Liviu Iolu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Liviu Iolu
Liviu Iolu in 2014.jpg
Liviu Iolu
Date personale
Născut (37 de ani) Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Romania.svg România Modificați la Wikidata
Ocupațiejurnalist Modificați la Wikidata
Liviu Iolu in 2014.jpg

Liviu Iolu (n. 7 martie 1981, Dorohoi, județul Botoșani) este un jurnalist român. A fost purtător de cuvânt al Guvernului României condus de Dacian Cioloș și consilier de stat pe probleme de comunicare la Cancelaria prim-ministrului din 4 martie 2016 până pe 4 ianuarie 2017.

Activitate jurnalistică[modificare | modificare sursă]

Și-a început cariera în anul 2000 la revista Opinia studențească din Iași și TVR Iași, iar din 2004 până în 2011 a scris la Evenimentul zilei și a publicat, ocazional, în revista Dilema veche.[1]

Este absolvent de Jurnalism și Științele Comunicării al Universității ”Al. I. Cuza din Iasi” și s-a perfecționat la École Supérieure de Journalisme de Lille și Erasmushogeschool Brussel.

Are în palmares mai multe premii profesionale pentru reportaj și expresivitate jurnalistică acordate de Clubul Român de Presă (CRP), Freedom House sau World Vision.

În 2008 a primit Marele Premiu pentru presă scrisă[2] al Clubului Român de Presă pentru seria de articole ”Arestați de aliați”. Ancheta, publicată în luna februarie din 2007, a dus la demiterea ministrului de externe din acea perioadă, Mihai Răzvan Ungureanu. Ulterior, în 2012, a lucrat pentru o lună (20 martie - 27 aprilie) ca purtător de cuvânt al ministrului muncii din Guvernul Mihai Răzvan Ungureanu[3]. In a doua jumatate a anului 2016 a ocupat pozitia de purtator de cuvant al guvernului Dacian Cioloș. [4]

O altă investigație, a cărei periodă de documentare s-a derulat pe parcursul a mai multor ani, a condus la descoperirea lui Daniel Ceaușescu[5][6], nepotul fostului dictator Nicolae Ceaușescu, fugit în SUA cu mama sa înainte de Revoluția din 1989.

Jurnalistul se află printre reporterii care au vizitat orașul Pripiat și a publicat o serie de reportaje document la comemorarea a 20 de ani de la accidentul nuclear de la Cernobîl.[7][8]

Din septembrie 2012 până în martie 2016 a fost editorialist al cotidianului Adevărul[9] și coordonator al televiziunii online Adevărul Live.

Distincții[10][modificare | modificare sursă]

Trei premii acordate la Galele Clubului Român de Presă:

Premiile „Ioan Chirilă” pentru jurnalism sportiv

Premiile ”Tânărul Jurnalist al Anului”/ Freedom House

Concursul Național de Jurnalism Civic pentru Profesioniști (Premiile Civic Media)

  • 31 mai 2003, Marele Premiu

Note[modificare | modificare sursă]