Louis Blériot

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Louis Blériot
Date personale
Născut[1][3][4][5] Modificați la Wikidata
Cambrai, Nord-Pas-de-Calais, Franța[6] Modificați la Wikidata
Decedat (64 de ani)[3][7][8] Modificați la Wikidata
Paris, Franța[9] Modificați la Wikidata
Înmormântatcimetière des Gonards[*][[cimetière des Gonards (cemetery in Versailles, France)|​]][10] Modificați la Wikidata
Cauza decesuluicauze naturale (infarct miocardic) Modificați la Wikidata
Cetățenie Franța Modificați la Wikidata
Ocupațieaviator
inginer
inventator
inginer aerospațial[*]
om de afaceri Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba franceză[11] Modificați la Wikidata
Activitate
Alma materÉcole centrale de Paris
collège Sainte-Barbe[*][[collège Sainte-Barbe (secondary education in France)|​]]  Modificați la Wikidata
PremiiComandor al Legiunii de Onoare[*] ()[2]
ufficiale dell'Ordine della Corona d'Italia[*][[ufficiale dell'Ordine della Corona d'Italia |​]] ()
Ordinul „Coroana României” în grad de comandor[*] ()
officier d'Académie[*][[officier d'Académie (rank in the ordre des Palmes académiques between 1808 and 1955)|​]]
grande médaille d'or de la Société d'encouragement au progrès[*][[grande médaille d'or de la Société d'encouragement au progrès (French award)|​]]
Grande médaille de l'Aéro-Club de France[*]  Modificați la Wikidata
Profesor pentruAsen Iordanov[*][[Asen Iordanov (Bulgarian-American aviation pioneer (1896-1967))|​]]  Modificați la Wikidata
Semnătură

Louis Blériot (n. , Cambrai, Nord-Pas-de-Calais, Franța – d. , Paris, Franța) a fost un aviator francez, inventator și inginer. În 1909, el a efectuat primul zbor complet deasupra unei întinderi mari de apă într-un aparat mai greu decât aerul, când a traversat Canalul Mânecii. Pentru această realizare el a primit un premiu de 1000 lire (5.000 dolari; SUA 1910).[12][13][14] El este considerat prima persoană care a construit un monoplan funcțional. Blériot a fost un pionier al acrobațiilor aeriene.

Primii ani[modificare | modificare sursă]

Resturi ale unuia din avioanele lui Blériot, mitingul aviatic de la Reims, august 1909.

Născut în satul Dehéries, lângă Cambrai, Blériot a studiat ingineria la École centrale de Paris. El a inventat farurile automobilelor[necesită citare] și a pus bazele unei reușite afaceri cu faruri cu acetilenă, care i-a adus o mică avere.

Blériot și-a folosit banii din această afacere pentru a experimenta pe Râul Sena cu planoare remorcate, învățând despre aeronave și dinamica zborului.[15] Interesul său față de aviație s-a manifestat și în 1900, când a construit un ornitopter care nu a reușit să decoleze.

Blériot și colaboratorul său Gabriel Voisin au format compania Blériot-Voisin. Activă între 1903 și 1906, compania a dezvoltat câteva proiecte de vehicule de zbor în final nereușite și periculoase, care i-au secătuit resursele financiare.

Blériot a părăsit compania și a început să-și realizeze propriile aeroplane, experimentând pe diferite modele și reușind în final să construiască primul monoplan din lume care s-a desprins de la sol, Blériot V. Cu toate acestea, monoplanul se prăbușea rapid la sol. În 1909, el a realizat modelul Blériot XI, care era mai stabil.[16] Blériot a făcut primul zbor cu acest model pe 23 ianuarie 1909, iar ulterior l-a expus la Expoziția de Locomoție Aeriană de la Paris, din același an.[17]

În 1909, aviatorul francez a participat la o demonstrație aviatică organizată pe suprafața cu iarbă a Hipodromului Băneasa.

Traversarea Canalului Mânecii[modificare | modificare sursă]

Primul monoplan funcțional, construit în ianuarie 1907
Blériot XI, aparatul cu care Blériot a traversat Canalul Mânecii în 1909. Muzeul de arte și meserii din Paris.

După ani în care și-a exersat îndemânarea de pilot, Blériot s-a decis să încerce să obțină premiul de 1.000 de lire oferit de ziarul londonez Daily Mail pentru cel care va reuși să traverseze cu un aparat de zbor Canalul Mânecii.

Blériot a avut doi rivali la câștigarea premiului, dar niciunul nu a reușit să termine traversarea. Unul dintre ei a fost Hubert Latham, un francez de origine engleză. Latham era susținut atât de către Regatul Unit cât și de Franța. El a sosit primul și a încercat să facă traversarea pe 19 iulie, dar la 6 mile (9,656064 km) de Dover, destinația sa, motorul aparatului de zbor Antoinette IV a cedat, iar Latham a fost obligat să execute prima aterizare de urgență pe mare din lume.[18] Celălalt pilot a fost Charles de Lambert, un aristocrat rus de origine franceză și unul dintre elevii lui Wilbur Wright. Însă Lambert a fost rănit într-o prăbușire din timpul testelor de zbor, fiind silit să abandoneze competiția.

Pe 25 iulie 1909, cei trei rivali au sosit pe plaja orașului Calais din Franța.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b „Louis Blériot”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  2. ^ Baza de date Léonore 
  3. ^ a b c d Autoritatea BnF, accesat în  
  4. ^ a b Louis Charles Joseph Bleriot (în franceză), Baza de date Léonore 
  5. ^ a b Louis Bleriot, Encyclopædia Britannica Online, accesat în  
  6. ^ „Louis Blériot”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  7. ^ a b Louis Blériot, SNAC, accesat în  
  8. ^ a b https://es.findagrave.com/memorial/11922607/louis-bleriot  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  9. ^ „Louis Blériot”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  10. ^ https://www.landrucimetieres.fr/spip/spip.php?article324#nh1  Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
  11. ^ Autoritatea BnF, accesat în  
  12. ^ Blériot, Louis (). „Bleriot Tells of his Flight” (PDF). The New York Times (publicat la ). ISSN 0362-4331. OCLC 1645522. Accesat în . M-am trezit la ora 2:30 în această (duminică) dimineață, și, observând că toate condițiile se prezintă favorabile, am ordonat torpilorului Escopette, pus la dispoziția mea de guvernul francez, să pornească. Apoi am mers la garajul din Sangatte și am aflat că motorul funcționa bine. 
  13. ^ „The New Daily Mail Prizes” (PDF). Flight. London, U.K.: F. King and Co. 5 (223): 393. . ISSN 0015-3710. OCLC 6674288. Accesat în . 1,000 £ pentru un zbor peste Canalul dintre Anglia și Franța, care să fie realizat ziua și fără să fie atinsă marea. Oferit pe 5 octombrie 1908. Câștigat de domnul Blériot, pe 25 iulie 1909, în 46 de minute de zbor. 
  14. ^ Clark, Nicola (). „100 Years Later, Celebrating a Historic Flight in Europe”. The New York Times. ISSN 0362-4331. OCLC 1645522. Accesat în . Domnul Blériot a informat ziarul The Daily Mail despre intenția sa de a concura și și-a așezat avionul lângă plaja de la Les Barraques. La ora 4:41 a.m., pe 25 iulie, în condiții meteorologice aproape perfecte, domnul Blériot a decolat, motorul avionului scoțând nori negri de fum. El a survolat coasta franceză și apoi a virat spre nord, zburând la aproximativ 30 de metri deasupra apei. 
  15. ^ „An essay on Louis Blériot”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  16. ^ PBS - Chasing the Sun - Louis Blériot
  17. ^ Spartacus School network article Arhivat în , la Wayback Machine.. Accesat pe 20 aprilie 2011.
  18. ^ Walsh, Barbara. Forgotten Aviator Hubert Latham pp. 93-97.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Louis Blériot