Sari la conținut

Mânie

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Mânia)
Pagina „Mânia” trimite aici. Pentru filme cu acest titlu vedeți Mînia (film).
Mânie
Mânia lui Ahile

Mânie (în latină ira) este o stare de iritare puternică, dar trecătoare, provocată de un fapt care contrariază, generând o stare agresivă. Furia este o stare de mânie extremă, în care se pierde stăpânirea de sine.

În creștinism

[modificare | modificare sursă]

Pe lângă mânia obișnuită (care este un păcat capital) există și o altfel de mânie, mânia lui Dumnezeu (care se abate asupra celor ce păcătuiesc, credincioși sau necredincioși) și, asemenea ei, mânia sfântă pe care o simt credincioșii față de propriile fapte păcătoase.

Biblia menționeaza mânia de multe ori. Câteva Exemple:

Știți bine lucrul acesta, preaiubiții mei frați! Orice om să fie grabnic la ascultare, încet la vorbire, zăbavnic la mânie , căci mânia omului nu lucrează neprihănirea lui Dumnezeu. (Iacov 1:19‭-‬20)

Mâniați-vă și nu păcătuiți.” Să n-apună soarele peste mânia voastră (Efeseni 4:26)

Nu te grăbi să te mânii în sufletul tău, căci mânia locuiește în sânul nebunilor. (Eclesiastul 7:9)

În comportament

[modificare | modificare sursă]

În comportamentul uman reacția poate fi deliberată, afectând concentrarea și discernământul, un om mânios poate recurge la acte violente fără a ține cont de consecințe. Starea de mânie poate fi declanșată de unul sau mai mulți factori externi sau stres emoțional persistent , mai poate surveni din pierderea răbdării, nemulțumiri sau conflicte. Energia eliberată în corpul uman este uneori negativă cu o durată care variază de la o persoană la alta, mânia poate modela gândurile și acțiunile cuiva care îl determină să se abată de la regulile impuse.[1]

  1. Biblia sau Sfânta Scriptură a Vechiului și Noului Testament, ISBN 0-564-01708-6
  1. ^ Tulburarea bipolara: mania si depresia, www.sfatulmedicului.ro 

Legături externe

[modificare | modificare sursă]