Moshe Arens

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Moshe Arens
Moshe Arens.jpg
Moshe Arens
Date personale
Născut[1][2][3][4][5] Modificați la Wikidata
Kaunas, Lituania Modificați la Wikidata
Decedat (93 de ani)[6][4][5] Modificați la Wikidata
Savyon[*], Israel Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Israel.svg Israel
Flag of the United States.svg SUA Modificați la Wikidata
Religieiudaism Modificați la Wikidata
Ocupațiediplomat
om politic
antreprenor
profesor universitar
inginer
scriitor
om de știință
publicist Modificați la Wikidata
Deputat în Knesset Modificați la Wikidata
În funcție
 – 
Ministru al apărării Modificați la Wikidata
În funcție
 – 
În funcție
 – 
Deputat în Knesset Modificați la Wikidata
În funcție
 – 
Ministru fără portofoliu Modificați la Wikidata
În funcție
 – 
În funcție
 – 
Deputat în Knesset Modificați la Wikidata
În funcție
 – 
Ministru al apărării Modificați la Wikidata
În funcție
 – 
Ambassadors of Israel to the United States Modificați la Wikidata
În funcție
 – 
Precedat deEphraim Evron[*]
Succedat deMeir Rosenne
Deputat în Knesset Modificați la Wikidata
În funcție
 – 
Succedat deMichael Kleiner[*]
În funcție
 – 
În funcție
 – 

Partid politicLikud
Alma materCalifornia Institute of Technology
Massachusetts Institute of Technology
Prezență online

Moshe Arens (în ebraică משה ארנס, n. ,[1][2][3][4][5] Kaunas, Lituania – d. ,[6][4][5] Savyon[*], Israel) a fost un inginer, diplomat și om politic de centru-dreapta din Israel, de origine lituaniano-americană, unul din fruntașii mișcării Herut și ai partidului Likud, a fost ambasador al țării sale la Washington, apoi a fost ministru al apărării (1983-1984, 1990-1992, 1999) și ministru de externe al Israelului (1988-1990).

Fost conferențiar la Politehnica (Technion) din Haifa, a devenit în ultimii ani publicist, scriind articole de opinie în ziarul Haaretz, exprimând în general critici la adresa politicii guvernelor succesive ce au urmat guvernelor din care a făcut parte, mai ales în domeniul apărării și al încălcării drepturilor omului.

Biografie[modificare | modificare sursă]

În Lituania[modificare | modificare sursă]

Moshe Arens s-a născut la Kaunas, ca fiu al unei familii de evrei. Tatăl său era industriaș, iar mama sa - medic stomatolog. La vârsta de un an, familia s-a mutat la Riga, în Letonia vecină, unde el și-a petrecut restul copilăriei și a urmat școala elementară. În anul 1939, când a avut 14 ani,la scurt timp înainte de anexarea Letoniei de către Uniunea Sovietică, familia a emigrat în Statele Unite, unde tatăl avea interese de afaceri. Familia s-a stabilit la New York, unde Moshe Arens a studiat la Liceul George Washington. În timpul anilor de școală, el a devenit activ în mișcarea sionistă revizionistă de tineret „Betar”. În ultimii ani ai celui de-Al Doilea Război Mondial, Arens a servit ca sergent tehnic în forțele americane de geniu.

În Israel[modificare | modificare sursă]

După proclamarea Statului Israel, in 1948, ca evreu, a emigrat în noua țară renăscută, confruntată de la bun început cu conflictul armat cu vecinii arabi, și a intrat, în ciuda împotrivirii tatălui său, în rândurile Organizației Militare Naționale, cu profil naționalist evreiesc, cunoscută ca Etzel sau Irgun. A fost trimis în Maroc, Algeria și în Europa pentru a ajuta comunitățile evreiești locale să organizeze auto-apărarea (în Africa de Nord) și plecarea în Israel. Întors în martie 1949 în Israel, Arens a devenit membru fondator al Mișcării Herut, partid politic format de membrii Irgunului, care, în urma alcătuirii armatei israeliene, a fost dizolvat împreună cu toate celelalte organizații paramilitare evreiești. Nefiind primit, din cauza apartenenței sale politice, în industria militară , Arens a început sa lucreze pentru o companie americană care se ocupa cu proiectarea de sisteme de aprovizionare cu apă pentru orașul Tel Aviv. În 1951 s-a întors în Statele Unite, pentru a studia ingineria la Massachusetts Institute of Technology și ingineria aeronautică la Institutul Tehnologic California. Apoi a lucrat un timp in industria aviatică americană până în 1957 când a revenit în Israel. Între 1957-1962 a fost conferențiar la Technion, Politehnica din Haifa. Între anii 1962-1971 a fost director general al Industriei Aviatice israeliene, ocupându-se de mai multe proiecte, între care construirea avionului de luptă „Kfir”.În 1971 i s-a decernat Premiul israelian pentru apărare.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b „Moshe Arens”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  2. ^ a b חה"כ משה ארנס (în ebraică), Knesset 
  3. ^ a b Moshe Arens, SNAC, accesat în  
  4. ^ a b c d Moshe Arens, Munzinger-Archiv, accesat în  
  5. ^ a b c d Moshe Arens, Autoritatea BnF 
  6. ^ a b Ynet 

Legături externe[modificare | modificare sursă]