Charles P. Thacker

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Charles P. (Chuck) Thacker
Chuckthacker.jpg
Charles P. Thacker
Date personale
Născut (73 de ani)
Pasadena, California, SUA
Cetățenie Statele Unite ale Americii
Ocupație informatician
inginer
Activitate
Număr Erdős 7
Instituție PARC[*]
Alma Mater Universitatea Berkeley din California
Societăți American Academy of Arts and Sciences[*]
National Academy of Engineering[*]
Association for Computing Machinery
Premii Premiul Turing 2010

Charles P. (Chuck) Thacker (n. 26 februarie 1943, Pasadena, California, SUA) este un inginer american, pionier al informaticii.

Thacker a absolvit fizica la Universitatea California, Berkeley în 1967 și s-a alăturat „proiectului Genie” la aceeași universitate în 1968. Butler Lampson, Thacker, și alții au plecat de acolo și au format Berkeley Computer Corporation, unde Thacker a proiectat procesorul și sistemele de memorie. Deși BCC nu a avut succes comercial, grupul de ingineri de acolo a stat la baza Laboratorului de Sisteme de Calcul de la Xerox Palo Alto Research Center (PARC).[1]

Thacker a lucrat la PARC în anii 1970 și în anii 1980, fiind lider de proiect pentru proiectul calculatorului Xerox Alto, a fost coinventator al tehnologiei de rețele locale Ethernet, și a contribuit la multe alte proiecte, inclusiv la realizarea primei imprimante laser.

În 1983, Thacker a fondat Centrul de Cercetări în Sisteme (SRC) la Digital Equipment Corporation (DEC), și în 1997, s-a alăturat Microsoft Research și a ajutat la înființarea Microsoft Research Cambridge la Cambridge, Anglia.

Întors în Statele Unite, Thacker a proiectat hardware-ul pentru Tablet PC, pe baza experienței acumulate cu Dynabook la PARC.

ACM i-a acordat Premiului Alan Mathison Turing pe anul 2009 pentru realizarea Alto și pentru contribuțiile aduse Ethernetului și proiectului Tablet PC.

Note[modificare | modificare sursă]