Mario Marinică

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Mario Marinică
Informații generale
Nume complet Mario Marinică
Data nașterii (56 de ani)
Locul nașterii România, România
Cluburi de juniori
Ani Club
Flag of None.svg Dinamo București
Flag of None.svg Steaua București
Cluburi de seniori*
Ani Club
Flag of None.svg Rocar București
Echipe antrenate
2003 600px Culori Arges.png Argeș Pitești
2003-2004 Flag of None.svg Cimentul Fieni
2008-2009 Flag of None.svg Gloria Buzău
2009 Flag of None.svg Black Leopards
* Apariții și goluri pentru echipa de club doar în cadrul campionatului național

Mario Marinică (n. 13 decembrie 1964) este un antrenor român de fotbal, care ocupa funcția de director tehnic la gruparea din Liga II Sportul Studențesc.[necesită citare] Deține UEFA Pro Licence, cea mai importantă calificare pentru antrenorii profesioniști de fotbal. Palmaresul său în România include antrenorat în cadrul cluburilor Gloria Buzău, Sportul Studențesc, FC Argeș Pitești, Rocar București și Cimentul Fieni.[1] A pregătit și echipa de Liga a II-a sud-africană, Black Leopards.[2] Marinică a lucrat și în Anglia, la dezvoltarea tinerilor fotbaliști atât la Crystal Palace FC cât și la tineretul echipei Arsenal FC.

Cariera lui de jucător include etape în cadrul echipelor: Rocar București, Dinamo București și Steaua București.

Cariera de jucător[modificare | modificare sursă]

Mario Marinică a jucat la echipele de tineret și de rezerve ale Rocar București, Dinamo București și Steaua București, și s-a retras din fotbal în 1991.

„...Marinică dezvăluie că a jucat fotbal la nivelul juniorilor: «Am început la Dinamo, apoi am trecut la Steaua. Eram mijlocaș central. Am mai fost pe la Rocar, Mecon și Girueta, am prins meciuri în liga a treia...»”[3]

Cariera de antrenor[modificare | modificare sursă]

Este singurul antrenor român care a antrenat în Anglia;[4] a debutat la Haringey Borough FC (club semi-profesionist) în sezonul 1998-1999.

Între 1999 și 2001, Marinică, în calitate de tânăr antrenor străin, a găsit de lucru în cadrul academiei Arsenal F.C., ocupându-se de echipa under-15. „Am fost la Arsenal în perioada 1999-2000. Am câștigat 49 de meciuri și am făcut un egal fără să fiu învins. Am câștigat campionatul, Cupa Angliei și Cupa Ligii cu fetele de la U-15." [4] În același timp, în timpul lui liber, el a fost implicat activ în antrenamente pentru refugiați și solicitanți de azil, ca parte a proiectului de caritate National Festival of Fotball.[5]

Sezonul 2001-2002 l-a găsit la cârma echipei Rocar București ca antrenor secund al lui Mihail Marian, unde i-a avut în grijă (printre alții) pe Cristian Silvǎșan, Ionuț Rada și Cristian Neamțu.

În perioada 2002–2003, a fost antrenorul de dezvoltare al Academiei Crystal Palace FC, de lucru cu directorul de la academie, Derek Broadley (care este în prezent director tehnic din Asociația Bermuda de Fotbal), din nou având în grijă jucătorii până în 15 ani. De la Crystal Palace FC, a lucrat cu un număr de jucători care mai târziu au trecut la profesionism; inclusiv Wayne Routledge (actualmente de la Aston Villa și Anglia U21).

La debutul anului 2003, a fost numit antrenor principal al echipei FC Argeș Pitești în mandatul lui Ion Moldovan, unde i-a avut în grijă (printre alții) pe Nicolae Dică, Andrei Prepeliță, Raul Marincău, Marius Bilașco și Adrian Iordache.

După ce a antrenat FC Argeș Pitești a fost adus ca manager tehnic la echipa de divizia secundă Cimentul Fieni, echipă pe care a salvat-o de la retrogradare, deși condițiile financiare ale clubului erau precare.

În ultimii ani el a fost un membru în cadrul Comisiei Tehnice a Federației Române de Fotbal. Și-a pus experiența de antrenor în folosul dezvoltării cursurilor de instruire pentru licență UEFA: UEFA-A și B. De asemenea, el a consultat cu privire la programele de dezvoltare pentru jucătorii de U16 până la cei din echipa U21. A coordonate din iulie 2006 vizita domnului Howard Wilkinson[6] (fostului director al echipa națională de fotbal a Angliei) a conduce sesiuni de la Federația Română de Fotbal de licență „UEFA Pro”.

„Îl știu de foarte mult timp pe Mario. Este un antrenor cu profil intelectual, un metodist, un statistician excelent și un tip cu personalitate. Are și calități de lector. A obținut Licența Pro în Anglia iar Federația de acolo a jucat un rol și în ajungerea lui în Africa de Sud” — Mircea Rădulescu, șeful Școlii Federale de Antrenori[7]

Recent[Când?] a fost angajat de Stockport County FC și Notts County FC pentru analizarea și monitorizarea echipelor adverse și pe post de scouter. În timpul Campionatul Mondial de Fotbal 2006, el a fost asistent al Naționalei Statului Paraguay, pentru analiza adversarilor din Grupa B: Anglia, Suedia și Trinidad & Tobago.

Din 2005 până în 2007, el a finalizat cursuri de licență „UEFA Pro” din partea Asociației Irlandeze de Fotbal, împreună cu Chris Coleman[8] (actualmente antrenor principal al echipei Coventry City FC) și Jim Gannon (actualmente antrenor principal al Stockport County FC), printre alții.

Marinică a fost apoi temporar antrenor principal al echipei de Liga I din România FC Gloria Buzău.

Marinică continuă cariera în Africa de Sud, unde va încerca în acest[Când?] sezon promovarea cu „Leoparzii negri” din Thohoyandou.[7] Este parte a unui schimb de experiență între Federația Engleză (FA, n.r.), cu care am colaborat și pentru care mai lucrez, și Federația Sud- Africană. Contractul s-a realizat prin FA și este într-un fel garantat de FA. Presupune să antrenez o echipă de Divizia 1 de aici (n.r. - liga secundă din Africa de Sud), cu scopul de a aduce jucători în Premier League și de a educa și crește în valoare antrenorii locali, de a le spori valoarea antrenorială.[9]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „INTERVIU EXCLUSIV / MARIO MARINICĂ "Am făcut egal cu Steaua? Trebuie să ne dăm două-trei palme și să ne trezim!". . 
  2. ^ „Mario Marinică va antrena în liga a II-a din Africa de Sud”. Gazeta sporturilor. . Accesat în . 
  3. ^ „Mario Marinică a jucat la juniori la Steaua!”. 
  4. ^ a b „Un roman lucreaza pentru Federatia Engleza de Fotbal”. Adevărul, citat de 9am.ro. Accesat în . 
  5. ^ „A haven for the forgotten (Un refugiu pentru cei uitați)”. . 
  6. ^ „Howard Wilkinson ne preda lectii”. . 
  7. ^ a b „PROFIL MARIO MARINICA/ Super Mario in Africa”. . 
  8. ^ „Pro Licence Group attend Chelsea Training Session”. . 
  9. ^ „INTERVIU MARIO MARINICA/ Imi doresc sa antrenez Romania la o Cupa Mondiala!. .