Milan Uzelac

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Milan Uzelac
Milan Uzelaс.JPG
Milan Uzelac
Date personale
Născut (71 de ani) Modificați la Wikidata
Vârșeț, RP Serbia, RSF Iugoslavia Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Serbia.svg Serbia Modificați la Wikidata
Etnie sârbă Modificați la Wikidata
Ocupațiepoet
profesor universitar[*] Modificați la Wikidata
Filozofi contemporani
Filozofia contemporană
Fenomenologie
Școală/tradițiefenomenologie
Interese principale
estetică, ontologia, estetică muzicală
Idei importante
Сosmologia artei
InfluențeA influențat
Husserl, Heidegger, Fink
Prezență online

Milan Uzelac (sârbă Милан Узелац, născut la 8 aprilie 1950, la Vârșeț [Vršac], (Voivodina, Serbia) este un scriitor și traducător de limba română, doctor în științe și profesor universitar.

Studii si cariera[modificare | modificare sursă]

La Vârșeț a terminat școala generală și liceul. În anul 1974 și-a susținut licența la Facultatea de Filozofie din Belgrad. Limba română a studiat-o la Facultatea de Filologie din Belgrad (1977-1978), precum și la cursurile de vară de limba română la București (1984-1988), ca bursier al Uniuniei Scriitorilor din România. Magisteriul din filozofie l-a susținut la Facultatea de Filozofie din Belgrad în anul 1980, iar teza de doctorat în anul 1985, la Facultatea de Filozofie din Zagreb. Din anul 1981 și până în 1986 este profesor la Academia Pedagogică din Kikinda. În anul 1986 este numit docent la Academia de Arte a Universității din Novi Sad, iar în anul 1990 este numit conferențiar la obiectul Estetică, la Facultatea de Filozofie din Novi Sad. În anul 1995 este numit de profesor universiar la aceiași facultate, la obiectele Estetică și Ontologia. Din 1986 și până în anul 2007 ține cursuri la Academia de arte din Novi Sad la obiectele Estetică, Estetică muzicală și Istoria filozofiei. Din octombrie 2007 și până în februarie 2011 a fost numit profesor universitar la Facultatea de Filozofie – departamentul pentru filosofie și sociologie din Kosovska Mitrovica (Serbia), și a ținut cursuri din Filozofia medievală și Ontologia. Actualemente este profesor la Școala Înaltă de Studii pentru Instruirea Educatorilor din Vârșeț, pentru obiectele Curentele filosofice contemporane, Filozofia educației estetice și Bazele filosofice ale teoriilor pedagogice. Este autorul a mai multor volume din domeniul Esteticii, Filozofiei muzicii, Istoriei filozofiei, Fenomenologiei, șprecum și peste zece volume de poezii. Este deținătorul Premiului Eliberării Vârșețului pentru anul 1999.

Activitatea de traducător[modificare | modificare sursă]

În colaborare cu poetul Ion Bălan (1925-1976), a elaborat și tradus în limba sârbă Antalogia de poezii a românilor din Voivodina, Într-o zi la Mesici, în anul 1976, și cu Ion Bălan a tradus volumul de poezii Liniștea zorilor a poetului și lingvistului Radu Flora. A tradus din limba română volumul de poezii Lumea fizică a poetului Ioan Flora (1977), iar în 1993 a publicat o traducere de 33 poezii selectate a poetului Marin Sorescu. Pe lângă poeziile lui Marin Sorescu și Ioan Flora, a tradus și poeziile lui Lucian Blaga, Ion Mircea, Petre Stoica (poet) și Mircea Dinescu. A publicat în limba română și un volum de eseuri, Rostirea întreruptă (1985), despre opera lui Ion Bălan. Poeziile și eseurile în limba română a lui Milan Uzelac au fost publicate în revistele și ziarele Transilvania, Ramuri, Luceafărul, Convorbiri literare, Lumina, Libertatea.

Afilerii[modificare | modificare sursă]

Asociația scriitorilor din Voivodina (1980), Asociația scriitorilor din Serbia (1974), Asociația ziariștilor din Serbia (2005), Asociația ziariștilor din Voivodina (2010) Deutsche Gesellschaft für phänomenologische Forschung (Trier, Germania), Assotiation internationale des critiques d’art (Paris, France), International Board of Advisors of Center for Advanced Research in Phenomenology (Boca Raton, Florida, USA).

Legături externe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ https://www.unicode.org/iso15924/iso15924-codes.html  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)