Henri, Prinț de Condé (1552–1588)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Henri I de Bourbon, prinț de Condé
Conde-henri.jpg
Căsătorit(ă) cu Marie de Cleves
Charlotte Catherine de La Tremoille
Urmași Catherine de Bourbon
Éléonore de Bourbon
Henric al II-lea, Prinț de Condé
Casa regală Casa de Bourbon
Tată Ludovic I de Bourbon
Mamă Eléanor de Roucy de Roye
Naștere 29 decembrie 1552(1552-12-29)
La Ferté-sous-Jouarre
Deces 5 martie 1588 (35 de ani)
Saint-Jean-d'Angély

Henri de Bourbon-Condé (29 decembrie 15525 martie 1588) a fost prinț francez de sânge și general huguenot ca și proeminentul său tată, Ludovic I de Bourbon.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Henri a fiul fiul cel mare a lui Ludovic de Bourbon-Condé și a primei soții a acestuia, Eléanor de Roucy de Roye. Din cei opt copii ai familiei doar el și fratele său François, Prinț de Conti au avut urmași. A fost verișor primar cu regele Henric al IV-lea al Franței.

S-a căsătorit de două ori, prima dată cu verișoara lui primară, Marie de Cleves. Mama ei era soara tatălui său. Marie a fost o mare frumusețe, și se presupune că regele Henric al III-lea al Franței a avut planuri de a rupe căsătoria lor, cu scopul de a se căsători el însuși cu ea, însă Marie a murit de complicații la naștere înainte de a putea face acest lucru. Cu Marie, Henri a avut un copil:

  • Catherine (1574–1595), marchiză d'Isles

A doua oară, Henri s-a căsătorit cu Charlotte Catherine de La Tremoille (1568–1629), fiica lui Louis III de La Trémoille și nepoata lui Anne de Montmorency. Împreună au avut doi copii: