Richard Levinson

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Richard Levinson
Date personale
Născut[1][2][3][4] Modificați la Wikidata
Philadelphia, Pennsylvania, SUA Modificați la Wikidata
Decedat (52 de ani)[1][2][3][4] Modificați la Wikidata
Los Angeles, California, SUA Modificați la Wikidata
ÎnmormântatWestwood Village Memorial Park Cemetery[*][[Westwood Village Memorial Park Cemetery (cemetery in the Westwood Village area of Los Angeles, California, United States)|​]] Modificați la Wikidata
Cauza decesuluicauze naturale (infarct miocardic) Modificați la Wikidata
Căsătorit cuRosanna Huffman[*][[Rosanna Huffman (American actress and voice artist (1938-2016))|​]] () Modificați la Wikidata
Cetățenie Statele Unite ale Americii Modificați la Wikidata
Ocupațiescriitor
scenarist
producător de film
romancier[*]
producător de televiziune Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba engleză[5] Modificați la Wikidata
Activitate
Alte numeRichard L. Levinson
Alma materUniversitatea din Pennsylvania
Liceul Cheltenham[*]  Modificați la Wikidata
Ani de activitate1946–1987
PremiiPremiul Edgar  Modificați la Wikidata

Richard Levinson (n. , Philadelphia, Pennsylvania, SUA – d. , Los Angeles, California, SUA) a fost un scenarist și producător de televiziune american, care a lucrat adesea în colaborare cu William Link.[6][7]

Viața și cariera[modificare | modificare sursă]

Levinson s-a născut în orașul Philadelphia din Pennsylvania. A urmat studii la Universitatea din Pennsylvania, unde a obținut o licență în științe economice în 1956. Și-a satisfăcut stagiul militar în Armata Statelor Unite ale Americii în perioada 1957-1958 și s-a căsătorit cu actrița Rosanna Huffman în 1969. Levinson avea origini evreiești.[8]

William Link și Richard Levinson au început în 1946, în prima lor zi de liceu, o prietenie care s-a întins pe durata a 41 de ani. Ambii erau fani ai lui Ellery Queen încă din copilărie și aveau pasiunea de a rezolva mental cazuri detectivistice, pasiune care se va reflecta în activitatea lor.

Duo-ul a scris piese de teatru, scenarii pentru piese radiofonice și scenarii pentru emisiuni de televiziune. Ei au colaborat la scrierea scenariilor și la producerea unor episoade ale serialelor de televiziune Columbo, Mannix, Ellery Queen, Verdict crimă (împreună cu Peter S. Fischer) și Scene of the Crime, a filmelor de televiziune The Gun, My Sweet Charlie, That Certain Summer, The Judge and Jake Wyler, The Execution of Private Slovik, Charlie Cobb: A Nice Night for a Hanging, Rehearsal for Murder și Guilty Conscience, precum și a serialului TV de scurtă durată Blacke's Magic. Ei au fost mândri să creeze emisiuni „inteligente”, în loc să creeze emisiuni violente.[9]

Cei doi parteneri au colaborat, de asemenea, la două filme de lung metraj, The Hindenburg (1975) și Rollercoaster (1977), precum și la spectacolul Merlin de pe Broadway, cu magicianul Doug Henning.

Echipa folosit ocazional pseudonimul Ted Leighton, mai ales la filmul de televiziune Ellery Queen: Don't Look Behind You (unde textele lor au fost rescrise substanțial de alți scenariști) și la serialul de televiziune Columbo, atunci când au venit cu povestiri care au fost scenarizate de colaboratorii lor. Au folosit acest pseudonim începând din 1959 pentru unele povestiri publicate în Alfred Hitchcock's Mystery Magazine,[10] când revista publicase deja povestiri semnate cu numele Levinson și Link. Ei au utilizat același pseudonim pentru scenariul ultimului film al lui Steve McQueen, The Hunter. Leighton a fost unul dintre prenumele lui Levinson.

În 1979 Levinson și Link au primit un premiu Edgar special al Mystery Writers of America pentru activitatea lor la serialele Ellery Queen și Columbo. În cursul anilor 1980 au câștigat de trei ori Premiul Edgar pentru cel mai bun film sau miniserial de televiziune, iar în 1989 au obținut premiul Ellery Queen al Mystery Writers of American, acordat cuplurilor de autori de literatură detectivistică. În noiembrie 1995 au fost aleși împreună în Television Academy Hall of Fame.

Moartea[modificare | modificare sursă]

Levinson a murit în urma unui atac de cord la casa lui din Brentwood, Los Angeles, în zorii zilei de 12 martie 1987.[11][12] A fost înmormântat în Cimitirul Westwood Village Memorial Park.[13] Primul roman spin-off Verdict crimă, intitulat Gin And Daggers, a fost dedicat amintirii sale.

În semn de omagiu pentru Levinson, Link a scris scenariul filmului de televiziune The Boys (1991), cu James Woods și John Lithgow.[necesită citare]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c d „Richard Levinson”, Gemeinsame Normdatei, accesat în  
  2. ^ a b c d Autoritatea BnF, accesat în  
  3. ^ a b c d Richard Levinson, SNAC, accesat în  
  4. ^ a b c d Richard Levinson, Internet Broadway Database, accesat în  
  5. ^ Autoritatea BnF, accesat în  
  6. ^ Belkin, Lisa (). „RICHARD LEVINSON, 52, WRITER OF TEVELSION MYSTERY SERIES”. The New York Times. Accesat în . 
  7. ^ „Museum of Broadcast Communications”. Museum.tv. Arhivat din original la . Accesat în . 
  8. ^ Teicholz, Tom (). 'Columbo' creator solves his own family mystery”. Jewish Journal. Arhivat din original la . Accesat în . 
  9. ^ „Interview with screen writer William Link” de pe discul 6, Ellery Queen Mysteries, lansarea DVD-ului în septembrie 2010.)
  10. ^ „Stories, Listed by Author”. www.philsp.com. Arhivat din original la . Accesat în . 
  11. ^ „OBITUARIES : Richard Levinson; Co-Wrote a String of Hits for Television”. Los Angeles Times. . Accesat în . 
  12. ^ Barnes, Mike (). „Rosanna Huffman, Actress and Voiceover Artist, Dies at 77”. The Hollywood Reporter. Accesat în . 
  13. ^ Ellenberger, Allan R. (). Celebrities in Los Angeles cemeteries : a directory. McFarland. p. 218. ISBN 9780786409839. 

Legături externe[modificare | modificare sursă]