Messier 13

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Messier 13 / M 13 / NGC 6205
M13LRGB RC10.jpg
Date despre Obiectul Messier
Constelație: Hercule
Ascensie dreaptă 16h 41m 41.44s
Declinație: +36° 27′ 36.9″
Distanță: 25.1 al
Magnitudine aparentă: +5.8
Dimensiune aparentă: 23′

Messier 13 este un obiect ceresc care face parte din Catalogul Messier, întocmit de astronomul francez Charles Messier. Acesta este situat la dreapta ascensiune 16h 41.7m și înclinare de 36° 28'. Cu o magnitudine aparentă de 5,8, acesta este abia vizibil cu ochiul liber pe o noapte fără turbulențe atmosferice și fără Lună. Diametrul său este de aproximativ 23 de minute de arc și este ușor vizibilă cu telescoape mici. În apropiere este NGC 6207, cu o magnitudine de 12, pe marginea galaxiei, care se află la 28 de minute de arc direct de nord-est. O galaxie mică, IC 4617, se află la jumătatea distanței dintre NGC 6207 și M13, la nord-nord-est de centrul roi globular de mare.

Descoperire și vizibilitate[modificare | modificare sursă]

M13 a fost descoperit de Edmond Halley, în 1714, și catalogat de către Charles Messier la 1 iunie 1764.

Caracteristici[modificare | modificare sursă]

M13 este de aproximativ 145 de ani-lumină în diametru, și este compusă din câteva sute de mii stele strălucitoare, care este stea variabilă V11, cu o magnitudine aparentă de 11.95. M13 este de 25,100 de ani-lumină distanță de Pământ.

Mesajul Arecibo din 1974, proiectate pentru a comunica existența vieții umane la extratereștri ipotetice, a fost transmis spre M13. Motivul a fost că, cu o densitate mai mare stea, șansele de a purta o viață planetă cu forme de viață inteligente, au fost considerate a fi mai mare. Chiar dacă mesajul a fost transmis, M13 nu va mai fi în acel loc atunci când aceasta ajunge. Trimiterea mesajului a fost mai mult o demonstrație tehnologică, mai degrabă decât o încercare reală de a contacta viață.

Observare[modificare | modificare sursă]

Schema constelațiilor Hercule și Lyra.

Cu o magnitudine aparentă de 5,8, pe un cer întunecat, fără turbulențe atmosferice, și în absența Lunii, se poate distinge cu ochiul liber. Cu un binoclu, se obține o pată flu, dar șansele de a observa stelele constitutive sunt slabe. Pornind de la micile telescoape (de exemplu: 114/900), stelele roiului sunt scoase în evidență, și se poate observa Messier 13.

Căutarea este foarte ușoară. Constelația Hercule formează un trapez: dacă se plasează cu latura mare în sus, roiul M13 se găsește pe partea dreaptă a trapezului, la circa o treime din înălțime (pornind din colțul superior drept).

În literatură[modificare | modificare sursă]

  • Science fiction nuvele "Sucker Bait", de Isaac Asimov și "Întrebări și răspunsuri" de Poul Anderson avea loc la Troa, o lume în M13.
  • În science-fiction seria Perry Rhodan, M13 este locația de Arkon, lumea de origine a rasei de Arkonides.
  • În autorului Dan Simmon lui Hyperion Cantos grup Hercules este în cazul în care Pământul a fost mutat la secret după ce a fost distrus presupune.
  • În Sirenele de pe Titan, Kurt Vonnegut, scrie "La fiecare oră care trece aduce Sistemul Solar patruzeci și trei de mii de kilometri mai aproape de cluster M13 globulare la Hercules -. Și încă mai există unele Misfits care insistă asupra faptului că nu există un astfel de lucru și de progresul"
  • Inginerie în mod deliberat o stea în Messier 13 pentru a merge Nova a fost parte din complot Cybermen de complicat, în 1968 Doctor Who poveste Roata în spațiu.
  • În proiectul de lege modifică popular benzi desenate Foxtrot, Jason Fox menționează respectarea Cluster M13 Globular