Charles P. Thacker

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Charles P. (Chuck) Thacker
Date personale
Născut (81 de ani)
Pasadena, California, SUA
Decedat (74 de ani)[1][2] Modificați la Wikidata
Palo Alto, California, SUA Modificați la Wikidata
Cauza decesuluicauze naturale (cancer) Modificați la Wikidata
Cetățenie Statele Unite ale Americii Modificați la Wikidata
Ocupațieinformatician
inventator
inginer Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba engleză[3] Modificați la Wikidata
Activitate
Număr ErdősModificați la Wikidata
InstituțiePARC[*][[PARC (company)|​]]
Digital Equipment Corporation  Modificați la Wikidata
Alma MaterUniversitatea Berkeley din California  Modificați la Wikidata
OrganizațiiAcademia Americană de Arte și Științe[*]
National Academy of Engineering[*][[National Academy of Engineering (engineering branch of the United States National Academies)|​]]
Association for Computing Machinery  Modificați la Wikidata
PremiiPremiul Turing 2010

Charles P. (Chuck) Thacker (n. , Pasadena, California, SUA – d. , Palo Alto, California, SUA) a fost un informatician american.

Thacker a absolvit fizica la Universitatea California, Berkeley în 1967 și s-a alăturat „proiectului Genie” la aceeași universitate în 1968. Butler Lampson, Thacker, și alții au plecat de acolo și au format Berkeley Computer Corporation, unde Thacker a proiectat procesorul și sistemele de memorie. Deși BCC nu a avut succes comercial, grupul de ingineri de acolo a stat la baza Laboratorului de Sisteme de Calcul de la Xerox Palo Alto Research Center (PARC).[4]

Thacker a lucrat la PARC în anii 1970 și în anii 1980, fiind lider de proiect pentru proiectul calculatorului Xerox Alto, a fost coinventator al tehnologiei de rețele locale Ethernet, și a contribuit la multe alte proiecte, inclusiv la realizarea primei imprimante laser.

În 1983, Thacker a fondat Centrul de Cercetări în Sisteme (SRC) la Digital Equipment Corporation (DEC), și în 1997, s-a alăturat Microsoft Research și a ajutat la înființarea Microsoft Research Cambridge la Cambridge, Anglia.

Întors în Statele Unite, Thacker a proiectat hardware-ul pentru Tablet PC, pe baza experienței acumulate cu Dynabook la PARC.

ACM i-a acordat Premiului Alan Mathison Turing pe anul 2009 pentru realizarea Alto și pentru contribuțiile aduse Ethernetului și proiectului Tablet PC.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b https://cacm.acm.org/news/218536-in-memoriam-charles-p-chuck-thacker-1943-2017/fulltext  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  2. ^ a b In Memoriam: Charles P. “Chuck” Thacker: 1943-2017/Full TextACM NEWSIn Memoriam: Charles P. “Chuck” Thacker: 1943-2017 (în engleză) 
  3. ^ IdRef, accesat în  
  4. ^ „Fellow Awards — Charles Thacker”. (the Computer History Museum).