Henric I, Duce de Guise

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Henry I, Duke of Guise

Henric I, Prinț de Joinville, Duce de Guise, Conte de Eu (31 decembrie 155023 decembrie 1588) a fost un nobil francez, membru al unei ramurii a Casei de Lorena.

A fost fiul cel mare al lui Francisc, Duce de Guise și al Annei d'Este. Bunicii materni au fost Ercole al II-lea d'Este și Renée a Franței. La 4 octombrie 1570, la Paris, s-a căsătorit cu Catherine de Cleves (1548–1633), Contesă de Eu, cu care a avut 14 copii.

La 22 decembrie 1588, Henric și-a petrecut noaptea cu metresa lui, Charlotte de Sauve, membră notorie a grupului de femei spioni ai Ecaterinei de Medici. În dimineața următoare, la castelul Blois, sub pretextul că este chemat de rege, Guise a fost asasinat de garda de corp a regelui, în timp ce Henric al III-lea privea.[1] Fratele lui Guise, Cardinalul Louis al II-lea a fost asasinat în același fel a doua zi. Faptele au stârnit indignare rudelor, Henric al III-lea fiind obligat să se refugieze la Henric de Navara. Regele a fost asasinat anul următor de Jacques Clément, un agent al Ligii Catolice.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Strage, pp.277-278