Charles P. Thacker

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Charles P. (Chuck) Thacker
Chuckthacker.jpg
Date personale
Născut (74 de ani)
Pasadena, California, SUA
Decedat (74 de ani)[1][2] Modificați la Wikidata
Cetățenie Flag of the United States.svg SUA Modificați la Wikidata
Ocupație informatician
inginer Modificați la Wikidata
Activitate
Număr Erdős Modificați la Wikidata
Instituție PARC[*]
Digital Equipment Corporation  Modificați la Wikidata
Alma Mater Universitatea Berkeley din California  Modificați la Wikidata
Societăți Academia Americană de Arte și Științe[*]
National Academy of Engineering[*]
Association for Computing Machinery  Modificați la Wikidata
Premii Premiul Turing 2010

Charles P. (Chuck) Thacker (n. , Pasadena, Statele Unite ale Americii – d. [1][2]) a fost un informatician american.

Thacker a absolvit fizica la Universitatea California, Berkeley în 1967 și s-a alăturat „proiectului Genie” la aceeași universitate în 1968. Butler Lampson, Thacker, și alții au plecat de acolo și au format Berkeley Computer Corporation, unde Thacker a proiectat procesorul și sistemele de memorie. Deși BCC nu a avut succes comercial, grupul de ingineri de acolo a stat la baza Laboratorului de Sisteme de Calcul de la Xerox Palo Alto Research Center (PARC).[3]

Thacker a lucrat la PARC în anii 1970 și în anii 1980, fiind lider de proiect pentru proiectul calculatorului Xerox Alto, a fost coinventator al tehnologiei de rețele locale Ethernet, și a contribuit la multe alte proiecte, inclusiv la realizarea primei imprimante laser.

În 1983, Thacker a fondat Centrul de Cercetări în Sisteme (SRC) la Digital Equipment Corporation (DEC), și în 1997, s-a alăturat Microsoft Research și a ajutat la înființarea Microsoft Research Cambridge la Cambridge, Anglia.

Întors în Statele Unite, Thacker a proiectat hardware-ul pentru Tablet PC, pe baza experienței acumulate cu Dynabook la PARC.

ACM i-a acordat Premiului Alan Mathison Turing pe anul 2009 pentru realizarea Alto și pentru contribuțiile aduse Ethernetului și proiectului Tablet PC.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b https://cacm.acm.org/news/218536-in-memoriam-charles-p-chuck-thacker-1943-2017/fulltext  Missing or empty |title= (ajutor)
  2. ^ a b In Memoriam: Charles P. “Chuck” Thacker: 1943-2017/Full TextACM NEWSIn Memoriam: Charles P. “Chuck” Thacker: 1943-2017 
  3. ^ Fellow Awards — Charles Thacker”. (the Computer History Museum). http://www.computerhistory.org/fellowawards/index.php?id=112.