Sari la conținut

Magne Furuholmen

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Magne Furuholmen

Furuholmen performing in 2018
Date personale
Născut (61 de ani)
Oslo, Norway
Cetățenie Norvegia Modificați la Wikidata
Ocupație
Muzician, compozitor, artist vizual, pictor
Limbi vorbitelimba norvegiană
limba engleză Modificați la Wikidata
Alte numeMags, Magne F
Gen muzical
Instrument(e)chitară
pian
claviatură[1]  Modificați la Wikidata
Case de discuri
Passionfruit, Polydor, ZYX, Drabant Music
PremiiOrdinul Sfântul Olaf[*]
Edvard-prisen[*][[Edvard-prisen (Norwegian music award)|​]]  Modificați la Wikidata
Discografie
Listă completăMagne Furuholmen discography[*][[Magne Furuholmen discography (Wikimedia artist discography)|​]]  Modificați la Wikidata
Prezență online

Magne Furuholmen (n. 1 noiembrie 1962) este un muzician și artist vizual norvegian. Cunoscut și după numele de scenă Ți-am spus, este claviaturistul trupei de synthpop/rock A-ha și co-scrise hit-uri, cum ar fi "Take On Me", "Stay on These Roads", "Manhattan Skyline", "Cry Wolf", "Forever Not Yours", "Analogue (All I Want)", "Minor Earth Major Sky", "Touchy!", "You Are the One", "Move To Memphis" și "Foot of the Mountain". A-ha a vândut peste 50 de milioane de albume în întreaga lume. El a fost numit Cavaler clasa întâi a Ordinul Sfântului Olav de către Regele Harald pentru serviciile oferite muzicii norvegiene și pentru succesul său internațional. Furuholmen este, de asemenea, un artist vizual cu expoziții individuale ținute în Norvegia, Marea Britanie și în alte părți din Europa. Lucrările sale sunt reprezentate în instituții și muzee private și publice din întreaga lume, printre care Arhivele de Stat din Norvegia, Bibliothèque Nationale de France și altele. În 2016, Magne Furuholmen a preluat cel mai mare comision de până acum și a creat cel mai mare parc de sculpturi ceramice din Scandinavia intitulat "Imprints", care se află în Fornebu, lângă Oslo. În 2017, Universitatea Agder din Norvegia a nominalizat cinci noi doctori de onoare în legătură cu aniversarea a 10-a a universității. Gradul a fost acordat pentru eforturi științifice sau artistice semnificative. Magne Furuholmen a fost unul dintre destinatari.

Cariera muzicală[modificare | modificare sursă]

Bridges[modificare | modificare sursă]

Furuholmen (claviaturi și voce) format Bridges cu Paul Waaktaar-Savoy (chitare și voce), bateriști Erik Hagelien și Oystein Jevanord, și basistul Viggo Bondi. În 1980, Bridges a lansat singurul lor album, auto-finanțat LP Trenul cu lumina torței. Deși titlul este norvegiană (înțeles procesiunea torței), cântecele sunt în limba engleză. La cererea frontmanului A-ha Morten Harket, A-ha efectuat Fakkeltog cântecul "The Vacant" (redenumit "Sox of the Fox") în timpul lor din 2017 MTV Unplugged performanță, lansat ca MTV Unplugged – Summer Solstice.

A-ha[modificare | modificare sursă]

Furuholmen a fost claviaturistul cu A-ha încă de la înființarea lor în 1982, deși cântă și la chitară. El a compus sintetic-riff din "Take On Me", când avea doar 15 ani. Într-un interviu din 2014, el a dezvăluit că a fost datorită Morten Harket că au folosit "Take on Me"-riff spunând că ar părăsi trupa dacă nu o fac. Cântecul "Take On Me" a devenit cel mai mare hit al lor și a fost cel de-al 5-lea cântec streamed al secolului 20 în decembrie 2018. Synth-riff a fost eșantionat în hit-song american "Feel This Moment" cuprinzând Pitbull și Christina Aguilera în 2012.

Magne Furuholmen a cântat live împreună cu Chris Martin din Coldplay, care a prezentat-o pe Mags ca fiind "cel mai bun claviaturist din lume".

Furuholmen a co-scris cele mai multe dintre clasicii a-ha cu Paul Waaktaar-Savoy, inclusiv "Stay on These Roads", "Manhattan Skyline", "Foot of the Mountain", "Cry Wolf", "Move To Memphis", "Minor Earth Major Sky", "Analogue (All I Want)", "Scoundrel Days", "Touchy!", "You Are the One", "Love Is Reason", "Early Morning", "I Call Your Name", "We're Looking for the Wales", "Soft Rains of April", "I Dream Myself Alive", "Little Black Heart", "The Company Man", "The Bandstand", și primul și cel mai mare hit al trupei "Take On Me". În biografia a-ha din 2010 "The Swing of Things", Furuholmen descrie un punct culminant pentru el: "Stay on These Roads" a fost un cântec pe care eu, în mod neobișnuit, l-am arătat mai întâi lui Morten – în apartamentul lui Paul. Morten a avut o sugestie genială pentru o schimbare în cor. Cântecul ăsta e cel mai bun pe care l-am compus vreodată." În biografie, Magne a mai comentat: "Manhattan Skyline" a fost, probabil, unul dintre cele mai inspirate proiecte tăiate și lipite pe care Paul și am făcut-o. Eu am scris partea tăcută. Paul a scris partea cu piatra."

Magne Furuholmen a compus sau co-scris majoritatea cântecelor de pe albume precum Linii de salvare și Analogică, și co-scrierea și contribuțiile sale single alcătuiesc cele mai multe piese pe Scoundrel Days, East of the Sun, West of the Moon, Foot of the Mountain și MTV Unplugged – Summer Solistice de asemenea. Mags a scris cântece, cum ar fi "Cosy Prisons", "Life lines", "This is Our Home", "I Wish I Cared", "Mythomania", "Objects in the Mirror", "The End Of The Affair", "Giving Up the Ghost", "Forest Fire" și "Maybe, Maybe" pentru a-ha, și el ia voce principal pe un cuplu de cântece înregistrate album cu a-ha, inclusiv "The Summers of Our Youth". Când a-ha a plecat în pauză în 1994, Furuholmen a început să lucreze la alte proiecte muzicale. Formația s-a reunit în 1998, dar a anunțat că se va despărți în 2010. În 2012, cei trei membri ai a-ha, Morten Harket, Magne Furuholmen și Paul Waaktaar Savoy, au fost numiți Cavaleri de clasa I a Regatului Norvegian Ordinul Sfântului Olav pentru contribuția lor la muzica norvegiană. Regala norvegiană Ordinul Sfântului Olav este acordat ca o recompensă pentru servicii distinse pentru țara lor și omenire. Ceremonia oficială a avut loc pe 6 noiembrie 2012.

Proiecte solo și colaborări[modificare | modificare sursă]

Proiectele Furuholmen în afara A-ha includ Timbersound, format în 1994 cu Kjetil Bjerke plajă, și mai târziu, cântăreața suedeză, Freddie Wadling. Munca lor a fost folosită pe coloane sonore de film, cum ar fi "Ti Kniver I Hjertet" (1994), "Hotel Oslo " (1997) care a prezentat, de asemenea, voce de Anneli Drecker, 1732 Houtten (1998) în cazul în care albumul Ermetică este prezentată.

Furuholmen a lansat primul său album solo "Past Perfect Future Tense" în 2004, cu apariții din Guy Berryman și Will Champion din Coldplay, și de la Andy Dunlop din trupa scoțiană Traducerea și adaptarea.

În 2008, Magne Furuholmen a lansat al doilea album solo intitulat "A Dot of Black in the Blue of Your Bliss" care include piese precum "The Longest Night" care mai târziu a fost transformată în cântec a-ha "Foot of the Mountain".

La începutul anului 2005, Furuholmen a prezentat o Cat Stevens (Yusuf Islam), intitulat "Oceanul Indian", despre cutremurul din Oceanul Indian și dezastrul provocat de tsunami din 2004. Cântecul a prezentat compozitor/producător indian A. R. Rahman, Magne Furuholmen și Traducerea și adaptarea toboșar Neil Primrose. Veniturile de unic a mers pentru a ajuta orfani în Banda Aceh, una dintre zonele cel mai afectate de tsunami-ul, prin Yusuf lui Bunătate mică caritate.

În 2012 Magne Furuholmen a fost un mentor pe spectacol The Voice - cea mai bună voce din Norvegia. Talentul său Martin Halla a câștigat concursul și a avut primul său album produs de Furuholmen însuși, care este, de asemenea, un compozitor/producător pentru alți artiști.[35]

În 2014, Furuholmen a fost de acord să compună melodiile și să supravegheze înregistrările pentru filmul norvegian "Beatles".[36]

În august 2019 Magne Furuholmen a lansat un nou cântec solo intitulat Acum suntem în America pe Instagram, care a fost primul single din albumul său din 2019 Minciuni albe de Crăciun. Furuholmen a explicat că acest cântec a fost un cântec de protest în semn de protest față de administrația Trump într-un interviu cu Rolling Stone.[37][38] Single-ul a fost publicat împreună cu un videoclip muzical făcut acasă regizat și editat de fiul său Thomas.[39] Pe 25 octombrie 2019 albumul a fost lansat oficial și într-un interviu Furuholmen a spus că îi este rușine să facă parte dintr-un Crăciun care pare în aceste zile să fie mai ales despre cumpărarea tot mai mult și mai mult sh** de care nimeni nu are nevoie sau chiar vrea cu adevărat ... o sărbătoare lipicioasă, superficială în contrast puternic cu mesajul original de Crăciun de speranță, caritate, și compasiune.[40] De asemenea, Furuholmen a descris albumul ca fiind 'un disc de Crăciun întunecat, melancolic – ca un antidot la coperta melodiei de Crăciun pe care toată lumea și fratele său le scot în aceste zile'. Lucrarea pentru album este creată de Furuholmen însuși.

Pe 19 iunie 2020, Furuholmen lansează un nou single, Vremuri tulburi, care este un cover al unui cântec de Fântâni din Wayne. De asemenea, el lansează un videoclip realizat cu clipuri trimise de fani în urma unei invitații făcute pe Instagram.

Apparatjik[modificare | modificare sursă]

În 2008 Furuholmen a colaborat cu Coldplay basist Guy Berryman și Ți-am spus vocalistă Jonas Bjerre sub numele de bandă aparatură pentru tema la BBC Doi serie, Amazonul. Tema a fost pusă la dispoziție (împreună cu piese exclusive de la diferiți alți artiști) pe Supraviețuire internațională album de caritate, Cântece pentru supraviețuire.

În 2010 aparatură a lansat primul lor album Suntem aici, un album digital, de asemenea, disponibil fizic prin intermediul site-ului lor. Apparatjik a cântat într-un cub în locuri precum The Neue Nationalgalerie din Berlin, The Serpentine Gallery din Londra, Muzeul de Stat al Danemarcei din Copenhaga și The Norwegian National Gallery. Apparatjik este descris de ei înșiși ca un artist colectiv care se încadrează între artă și cultură mainstream, dar fericit în toamnă.

Magne a anunțat în emisiunea lui Jo Wiley pe BBC Radio 2 în octombrie 2010 că intenționează să lucreze cu prietenii săi din MEW și Coldplay după ce s-a retras de la A-ha în decembrie.

Arte vizuale[modificare | modificare sursă]

Lucrările lui Furuholmen sunt reprezentate în instituții și colecții din Norvegia sa natală și din întreaga lume.[47][48] Printre comisioanele sale publice permanente se numără 'Rezonanța' pentru orașul Bergen, precum și cea mai mare comision de până acum – un parc de sculpturi ceramice din regiunea Oslo, format din 50 de tone de lut, deschis în iunie 2016.

Magne Furuholmen este, de asemenea, un binecunoscut artist de arte vizuale care lucrează cu sticlă, vopsea, gravură și tăietură în lemn și și-a expus lucrările în întreaga lume.

Arta sa a fost expusă la The Henie Onstad Kunstsenter din Oslo, și și-a prezentat lucrările la The London Art Fair.[51] În 2001, Furuholmen a fost însărcinat să proiecteze un timbru poștal oficial norvegian.[52] În 2005, el a decorat cele 11 etaje ale Royal Caribbean Internațional navă de croazieră Aventura mărilor cu foi de sticlă ale operei sale.

2014: Furuholmen a început să lucreze la cel mai mare comision al său de până acum, pentru ceea ce a ajuns să fie cel mai mare parc de sculpturi ceramice din Scandinavia.

2015: Magne a expus lucrări la Edinburgh, iar colaborarea sa cu Dovecot Studios din Edinburgh pentru expoziția sa "Peeling a Glass Onion" a fost transformată într-un scurtmetraj prezentat pe site-ul BBC.

Principalele expoziții personale[modificare | modificare sursă]

  • 1989 Maleri
  • 1995 Kutt / Cuts
  • 1997 In Concert
  • 1996, 1998 Y Project
  • 1998 Credit
  • 1999 New Works
  • 2001 Pincette
  • 2003 Foci
  • 2004 Payne's Gray
  • 2004 Stjerneskutt
  • 2006 Building Ruins
  • 2006 Morceaux Choisis
  • 2007 Monologues
  • 2007 Scrabble
  • 2007 Anticlimax
  • 2007 Climax
  • 2009 Camera
  • 2009 Alpha Beta
  • 2011 Echo
  • 2011 Futura Plus
  • 2012 Bouquet
  • 2013 Norwegian Wood
  • 2014 Norwegian Wood Remix
  • 2014 Self-Portraits
  • 2015 Peeling a Glass Onion[57]
  • 2016 Marginalia, Texture (cu Queen Sonja)
  • 2019 IGNIS

Comisioane[modificare | modificare sursă]

  • 2007 Climax The Nobel Peace *Center, Oslo, Norway
  • 2009 Climax Sculpture Hydro, Norway
  • 2009 Confusion, Bølgen & Moi (cu Snøhetta), Oslo, Norway
  • 2010 Umsteiger, commission, Berlin, Germany
  • 2012 Bouquet Wall Painting, Asker, Norway
  • 2012 Code One, commission, Aglaia
  • 2012–2013 Aker Solutions, Fornebu, Norway

Lucrări expuse permanent

  • 2003 Resonance, Bergen, Norway
  • 2012 Rudolph the chrome-nosed reindeer, Tjuvholmen, Oslo, Norway (cu Apparatjik)
  • 2013 The Sound of Silence, Tjuvholmen, Oslo, Norway (with Apparatjik)
  • 2016 Imprints, Fornebu, Oslo, Norway: sculpture park

Viața personală[modificare | modificare sursă]

Furuholmen sa născut în Serviciul de administrare, fiul trompetistului de jazz Kåre Furuholmen (1940-1969) și Anne-Lise Furuholmen (n. 1941).[54] El a fost crescut în Lipsă rută, Oslo (împreună cu A-ha coleg și co-scriitor Paul Waaktaar-Savoy). Are o soră, Line, și doi frați vitregi, Thorstein și Trygve Christian. Tatăl său, un muzician de jazz care a cântat la trompetă cu Bent Silver Orchestra Orchestra, a murit într-un accident de avion Scurgerea, la sud de Serviciul de administrare în 1969, când Magne avea doar șase ani. Remarcabil, acest accident a fost martor de un copil de nouă ani Morten Harket, cu 13 ani înainte ca cei doi să se întâlnească pentru prima dată.[58]

Furuholmen s-a căsătorit cu Heidi Rydjord, iubita sa din liceu, la 8 august 1992, în grădina lor ADM Insula Ness Au doi fii, Thomas Vincent (n. 19 aprilie 1990) și Filip Clements (n. 2 octombrie 1993).[59]

Furuholmen a dezvăluit anterior în interviuri că el a suferit de o boală cardiacă, însă, în 2016, el a declarat ziarului norvegian "Bergensavisen" că el a avut o viață cu totul nouă după o intervenție chirurgicală în 2012.

Discografie[modificare | modificare sursă]

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • 1995 Kutt / Cuts, Henie Onstad Art Center
  • 1997Blue Note Boulevards, Grøndahl Dreyer,
  • 2002 Lerkrukker & Glasmosaik, Liebeskind, Denmark
  • 2004 Foci, Lillehammer Art Museum
  • 2004 Stjerneskudt, Nansensgades Antikvariat
  • 2004 Stjerneskutt, Press Forlag
  • 2004 Payne's Gray, Hatje Cantz
  • 2004 Art in the Statoil Collection
  • 2005 Norwegian Artist Yearbook
  • 2005 Paul Stolper Editions
  • 2006 Gap Hanoi, OCA
  • 2007 Monologues
  • 2009 This Is The Way We See It, Erich Weiss
  • 2010 Alphabets – A miscellany of letters, black dog publishing UK, ISBN: 978-1-907317-09-5
  • Landscape and Room, a selection from H.M. Queen Sonja's art collection ISBN: 978-82-8294-001-6
  • 2011 Electric – Some Magazine ISBN: 978-3-86019-083-8
  • 2012 Illustration in Norwegian Books
  • 2012 Music, Some magazine ISBN: 978-3-86019-092-0
  • 2012 I wish this was a Song, Museet for Samtidskunst, ISBN: 978-82-8154-068-2
  • 2013 In Transit (Monograph), Press Publishing, ISBN: 978-82-7547-413-9
  • 2016 QSPA 5, Forlaget Press, ISBN: 978-82-328-0096-4
  • 2017 Imprints, Forlaget Press, ISBN: 9788232800971

Referințe[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Format:Cc

Format:A-ha