Lista episoadelor serialului Columbo

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Peter Falk în rolul locotenentului Columbo.

Columbo este un serial de televiziune american creat de Richard Levinson și William Link, care prezintă investigațiile locotenentului Columbo (interpretat de Peter Falk), un detectiv din cadrul Secției Omucideri a Poliției din Los Angeles. Serialul este format din zece sezoane cu 69 de episoade: episoadele vechi (inclusiv cele două episoade pilot) au fost difuzate în perioada 1968–1978 (sezoanele 1–7) de postul NBC, ca unul dintre programele rotative ale emisiunii The NBC Mystery Movie, în timp ce episoadele noi au fost difuzate mai rar, cu o frecvență discontinuă, în perioada 1989–2003 (sezoanele 8–10) de postul ABC. Ultimul episod a fost difuzat în 2003.

Serialul a fost împărțit pe sezoane abia atunci când episoadele au fost lansate pe DVD. Această împrejurare explică de ce „producția” celui de-al zecelea sezon pare că a durat doisprezece ani. Episoadele au o durată cuprinsă între 70 și 100 de minute și pot fi considerate la fel de bine ca filme de televiziune de sine stătătoare. Serialul a fost nominalizat în numeroase rânduri la premii prestigioase din domeniul televiziunii, pe care le-a câștigat uneori.

Columbo a fost lansat inițial de NBC ca un lungmetraj de televiziune, intitulat „Prescription: Murder”, în 1968. Filmul a avut atât de mult succes încât postul de televiziune a comandat o continuare, care a fost lansată în 1971 sub titlul „Ransom for a Dead Man”. Succesul celor două filme de televiziune a contribuit la realizarea unui serial TV care a fost programat inițial să ruleze timp de 7 ani și s-a încheiat conform programului în 1978. Unsprezece ani mai târziu, postul de televiziune ABC a reluat producția serialului TV, invitându-l din nou pe Peter Falk să joace rolul principal. 24 de episoade noi au fost filmate într-un stil modern, după care serialul de televiziune a fost anulat în anul 2003 din cauza vârstei înaintate a interpretului principal. În general, Columbo a apărut cu intermitență pe ecranele TV timp de 35 de ani.[1]

Locotenentul Columbo este un ofițer de poliție cu o mare vechime și experiență. El apare peste tot cu un trabuc în mână sau în gură, poartă mereu un trenci ponosit, conduce peste tot o mașină franțuzească veche și descâlcește toate crimele care îi sunt încredințate să le investigheze. Are o origine italo-americană, este căsătorit și are numeroase rude cu care ține legătura. Viața lui particulară este practic necunoscută spectatorilor, cu excepția acelor cazuri când personajul, în mod inoportun și cu detalii excesive, vorbește despre familia sa și despre modul în care își petrece timpul liber.

Majoritatea episoadelor acestui serial de televiziune sunt construite după un șablon care nu este tipic filmelor polițiste: spectatorul știe de la bun început cine este criminalul, care sunt motivele lui, cum a fost comisă crima și cum sunt ascunse urmele. Acțiunea principală urmărește modul în care Columbo reușește să-l descopere și să-l incrimineze pe ucigaș. Modul de construire a acțiunii permite spectatorilor să cunoască povestea nu numai din punctul de vedere al anchetatorului, ci și din punctul de vedere al criminalului. Columbo își realizează majoritatea investigațiilor în Los Angeles, iar ucigașii sunt adesea reprezentanți cunoscuți și respectabili ai înaltei societăți: oameni de afaceri, politicieni, scriitori și artiști – oameni bogați, influenți, cu relații și protejați de avocați.

Deoarece episoadele serialului Columbo din 1989 până în 2003 au fost difuzate rar, diferite seturi de DVD au fost lansate pe piață în întreaga lume. În regiunile 2 și 4, toate episoadele au fost lansate în 10 sezoane, sezonul 10 cuprinzând ultimele 14 episoade de la „Columbo Goes to College” (1990) până la cel mai recent: „Columbo Likes the Nightlife” (2003).[2][3] În Franța și Țările de Jos (care fac parte, de asemenea, din regiunea 2), DVD-urile au fost lansate în 12 sezoane.[4] În regiunea 1, toate episoadele din sezonul 8 sunt grupate diferit; toate episoadele care au fost difuzate inițial de ABC au fost lansate sub titlul Columbo: The Mystery Movie Collection.[5] Din motive de claritate, toate episoadele din acest articol sunt aranjate așa cum apar în versiunea lansată în Marea Britanie.

Prezentarea generală a serialului[modificare | modificare sursă]

Acest serial de televiziune nu are o structură sezonieră clară, așa că împărțirea pe sezoane în acest caz este condiționată. În unele surse, numărul episoadelor și compoziția sezoanelor sunt redate în moduri diferite.[6][7]

SezonulEpisoadePremiera TV
Prima transmisieUltima transmisieReţea
Episoade pilot2  (1968-02-20)  (1971-03-01)NBC
17  (1971-09-15)  (1972-02-09)
28  (1972-09-17)  (1973-03-25)
38  (1973-09-23)  (1974-05-05)
46  (1974-09-15)  (1975-04-27)
56  (1975-09-14)  (1976-05-02)
63  (1976-10-10)  (1977-05-22)
75  (1977-11-21)  (1978-05-13)
84  (1989-02-06)  (1989-05-01)ABC
96  (1989-11-25)  (1990-05-14)
10 + episoade speciale14  (1990-12-09)  (2003-01-30)

Episoade[modificare | modificare sursă]

Episoade pilot[modificare | modificare sursă]

Înainte ca Peter Falk să fie ales ca interpret al rolului Columbo, Bert Freed a interpretat personajul în „Enough Rope”, un episod din 1960 al serialului antologie de televiziune The Chevy Mystery Show. În 1962, acel episod a fost dramatizat într-o piesă de teatru intitulată Prescription: Murder (cu Thomas Mitchell în rolul lui Columbo, cu Joseph Cotten și Agnes Moorehead în rolurile Roy și Claire Flemming și cu Patricia Medina⁠(d) în rolul amantei lui Flemming).[8]

Piesa a fost adaptată într-un film de televiziune în anul 1968, ocazie cu care Peter Falk a debutat în rolul detectivului. În acest film de televiziune, Columbo – în loc să aibă aspectul fizic dezordonat care a devenit mai târziu marca comercială a personajului – este îmbrăcat mai puțin prost, poartă diverse costume, păr mai scurt și machiaj mai consistent. El poartă, de asemenea, un trenci, care a devenit un element de bază, în majoritatea scenelor. De asemenea, pare ceva mai agresiv atunci când se confruntă cu suspecți.

Nr. în serial Titlu Regizor Scenarist Ucigaș(ă) Victimă / Victime Data difuzării în premieră Durată
1 „Prescription: Murder” Richard IrvingRichard Levinson & William Link
scenariu inspirat din piesa lor
Gene Barry în rolul Ray FlemmingNina Foch în rolul Carol Flemming  (1968-02-20)100 min.

Carol (Nina Foch), soția bogată a psihiatrului Ray Flemming (Gene Barry), a descoperit infidelitățile soțului ei și îl amenință că va divorța de el și că îi va lua toată averea. Urmând etapele unui plan elaborat anterior, medicul își ucide soția, simulează o spargere și apoi pleacă la aeroport împreună cu amanta sa, tânăra actriță Joan Hudson (Katherine Justice), care îi este totodată pacientă. Cei doi simulează o ceartă în avion înainte de plecare, așa că actrița, deghizată în soție, coboară și se întoarce la domiciliul soților Flemming pentru a-i oferi amantului un alibi fals. Medicul se întoarce acasă după câteva zile de vacanță în Mexic și îl găsește pe lt. Columbo în apartamentul său. Poliția presupune că femeia a fost ucisă în timpul unei tentative de jaf, dar Columbo descoperă câteva nepotriviri între succesiunea evenimentelor și explicația medicului și bănuiește ce s-a întâmplat în realitate. După un timp, dr. Flemming face presiuni ca locotenentului Columbo să i se ia cazul. Detectivul nu se dă însă bătut și începe să o urmărească pe Joan Hudson pentru a o face să depună mărturie împotriva asasinului.

Indiciu/întorsătură finală: Columbo înscenează sinuciderea actriței Joan Hudson, apoi îl îndeamnă pe medic să-și mărturisească faptele din moment ce planul său devenise zadarnic ca urmare a morții iubitei sale. Flemming își bate joc de cuvintele detectivului, spunând că nu i-a păsat niciodată de Joan și că oricum ar fi scăpat de ea în cele din urmă. Joan ascultă această declarație din spatele unei uși și acceptă să depună mărturie împotriva amantului ei. 
2 „Ransom for a Dead Man” Richard IrvingPoveste de: Richard Levinson & William Link;
Scenariu de: Dean Hargrove
Lee Grant în rolul Leslie WilliamsHarlan Warde în rolul Paul Williams  (1971-03-01)96 min.

Leslie Williams (Lee Grant), o avocată strălucită și nemiloasă, îl împușcă cu sânge rece pe bătrânul ei soț, Paul (Harlan Warde), pentru a-i lua banii. Femeia aruncă cadavrul în ocean și, pentru a înșela autoritățile cu privire la circumstanțele crimei, înscenează o falsă răpire, apoi anunță poliția că a fost contactată de răpitori pentru a plăti o răscumpărare. Agenții FBI intervin și sunt convinși de indiciile false create anterior (un bilet de răscumpărare cu litere tăiate dintr-un ziar și un apel telefonic ce conținea o înregistrare editată a vocii lui Paul) că este o adevărată răpire, iar Leslie falsifică plata răscumpărării, astfel încât să pară că banii au fost luați de răpitori, dar, în realitate, să rămână la ea. Cadavrul lui Paul Williams este găsit curând, iar cazul de răpire devine un caz de crimă. Toate dovezile indică faptul că bărbatul a fost răpit și apoi ucis de răpitori. Locotenentul Columbo, care participase anterior ca ofițer de legătură între poliție și FBI, preia conducerea anchetei și este stânjenit de câteva mici detalii, dar nu descoperă dovezi care să o incrimineze pe Leslie. În momentul când părea că planul lui Leslie funcționase perfect, fiica victimei din prima sa căsătorie, Margaret (Patricia Mattick), sosește acasă din Elveția și, pentru că își cunoaștea prea bine mama vitregă, începe imediat să o suspecteze.

Indiciu/întorsătură finală: Margaret, care o urăște pe mama sa vitregă, îi spune lui Leslie că va pleca înapoi în Elveția doar dacă îi va da o sumă considerabilă de bani. Strânsă cu ușa, Leslie o plătește pe Margaret cu o parte din banii pe care-i scosese anterior din bancă pentru plata răscumpărării și ale căror serii fuseseră înregistrate. Astfel, Columbo, care o convinsese pe Margaret să-i ceară bani lui Leslie, obține dovada solidă de care avea nevoie pentru a demonstra că povestea răpirii este fabricată. 

Sezonul 1 (1971–1972)[modificare | modificare sursă]

Nr. în serial Nr. în sezon Titlu Regizor Scenarist Ucigaș(ă) Victimă / Victime Data difuzării în premieră Durată
31 Murder by the BookSteven SpielbergSteven BochcoJack Cassidy
în rolul Ken Franklin
Martin Milner
în rolul Jim Ferris
și Barbara Colby
în rolul Lilly La Sanka
 (1971-09-15)76 min.
42 „Death Lends a Hand” Bernard KowalskiRichard Levinson
& William Link
Robert Culp
în rolul Carl Brimmer
Patricia Crowley
în rolul Lenore Kennicut
 (1971-10-06)76 min.
53 „Dead Weight” Jack SmightJohn T. DuganEddie Albert
în rolul Martin Hollister
John Kerr
în rolul Roger Dutton
 (1971-10-27)76 min.
64 „Suitable for Framing” Hy AverbackJackson GillisRoss Martin
în rolul Dale Kingston
și Rosanna Huffman
în rolul Tracy O'Connor
Robert Shayne
în rolul Rudy Matthews
și Rosanna Huffman
în rolul Tracy O'Connor
 (1971-11-17)76 min.
75 „Lady in Waiting” Norman LloydPoveste de: Barney Slater;
Scenariu de: Steven Bochco
Susan Clark
în rolul Beth Chadwick
Richard Anderson
în rolul Bryce Chadwick
 (1971-12-15)76 min.
86 „Short Fuse” Edward M. AbromsPoveste de: Lester Pine
& Tina Pine;
Poveste și scenariu de: Jackson Gillis
Roddy McDowall
în rolul Roger Stanford
James Gregory
în rolul David Buckner
și Lawrence Cook
în rolul Quincy
 (1972-01-19)76 min.
97 „Blueprint for Murder” Peter FalkPoveste de: William Kelley;
Scenariu de: Steven Bochco
Patrick O'Neal
în rolul Elliot Markham
Forrest Tucker
în rolul Beau Williamson
 (1972-02-09)76 min.

Sezonul 2 (1972–1973)[modificare | modificare sursă]

Nr. în serial Nr. în sezon Titlu Regizor Scenarist Ucigaș(ă) Victimă / Victime Data difuzării în premieră Durată
101 „Étude in Black” Nicholas ColasantoPoveste de: Richard Levinson
& William Link;
Scenariu de: Steven Bochco
John Cassavetes
în rolul Alex Benedict
Anjanette Comer
în rolul Jennifer Welles
 (1972-09-17)97 min.
112 „The Greenhouse Jungle” Boris SagalJonathan LatimerRay Milland
în rolul Jarvis Goodland
Bradford Dillman
în rolul Tony Goodland
 (1972-10-15)74 min.
123 „The Most Crucial Game” Jeremy KaganJohn T. DuganRobert Culp
în rolul Paul Hanlon
Dean Stockwell
în rolul Eric Wagner
 (1972-11-05)74 min.
134 „Dagger of the Mind” Richard QuinePoveste de: Richard Levinson
& William Link;
Scenariu de: Jackson Gillis
Richard Basehart
în rolul Nicholas Frame
și Honor Blackman
în rolul Lillian Stanhope
John Williams
în rolul Sir Roger Haversham
și Wilfrid Hyde-White
în rolul Tanner
 (1972-11-26)98 min.
145 „Requiem for a Falling Star” Richard QuineJackson GillisAnne Baxter
în rolul Nora Chandler
Pippa Scott
în rolul Jean Davis
și John Colicos
în rolul Al Cumberland
(fotograful)
 (1973-01-21)74 min.
156 „A Stitch in Crime” Hy AverbackShirl HendryxLeonard Nimoy
în rolul Barry Mayfield
Anne Francis
în rolul Sharon Martin
și Jared Martin
în rolul Harry Alexander
 (1973-02-11)74 min.
167 „The Most Dangerous Match” Edward M. AbromsPoveste de: Richard Levinson
& William Link;
Poveste și scenariu de: Jackson Gillis
Laurence Harvey
în rolul Emmett Clayton
Jack Kruschen
în rolul Tomlin Dudek
 (1973-03-04)74 min.
178 „Double Shock” Robert ButlerPoveste de: Jackson Gillis,
Richard Levinson
& William Link;
Scenariu de: Steven Bochco
Martin Landau
într-un rol dublu:
Dexter Paris
și Norman Paris
Paul Stewart
în rolul Clifford Paris
și Julie Newmar
în rolul Lisa Chambers
 (1973-03-25)74 min.

Sezonul 3 (1973–1974)[modificare | modificare sursă]

Nr. în serial Nr. în sezon Titlu Regizor Scenarist Ucigaș(ă) Victimă / Victime Data difuzării în premieră Durată
181 „Lovely but Lethal” Jeannot SzwarcPoveste de: Myrna Bercovici;
Scenariu de: Jackson Gillis
Vera Miles
în rolul Viveca Scott
Martin Sheen
în rolul Karl Lessing
și Sian Barbara Allen
în rolul Shirley Blaine
 (1973-09-23)74 min.
192 „Any Old Port in a Storm” Leo PennPoveste de: Larry Cohen;
Scenariu de: Stanley Ralph Ross
Donald Pleasence
în rolul Adrian Carsini
Gary Conway
în rolul Rick Carsini
 (1973-10-07)96 min.
203 „Candidate for Crime” Boris SagalPoveste de: Larry Cohen;
Scenariu de: Irving Pearlberg,
Alvin R. Friedman,
Roland Kibbee
& Dean Hargrove
Jackie Cooper
în rolul Nelson Hayward
Ken Swofford
în rolul Harry Stone
 (1973-11-04)99 min.
214 „Double Exposure” Richard QuineStephen J. CannellRobert Culp
în rolul Bart Keppel
Robert Middleton
în rolul Vic Norris
și Chuck McCann
în rolul Roger White
 (1973-12-16)74 min.
225 „Publish or Perish” Robert ButlerPeter S. FischerJohn Chandler
în rolul Eddie Kane
și Jack Cassidy
în rolul Riley Greenleaf
Mickey Spillane
în rolul Alan Mallory
și John Chandler
în rolul Eddie Kane
 (1974-01-13)75 min.
236 „Mind over Mayhem” Alf KjellinPoveste de: Robert Specht;
Scenariu de: Steven Bochco,
Dean Hargrove
& Roland Kibbee
José Ferrer
în rolul Marshall Cahill
Lew Ayres
în rolul Howard Nicholson
 (1974-02-10)74 min.
247 „Swan Song” Nicholas ColasantoPoveste de: Stanley Ralph Ross;
Scenariu de: David Rayfiel
Johnny Cash
în rolul Tommy Brown
Ida Lupino
în rolul Edna Brown
și Bonnie Van Dyke
în rolul Maryann Cobb
 (1974-03-03)99 min.
258 „A Friend in Deed” Ben GazzaraPeter S. FischerRichard Kiley
în rolul Mark Halperin
și Michael McGuire
în rolul Hugh Caldwell
Rosemary Murphy
în rolul Margaret Halperin
și o actriță nemenționată
în rolul Janice Caldwell
 (1974-05-05)99 min.

Sezonul 4 (1974–1975)[modificare | modificare sursă]

Nr. în serial Nr. în sezon Titlu Regizor Scenarist Ucigaș(ă) Victimă / Victime Data difuzării în premieră Durată
261 „An Exercise in Fatality” Bernard KowalskiPoveste de: Larry Cohen;
Scenariu de: Peter S. Fischer
Robert Conrad
în rolul Milo Janus
Philip Bruns
în rolul Gene Stafford
 (1974-09-15)97 min.
272 „Negative Reaction” Alf KjellinPeter S. FischerDick Van Dyke
în rolul Paul Galesko
Antoinette Bower
în rolul Frances Galesko
și Don Gordon
în rolul Alvin Deschler
 (1974-10-06)96 min.
283 „By Dawn's Early Light” Harvey HartHoward BerkPatrick McGoohan
în rolul Lyle Rumford
Tom Simcox
în rolul William Haynes
 (1974-10-27)99 min.
294 „Troubled Waters” Ben GazzaraPoveste de: Jackson Gillis;
Poveste și scenariu de: William Driskill
Robert Vaughn
în rolul Hayden Danzinger
Poupée Bocar
în rolul Rosanna Wells
 (1975-02-09)99 min.
305 „Playback” Bernard L. KowalskiDavid P. Lewis
& Booker T. Bradshaw
Oskar Werner
în rolul Harold van Wick
Martha Scott
în rolul Margaret Midas
 (1975-03-02)75 min.
316 A Deadly State of Mind” Harvey HartPeter S. FischerGeorge Hamilton
în rolul Mark Collier
Stephen Elliott
în rolul Carl Donner
și Lesley Ann Warren
în rolul Nadia Donner
 (1975-04-27)75 min.

Sezonul 5 (1975–1976)[modificare | modificare sursă]

Nr. în serial Nr. în sezon Titlu Regizor Scenarist Ucigaș(ă) Victimă / Victime Data difuzării în premieră Durată
321 „Forgotten Lady” Harvey HartWilliam DriskillJanet Leigh în rolul Grace WheelerSam Jaffe în rolul Henry Willis  (1975-09-14)98 min.
332 „A Case of Immunity” Ted PostPoveste de: James Menzies⁠(d);
Scenariu de: Lou Shaw
Héctor Elizondo⁠(d) în rolul Hassan Salah
și Sal Mineo⁠(d) în rolul Rachman Habib
André Lawrence în rolul Youseff Alafa
și Sal Mineo⁠(d) în rolul Rachman Habib
 (1975-10-12)75 min.
343 „Identity Crisis” Patrick McGoohanWilliam DriskillPatrick McGoohan în rolul Nelson BrennerLeslie Nielsen în rolul A.J. „Geronimo” Henderson  (1975-11-02)98 min.
354 „A Matter of Honor” Ted PostBrad RadnitzRicardo Montalbán în rolul Luis MontoyaRobert Carricart⁠(d) în rolul Hector Rangel  (1976-02-01)75 min.
365 „Now You See Him...” Harvey HartMichael Sloan⁠(d)Jack Cassidy în rolul Stefan MuellerNehemiah Persoff în rolul Jesse Jerome  (1976-02-29)90 min.
376 „Last Salute to the Commodore” Patrick McGoohanJackson Gillis⁠(d)Fred Draper⁠(d) în rolul Swanny SwansonJohn Dehner⁠(d) în rolul Otis Swanson
și Robert Vaughn în rolul Charles Clay
 (1976-05-02)96 min.

Sezonul 6 (1976–1977)[modificare | modificare sursă]

Nr. în serial Nr. în sezon Titlu Regizor Scenarist Ucigaș(ă) Victimă / Victime Data difuzării în premieră Durată
381 „Fade in to Murder” Bernard L. KowalskiPoveste de: Henry Garson;
Scenariu de: Lou Shaw și Peter Feibleman⁠(d)
William Shatner în rolul Ward FowlerLola Albright în rolul Claire Daley  (1976-10-10)74 min.
392 „Old Fashioned Murder” Robert Douglas⁠(d)Poveste de: Lawrence Vail;
Scenariu de: Peter Feibleman⁠(d)
Joyce Van Patten⁠(d) în rolul Ruth LyttonPeter Feibleman⁠(d) în rolul Milton Schaeffer
și Tim O'Connor în rolul Edward Lytton
 (1976-11-28)76 min.
403 „The Bye-Bye Sky High IQ Murder Case” Sam Wanamaker⁠(d)Robert Malcolm YoungTheodore Bikel în rolul Oliver BrandtSorrell Booke⁠(d) în rolul Bertie Hastings  (1977-05-22)74 min.

Sezonul 7 (1977–1978)[modificare | modificare sursă]

Nr. în serial Nr. în sezon Titlu Regizor Scenarist Ucigaș(ă) Victimă / Victime Data difuzării în premieră Runtime
411 „Try and Catch Me” James Frawley
Scenariu de: Paul Tuckahoe;
Poveste și scenariu de: Gene Thompson
Ruth Gordon în rolul Abigail MitchellCharles Frank în rolul Edmund Galvin  (1977-11-21)74 min.
422 „Murder Under Glass” Jonathan DemmeRobert van ScoykLouis Jourdan în rolul Paul GerardMichael V. Gazzo în rolul Vittorio Rossi  (1978-01-30)73 min.
433 „Make Me a Perfect Murder” James FrawleyRobert BleesTrish Van Devere în rolul Kay FreestoneLaurence Luckinbill în rolul Mark McAndrews  (1978-02-25)98 min.
444 „How to Dial a Murder” James FrawleyPoveste de: Anthony Lawrence;
Scenariu de: Tom Lazarus
Nicol Williamson în rolul Eric MasonJoel Fabiani în rolul Charlie Hunter  (1978-04-15)73 min.
455 „The Conspirators” Leo PennPoveste de: Pat Robison;
Scenariu de: Howard Berk
Clive Revill în rolul Joe DevlinAlbert Paulsen în rolul Vincent Pauley  (1978-05-13)97 min.

Sezonul 8 (1989)[modificare | modificare sursă]

Nr. în serial Nr. sezon Titlu Regizor Scenarist Ucigaș(ă) Victimă / Victime Data difuzării în premieră Durată
461 „Columbo Goes to the Guillotine” Leo Penn⁠(d)William Read Woodfield⁠(d)Anthony Andrews în rolul Elliott BlakeAnthony Zerbe în rolul Max Dyson  (1989-02-06)93 min.
472 „Murder, Smoke and Shadows” James FrawleyRichard Alan SimmonsFisher Stevens în rolul Alex BradyJeff Perry în rolul Leonard Fisher  (1989-02-27)95 min.
483 „Sex and the Married Detective” James FrawleyJerry LudwigLindsay Crouse⁠(d) în rolul Joan AllenbyStephen Macht⁠(d) în rolul David Kincaid  (1989-04-03)95 min.
494 „Grand Deceptions” Sam Wanamaker⁠(d)Sy SalkowitzRobert Foxworth⁠(d) în rolul Frank BrailieAndy Romano⁠(d) în rolul Lester Keegan  (1989-05-01)95 min.

Sezonul 9 (1989–1990)[modificare | modificare sursă]

Nr. în serial Nr. în sezon Titlu Regizor Scenarist Ucigaș(ă) Victimă / Victime Data difuzării în premieră Durată
501 „Murder: A Self Portrait” James FrawleyRobert ShermanPatrick Bauchau⁠(d) în rolul Max BarsiniFionnula Flanagan⁠(d) în rolul Louise Barsini;
Harold Harris în rolul Harry Chudnow
 (1989-11-25)93 min.
512 „Columbo Cries Wolf” Daryl Duke⁠(d)William Read Woodfield⁠(d)Ian Buchanan⁠(d) în rolul Sean BrantleyDeidre Hall⁠(d) în rolul Dian Hunter  (1990-01-20)96 min.
523 „Agenda for Murder” Patrick McGoohanJeffrey Bloom⁠(d)Patrick McGoohan în rolul Oscar FinchLouis Zorich⁠(d) în rolul Frank Staplin  (1990-02-10)96 min.
534 „Rest in Peace, Mrs. Columbo” Vincent McEveetyPeter S. FischerHelen Shaver⁠(d) în rolul Vivian DimitriEdward Winter⁠(d) în rolul Charlie Chambers  (1990-03-31)97 min.
545 „Uneasy Lies the Crown” Alan J. Levi⁠(d)Steven Bochco⁠(d)James Read⁠(d) în rolul Wesley CormanMarshall R. Teague⁠(d) în rolul Adam Evans  (1990-04-28)96 min.
556 „Murder in Malibu” Walter Grauman⁠(d)Jackson Gillis⁠(d)Andrew Stevens în rolul Wayne JenningsJanet Margolin⁠(d) în rolul Theresa Goren  (1990-05-14)94 min.

Sezonul 10 și episoade speciale (1990–2003)[modificare | modificare sursă]

Nr. în serial Nr. în sezon Titlu Regizor Scenarist Ucigaș(ă) Victimă / Victime Data difuzării în premieră Durată
561 „Columbo Goes to College” E.W. SwackhamerPoveste de: Frederick King Keller
Poveste și scenariu de: Jeffrey Bloom
Stephen Caffrey în rolul Justin Rowe și Gary Hershberger în rolul Cooper RedmanJames Sutorius în rolul D.E. Rusk  (1990-12-09)94 min.
572 „Caution: Murder Can Be Hazardous to Your Health” Daryl DukeSonia Wolf & Patricia Ford & April RaynellGeorge Hamilton în rolul Wade AndersPeter Haskell în rolul Budd Clarke  (1991-02-20)90 min.
583 „Columbo and the Murder of a Rock Star” Alan J. LeviWilliam Read WoodfieldDabney Coleman în rolul Hugh CreightonCheryl Paris în rolul Marcy Edwards  (1991-04-29)96 min.
594 „Death Hits the Jackpot” Vincent McEveetyJeffrey BloomRip Torn în rolul Leon Lamarr și Jamie Rose în rolul Nancy BrowerGary Kroeger în rolul Freddy Brower  (1991-12-15)97 min.
605 „No Time to Die” Alan J. LeviPoveste de: Ed McBain;
Scenariu de: Robert van Scoyk
(Niciun criminal.  Daniel McDonald joacă rolul unui potențial criminal.)(Niciuna)  (1992-02-15)92 min.
616 „A Bird in the Hand ...” Vincent McEveetyJackson GillisTyne Daly în rolul Dolores McCain și Greg Evigan în rolul Harold McCainSteve Forrest în rolul Fred McCain, León Singer în rolul Fernando și Greg Evigan în rolul Harold McCain  (1992-11-22)94 min.
627 „It's All in the Game” Vincent McEveetyPeter FalkFaye Dunaway în rolul Lauren Staton și Claudia Christian în rolul Lisa MartinArmando Pucci în rolul Nick Franco  (1993-10-31)95 min.
638 „Butterfly in Shades of Grey” Dennis DuganPeter S. FischerWilliam Shatner în rolul Fielding ChaseJack Laufer în rolul Gerry Winters  (1994-01-10)93 min.
649 „Undercover” Vincent McEveetyPoveste de: Ed McBain;
Scenariu de: Gerry Day
Ed Begley Jr. în rolul Irving Krutch (Jon Beshara și un actor nemenționat interpretează, de asemenea, două personaje care se ucid unul pe celălalt)Burt Young în rolul Mo Weinberg și Shera Danese în rolul Geraldine Ferguson  (1994-05-02)94 min.
6510 „Strange Bedfellows” Vincent McEveetyLawrence VailGeorge Wendt în rolul Graham McVeighJeff Yagher în rolul Teddy McVeigh și Jay Acovone în rolul Bruno Romano  (1995-05-08)94 min.
6611 „A Trace of Murder” Vincent McEveetyCharles KippsDavid Rasche în rolul Patrick Kinsley și Shera Danese în rolul Cathleen CalvertRaye Birk în rolul Howard Seltzer  (1997-05-15)93 min.
6712 „Ashes to Ashes” Patrick McGoohanJeffrey HatcherPatrick McGoohan în rolul Eric PrinceRue McClanahan în rolul Verity Chandler  (1998-10-08)91 min.
6813 „Murder with Too Many Notes” Patrick McGoohan
Scenariu de: Patrick McGoohan;
Poveste și scenariu de: Jeffrey Cava
Billy Connolly în rolul Findlay CrawfordChad Willett în rolul Gabriel McEnery  (2001-03-12)90 min.
6914 „Columbo Likes the Nightlife” Jeffrey ReinerMichael AlaimoMatthew Rhys în rolul Justin Price și Jennifer Sky în rolul Vanessa FarrowCarmine Giovinazzo în rolul Tony Galper și Douglas Roberts în rolul Linwood Coben  (2003-01-30)89 min.

Interpretări multiple a rolurilor de criminali[modificare | modificare sursă]

Unii actori au apărut de mai multe ori în rolul criminalului:

  • Patrick McGoohan a interpretat rolul criminalului în patru episoade: „By Dawn's Early Light” (pentru care a obținut Premiul Emmy) (1974), „Identity Crisis” (pe care l-a și regizat) (1975), „Agenda for Murder” (pentru care a obținut un al doilea premiu Emmy și pe care l-a și regizat) (1990) și „Ashes to Ashes” (la care a fost, de asemenea, regizor și coscenarist) (1998). A mai regizat, de asemenea, alte două episoade: „Last Salute to the Commodore” (1976) și „Murder With Too Many Notes” (la care a fost și coscenarist) (2001).
  • Jack Cassidy a jucat rolul criminalului în trei episoade: „Murder by the Book” (1971), „Publish or Perish” (1974) și „Now You See Him...” (1976).
  • Robert Culp a interpretat rolul criminalului în trei episoade: „Death Lends a Hand” (1971, filmat pe domeniul Marion Davies), „The Most Crucial Game” (1972) și „Double Exposure” (1973). El a apărut, de asemenea, ca tatăl criminalului într-un episod: „Columbo Goes to College” (1990).
  • George Hamilton a jucat rolul criminalului în două episoade: „A Deadly State of Mind” (1975) și „Caution: Murder Can Be Hazardous to Your Health” (1991).
  • William Shatner a interpretat rolul criminalului în două episoade: „Fade in to Murder” (1976) și „Butterfly in Shades of Grey” (1994).
  • Martin Landau a jucat într-un episod în rolul dublu a doi frați gemeni identici care au comis crimă împreună: „Double Shock” (1973).

Câțiva actori au jucat rolul criminalului într-un episod și au interpretat, de asemenea, roluri secundare în alte episoade:

  • Robert Vaughn a jucat în două episoade: o dată rolul criminalului în „Troubled Waters” (1975) și încă o dată rolul unei victime în „Last Salute to the Commodore” (1976).
  • În mod similar, Ray Milland a apărut în rolul criminalului în „The Greenhouse Jungle” (1972) și în rolul soțului victimei în „Death Lends a Hand” (1971).
  • Tyne Daly⁠(d) a jucat rolul criminalului (Dolores McCain) în „A Bird in the Hand” (1992) și a apărut, de asemenea, în rolul Gloria din „Undercover” (1994).

Galerie[modificare | modificare sursă]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Frédérick Rapilly (). Le Mentalist de A à Z. Monaco: Éditions du Rocher. p. 180. ISBN 978-2-268-07048-3. 
  2. ^ „Columbo – Complete Series DVD UK”. Accesat în . 
  3. ^ „UK DVD Cover shows the complete collection”, Ecx.images-amazon.com, accesat în  
  4. ^ „Columbo, saison 12: DVD et Blu-ray”. Amazon.fr. Accesat în . 
  5. ^ „COLUMBO US DVD release at Universal Studio”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  6. ^ „Columbo: Series 10”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  7. ^ „IMDb: Columbo – Episode List”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  8. ^ Lachman, Marvin (). The villainous stage : crime plays on Broadway and in the West End. McFarland. ISBN 978-0-7864-9534-4. OCLC 903807427. 

Lectură suplimentară[modificare | modificare sursă]

  • Dawidziak, Mark (). The Columbo Phile : A Casebook. New York: Mysterious Press. ISBN 978-0-89296-984-5. 

Legături externe[modificare | modificare sursă]