Mirko, Prinț de Muntenegru
Prințesa Xenia de Muntenegru
Prințul Petru
Nume complet
Nikola I Mirkov Petrović-Njegoš
Casa regală Casa Petrović-Njegoš
Tată Mirko Petrović-Njegoš
Mamă Anastasija Martinović
Naștere 17 octombrie 1841
Njeguši, Montenegro
Deces 1 martie 1921 (79 de ani)
Cap d'Antibes, Franța

Nikola I Mirkov Petrović-Njegoš a fost singurul rege al Muntenegrului. El a fost, de asemenea, un poet care a compus "namo", un cântec popular din Muntenegru.

Viața timpurie[modificare | modificare sursă]

Nikola sa născut în satul Njeguši, în casa veche de Petrović. Tatăl său, Mirko Petrović-Njegoš, un muntenegrean, războinic sărbătorit ,a fost fratele mai mare la Danilo II din Muntenegru, care a lasat puii de sex masculin. O schimbare a fost introdusă de Danilo II, care a refuzat biroul episcopal, sa casatorit si a declarat principat în linie masculină directă. Mirko Petrović-Njegoš a demisionat de la tron, fiul său a fost nominalizat moștenitor, și vechiul sistem de succesiune a fost astfel accidental continuat.

Prințul Muntenegrului[modificare | modificare sursă]

El a fost încă la Paris, atunci când, în urma asasinării lui unchiul său, Danilo II, a reusit să fie domn (13/08/1860). În noiembrie 1860 sa căsătorit cu Milena, fiica lui Petar voievod Vukotic.

În perioada de pace care a urmat,el a efectuat o serie de reforme militare, administrative și educaționale. Țara a fost implicată într-o serie de războaie cu Imperiul Otoman între 1862 si 1878. În 1867 sa întâlnit cu împăratul Napoleon al III la Paris, iar în 1868 a întreprins o călătorie în Rusia, unde a primit un afectuos bun venit de la țar, Alexandru al II. El a vizitat apoi instanțele de la Berlin și Viena. Eforturile sale de a se înrola simpatiile a familiei imperiale ruse au fost productive de rezultate importante pentru Muntenegru; subventii considerabile au fost acordate de către țar . În 1871 Prințul Dolgorukov ajuns la Muntenegru privind o misiune specială din partea țarului, și se distribuie sume mari de bani printre oameni. În 1869 Prințul Nikola, a cărei autoritate a fost stabilit de acum ferm, a reușit în prevenirea Highlander impetuos din complicitatea Krivosians în revolta lor împotriva guvernului austriac, similar în 1897, acesta a verificat excitare marțiale cauzate de izbucnirea războiului greco-turc.

Regele Muntenegrului[modificare | modificare sursă]

În 1900 el a luat un stil regal. El a dat prima sa constituție Muntenegru în anul 1905, in urma presiunilor de la o populație dornici de mai multă libertate. El a introdus, de asemenea, vest-europene, libertatea presei stil și codurile penale. În 1906, el a introdus moneda muntenegrean, perper. Pe 28 august 1910, în timpul celebrării jubileului, el și-a asumat titlul de rege, în conformitate cu o petiție de la skupstinei. El a fost, în același timp gazetted câmp-mareșal în armata rusă, o onoare ca niciodată în trecut conferite cu privire la orice străin, cu excepția Ducele de Wellington. Când războaiele balcanice a izbucnit in anul 1912 regelui Nicolae a fost unul dintre cele mai entuziaste ale aliaților. El a vrut să conducă otomani complet din Europa. El a sfidat puterile și capturat Scutari în ciuda faptului că au blocat întreaga coasta din Muntenegru. Din nou în primul război mondial care a început în 1914, el a fost primul care a fost pentru a merge în ajutor Serbiei de a respinge forțele austriece din Peninsula Balcanică.

După Primul Război Mondial al Muntenegrului unit cu alte ținuturi slave de sud, pentru a forma Regatul sârbilor, croaților și slovenilor, care a fost redenumit Iugoslavia în 1929. Nikola a plecat în exil în Franța 1918, dar a continuat să revendice tronul până la moartea sa în Antibes trei ani mai târziu. El a fost îngropat în Italia. În 1989, rămășițele lui Nikola, regina Milena, iar două dintre lor doisprezece copii au fost re-îngropate în Muntenegru.

Legături externe[modificare | modificare sursă]