Sari la conținut

Paul Waaktaar-Savoy

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Paul Waaktaar-Savoy

Waaktaar-Savoy performing in 2018
Date personale
Nume la nașterePål Gamst[1]
Născut (62 de ani)[1]
Tonsenhagen, Norway[1]
Căsătorit cuLauren Savoy[*][[Lauren Savoy (muziciană americană)|​]] (din ) Modificați la Wikidata
Cetățenie Norvegia
 Statele Unite ale Americii Modificați la Wikidata
Ocupație
Muzician, compozitor, cântăreț
Limbi vorbitelimba norvegiană
limba engleză Modificați la Wikidata
Activitate
Gen muzical
Instrument(e)chitară[2]
voce[*][2]  Modificați la Wikidata
Ani de activitate1976–present
PremiiOrdinul Sfântul Olaf[*]  Modificați la Wikidata
Prezență online

Paul Waaktaar-Savoy ((născut) Onl Gamst, 6 septembrie 1961) este un Norvegiană muzician și compozitor. Waaktaar-Savoy este cel mai bine cunoscut pentru activitatea sa ca compozitor principal și chitarist în formația pop norvegiană a-ha, care a vândut peste 50 de milioane de albume în întreaga lume. El a scris sau co-scris cele mai mari hituri ale trupei, inclusiv "The Sun Always Shines on T.V.", "Hunting High and Low", "Take On Me", , tema lui James Bond din 1987 "The Living Daylights" şi balada "Summer Moved On". În plus, Waaktaar-Savoy este, de asemenea, un pictorului.

Waaktaar-Savoy a fost numit cavaler clasa întâi a Ordinul Sfântului Olav de Regele Harald pentru serviciile oferite muzicii norvegiene şi pentru succesul său internaţional.

Viața timpurie[modificare | modificare sursă]

Waaktaar-Savoy s-a născut în familia Gamst la 6 septembrie 1961 în Grădină Ton, Norvegia, la periferia oraşului Serviciul de administrare, şi a fost crescut în Oslo Lipsă rută District cu sora sa mai mare Tongje. Numele său de naștere este Pål Gamst; în limba norvegiană, o ortografie alternativă acceptabilă a prenumelui său este Paal. Tatăl său era farmacist, iar mama lui lucra la compania de telefoane. E o rudă îndepărtată a unui norvegian fotbalist Morten Gamst Pedersen.

Părinţii lui au apreciat muzică clasică, și l-au încurajat pe tânărul Pål să învețe mai întâi flautul, apoi să studieze compoziția muzicală când talentul său de performanță l-a arătat a fi un copil minune. A admirat muzica chitaristului rock american Jimi Hendrix , și-a sperat într-o zi pentru a scrie un operă rock asemănătoare cu Hair. El a folosit numele de familie al mamei sale, Waaktaar, în numele său de scenă, pentru a deveni Pål Waaktaar. De asemenea, îi plăcea să citească și să picteze. El a fost un singuratic, nu social la școală, și a fost fără succes a atrage prietene în adolescență.

Cariera muzicală[modificare | modificare sursă]

Bridges[modificare | modificare sursă]

Pål Waaktaar, așa cum era cunoscut atunci, a fost solistul, chitaristul și compozitorul trupei norvegiane de rock Bridges, împreună cu claviaturistul Magne Furuholmen (cu care mai târziu a format a-ha cu cântărețulMorten Harket), toboșarii Erik Hagelien și Oystein Jevanord, și basistul Viggo Bondi. În 1980, Bridges a lansat singurul lor album, auto-finanțat LP Fakkeltog. Deși titlul este norvegiană (înțeles procesiunea torței), cântecele sunt în limba engleză. La cererea lui Harket, a-ha efectuat Fakkeltog cântecul "The Vacant" (redenumit "Sox of the Fox") în timpul lor din 2017 MTV Unplugged performanță, lansat ca MTV Unplugged – Summer Solstice.

Un cântec nelansat de Bridges numit "The Juicy Fruit Song" a evoluat mai târziu în "Lesson One" și apoi în hitul a-ha "Take On Me".

a-ha[modificare | modificare sursă]

Waaktaar-Savoy este chitaristul principal și compozitorul principal al trupei a-ha, una dintre cele mai de succes trupe ale anilor 1980. Odată, "Q Magazine" l-a numit ca fiind unul dintre cei mai buni textieri necunoscuți din generația sa. a-ha interpretat "Summer Moved On" în direct la Concertul Premiului Nobel pentru Pace Urmând o pauză. După aceasta, au decis să înregistreze un nou album și, în 2000, a-ha a avut revenirea anului, urmată de un turneu vândut. Albumul a-haLinii de salvare" a fost lansat în 2002. Următorul turneu a fost documentat în al doilea album live oficial al lui A-ha, Cum pot dormi cu vocea ta în capul meu, care a fost lansat în martie 2003.

În 2005 albumul de compilație Single-uri: 1984-2004 a fost lansat, ultimul lor album cu WEA. După aceea, a-ha semnat la Universal. Analogică a fost eliberat mai târziu în acel an. Titlul piesei a intrat în UK-charts pe locul 10. Al nouălea album de studio al trupei, La poalele muntelui a fost lansat în 2009. După aceea s-au despărțit, dar în 2015 s-au reunit din nou și au lansat un nou album de studio, Cast in Steel.

Waaktaar-Savoy a spusMortenă este total diferit de mine. Când am venit prima dată la Londra împreună, mi-a ars toate hainele şi m-a îmbrăcat din cap până în picioare. Nu-mi pasă prea mult de haine, în timp ce el este întotdeauna foarte interesat de ele. El mi-a dat încredere în sine, mă încurajează să vorbesc cu oamenii, să nu mă tem și să folosesc abilitățile pe care le am. Morten este de fapt singurul din Norvegia care a avut la fel de multă ambiţie ca şi mine. Cred că amândoi avem ego-uri mari. Într-un fel, fiecare dintre noi stăm în mica noastră lume, în timp ce Mags este mai cu picioarele pe pământ. Mags adesea trebuie să medieze între mine şi Morten... E bine că suntem atât de diferiţi şi încă ne respectăm unul pe celălalt. Tensiunea dintre noi e creativă. Nimeni nu cântă ca Morten. Are ceea ce trebuie şi am mare încredere în el.

a-ha decorat cu Ordinul Sfântului Olav[modificare | modificare sursă]

Cei trei membri ai a-ha, Morten Harket, Magne Furuholmen și Waaktaar-Savoy, au fost numiți Cavaleri din clasa I a Regatului Norvegian Ordinul Sfântului Olav pentru contribuţia lor la muzica norvegiană. Regala Norvegiană Ordinul Sfântului Olav este acordat ca o recompensă pentru servicii distinse pentru țara lor și omenire. Ceremonia oficială a avut loc pe 6 noiembrie 2012.

Savoy[modificare | modificare sursă]

Cu soţia lui Lauren Savoy, și bateristul Frode Unneland, el a produs multe CD-uri ca trupa Încântat de oaspeți. În 2001, Waaktaar a lansat al patrulea album de studio,Motive pentru a rămâne în interior", care a fost din nou un mare succes în Norvegia. Pe 30 august 2004, Savoy a lansat al cincilea album de studio numit 'Savoy' prin propria lor casă de discuri, Unsprezece înregistrări.

Savoy a obținut un mare succes în Norvegia, vânzând peste discuri 300.000. Ei au fost nominalizaţi pentru Spellemannprisen (echivalentul norvegian al Premiul Grammy) de patru ori şi au câştigat de trei ori. Versiunea lui a-ha a cântecului "Reasons to Stay Indoors" și "Whalebone" apare în filmul norvegian foarte apreciat Hawaii, Oslo.

Weathervane[modificare | modificare sursă]

Cu Jimmy Gnecco el a prezentat Weathervane ca un nou proiect în iunie 2011. Single-ul lor auto-titulat (Weathervane) apare pe coloana sonoră a filmului Vânătorii de capete (bazat pe cartea "Hodejegerne" de Jo Nesbø).

Waaktaar[modificare | modificare sursă]

În februarie 2014 Waaktaar-Savoy a avut premiera unei noi piese sub numele de Waaktaar prin intermediul a-ha.com. Piesa se numeşte "Lacul creat de om".

Waaktaar and Zoe[modificare | modificare sursă]

În septembrie 2016, Waaktaar-Savoy a format un nou duo cu cântăreața Zoe Gnecco (fiica cântăreței Weathervane) Jimmy Gnecco), numit Waaktaar și Zoe.

Pictură[modificare | modificare sursă]

Waaktaar-Savoy a pictat toată viaţa. Marca sa înregistrată nu începe să picteze până când pânza nu a fost echipată cu un cadru. Această trăsătură a fost jucată în debutul său și până acum unica expoziție "Rammer" (însemnând "cadre" în norvegiană) în Lillehammer, Norvegia în 1998.

Descrieri de restul a-ha[modificare | modificare sursă]

Magne Furuholmen îl descrie pe Waaktaar-Savoy astfel: "Pål este persoana care a însemnat cel mai mult pentru mine în dezvoltarea mea muzicală și totuși este singura persoană despre care mi-e cel mai greu să spun ceva sensibil. Are o voinţă incredibilă şi un ochi vigilent, mereu în căutarea materialului pe care îl poate folosi creativ. Într-un fel, l-am idolatrizat pe Pål de ani de zile şi încă depind de el să mă ajute să-mi rezolv propriile idei."

Morten Harket descrie Waaktaar-Savoy astfel: "Pål are o autodisciplină incredibilă și este dependent de muncă. El poate continua să lucreze la ceea ce pare a fi același lucru din nou și din nou. În timp ce eu înnebunesc când trebuie să trec peste o melodie de sute de ori, el poate sta cu ea ore întregi, încercând să găsească exact mixul potrivit pentru a obține sunetul pe care îl dorește. Pål este într-adevăr forța motrice din spatele a-ha. Este unul dintre puținii artiști adevărați de pe scena pop rock. Este întotdeauna interesant să auzi ce a scris".

Viața personală[modificare | modificare sursă]

Waaktaar a întâlnit-o pe regizoarea și muziciana americană Lauren Savoy în 1984 și s-au căsătorit civil la 21 decembrie 1991, oficiată de liderul Asociației Baroului Norvegian, Merete Smith, în prezența familiei și a colegilor de trupă. Cuplul a combinat numele de familie pentru a crea Waaktaar-Savoy. Ei au un copil împreună, True August Waaktaar-Savoy, născut în 1999. Familia își împarte timpul între New York City și Oslo. [15] După ani de lupte cu mass-media anglofonă pentru a corecta ortografia prenumelui său, în 1994 a stabilit o ortografie de "Paul".

Discografie[modificare | modificare sursă]

cu Bridges[modificare | modificare sursă]

Year Title Label
1980 Fakkeltog Våkenatt

cu a-ha[modificare | modificare sursă]

Year Title Label
1985 Hunting High and Low Warner Bros. Records
1986 Scoundrel Days
1988 Stay on These Roads
1990 East of the Sun, West of the Moon
1993 Memorial Beach
2000 Minor Earth Major Sky
2002 Lifelines
2005 Analogue Universal Music Group
2009 Foot of the Mountain
2010 25
2011 Ending on a High Note
2015 Cast in Steel Universal Music Group
2017 MTV Unplugged – Summer Solstice
2022 True North

cu Savoy[modificare | modificare sursă]

Year Title Label
1996 Mary is Coming Warner Bros. Records
1997 Lackluster Me EMI
1999 Mountains of Time
2001 Reasons to Stay Indoors
2004 Savoy Eleventeen Records
2007 Savoy Songbook Vol. 1 Universal
2018 See the Beauty in Your Drab Hometown Drabant Music

cu Weathervane[modificare | modificare sursă]

Year Title Label
2011 Weathervane Universal Music Norway

Premii acordate lui Waaktaar-Savoy[modificare | modificare sursă]

Year Award[3] Result
1999 Spellemannprisen awarded in the category "Popgroup" for "Mountains of Time" Câștigat
2001 Spellemannprisen awarded in the category "Popgroup" for "Reasons to Stay Indoors" Câștigat

Noțiuni[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c Eroare la citare: Etichetă <ref> invalidă; niciun text nu a fost furnizat pentru referințele numite Labuche2003
  2. ^ a b (PDF) http://tibemag.no/kongsbergjazz/program-2018//files/assets/common/downloads/Kongsberg%20Jazzfestival%20program%202018.pdf  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  3. ^ „Spellemannsprisen”. darsu.com. Arhivat din original la . Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Paul Waaktaar-Savoy

Format:A-ha Format:Portalbar