Păcat
Păcatul (din latină peccatum) este un act, fapt, cuvânt, gând sau omisiune de a face binele, contrar a ceea ce o anume religie consideră drept voința lui Dumnezeu. Constă în călcarea unei legi sau a unei porunci bisericești, o abatere de la o normă religioasă, o fărădelege, o faptă vinovată, o greșeală, o vină.[1] Păcatul înseamnă o încălcare a legilor lui Dumnezeu, o violare a legăturii cu el și cu aproapele.[2]
În concepția religiei creștine, păcatul strămoșesc, denumit și păcat originar, este greșeala de a fi încălcat interdicția divină de a nu gusta din pomul cunoașterii binelui și răului, fapt care a atras alungarea neamului omenesc din rai și pierderea stării paradiziace.
Din punct de vedere religios, un păcat trebuie să îndeplinească 2 condiții de bază:
- păcatul să fie săvârșit în mod voit, conștient
- păcatul să fie făcut de bună voie, nesilit de nimeni.
Un păcat considerat de biserică fundamental, și din care ar izvorî toate celelalte păcate, se numește păcat capital.
Religii
[modificare | modificare sursă]Bahá'í
[modificare | modificare sursă]În credința Bahá'í, oamenii sunt considerați ființe naturale perfecte și spirituale. Ființele omenești au fost create datorită dragostei inamizabile a lui Dumnezeu. Cu toate acestea, învățăturile Bahá'í compară inima omului cu o oglindă, care, în caz că este îndepărtată de lumina soarelui (adică de Dumnezeu), este incapabilă să primească dragostea lui Dumnezeu.
Budism
[modificare | modificare sursă]Autorul american Zen Brad Warner afirmă că în budism nu există conceptul de păcat.[3][4] Asociația de Educație Buddha Dharma afirmă în mod expres că "Ideea păcatului sau a păcatului original nu are loc în budism”.[5]
Tradiția mesopotamiană
[modificare | modificare sursă]În mitologia mesopotamiană, Adamu (sau Addamu/Admu, sau Adapa) a fost judecat de un zeu pentru „păcatul de a detrona o divinitate”.[6]
Note
[modificare | modificare sursă]- ^ Romani 1:29-32, biblegateway.com
- ^ Care sunt cele șapte păcate capitale?, moldovacrestina.net
- ^ Warner, Brad (). Hardcore Zen: Punk Rock, Monster Movies & the Truth About Reality. Wisdom Publications. p. 144. ISBN 0-86171-380-X.
- ^ Warner, Brad (). Sex, Sin, and Zen: A Buddhist Exploration of Sex from Celibacy to Polyamory and Everything in Between. New World Library. p. 72. ISBN 978-1-57731-910-8.
- ^ „Buddhism: Major Differences”. Buddha Dharma Education Association.
- ^ Preston, Christine (). The Rise of Man in the Gardens of Sumeria: A Biography of L.A. Waddell. Sussex Academic Press. p. 116. ISBN 9781845193157. Accesat în .
They represented 'Adamu' as being tried before a god for the sin of casting down a divinity, a vestige of which is the 'original sin' which Christianity has tied up with Eve's disobedience in the Garden of Eden.
[nefuncțională]
Vezi și
[modificare | modificare sursă]- Păcat capital
- Păcat originar
- Păcatul pizmei
- Diavol
- Căderea omului în păcat
- Morală
- Drept bisericesc
- Tabu
Legături externe
[modificare | modificare sursă]- en Stopping Sin Before It Starts Arhivat în , la Wayback Machine.
- en Geneza și păcatul originar
- en The sting of death - What is sin?
- en Catehismul catolic în privința moralei Arhivat în , la Wayback Machine.
- en Coceptul ebraic despre păcat Arhivat în , la Wayback Machine.
- en Despre păcat la WikiChristian
- en Al Kaba'r - Păcatele capitale Arhivat în , la Wayback Machine.
- en Despre păcat la Catholic Encyclopedia
- en Despre păcat la Jewish Encyclopedia
- ro Lista celor 193 de păcate