Metropolă

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare

Metropola reprezintă un centru urban de dimensiuni mari, foarte dezvoltat economic, politic și cultural, fiind centrul unei țări sau al unei regiuni, având un rol important în relațiile regionale și internaționale. Definirea metropolelor și a zonelor metropolitane diferă de la stat la stat.

Noțiunea de metropolă e derivata din grecescul μητρόπολις (metropolis), (meter – mamă, polis – oraș). Termenul metropolis s-a folosit în Grecia Antică pentru a desemna orașul care era centrul unei colonii. Metropola avea o influență politică hotărâtoare la nivelul coloniei și era centrul religios, economic, cultural și social al regiunii.

În timpul Imperiului Roman termenul s-a extins și la orașele mari cu roluri importante și complexe în zonele în care se aflau.

Zone metropolitane în România[modificare | modificare sursă]

În România zonele metropolitane au fost reglementate prin legea 351 din 6 iulie 2001[1] ca fiind o zonă constituită prin asociere, pe bază de parteneriat voluntar, între marile centre urbane (Capitala României și municipiile de rangul I) și localitățile urbane și rurale aflate în zona imediată, la distanțe de până la 30 km, între care s-au dezvoltat relații de cooperare pe multiple planuri.

Brasov 200609.jpg Constanta Panorama.jpg Cluj-Feleac.jpg
Zona metropolitană Brașov Zona metropolitană Constanța Zona metropolitană Cluj
Craiova - Centrul.JPG Klooster-iasi.jpg Oradea Night from Ciuperca Hill.jpg
Zona metropolitană Craiova Zona metropolitană Iași Zona metropolitană Oradea

Galerie metropole ale lumii[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]