Lola Albright

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Lola Albright
Date personale
Născută[1][2][3] Modificați la Wikidata
Akron, Ohio, SUA[1] Modificați la Wikidata
Decedată (92 de ani)[1][2][3] Modificați la Wikidata
Toluca Lake⁠(d), California, SUA[1] Modificați la Wikidata
Căsătorită cuJack Carson ()[4] Modificați la Wikidata
Cetățenie Statele Unite ale Americii Modificați la Wikidata
Ocupațiemodel
cântăreață
actriță de televiziune[*]
actriță de film Modificați la Wikidata
Alte premii
Ursul de Argint pentru cea mai bună actriță (1966) Modificați la Wikidata

Lola Jean Albright (n. , Akron, Ohio, SUA – d. , Toluca Lake⁠(d), California, SUA) a fost o cântăreață și actriță americană, cunoscută mai ales pentru interpretarea cântăreței atrăgătoare Edie Hart, iubita detectivului particular Peter Gunn, în toate cele trei sezoane ale serialului de televiziune Peter Gunn⁠(d).

Primii ani[modificare | modificare sursă]

S-a născut în orașul Akron, Ohio în familia lui Marion A. (născută Harvey) și John Paul Albright, ambii cântăreți de muzică gospel. Mama Lolei era originară și ea tot din statul Ohio, dar tatăl ei provenea din Dakota de Nord; el și-a întreținut familia în anii 1930, lucrând ca inspector la o companie locală de materiale izolatoare.[5][6]

Lola a învățat la King Grammar School și a absolvit West High School din Akron în 1942.[7][8] A cântat în public încă de la o vârstă fragedă și a studiat pianul timp de 20 de ani. Începând cu vârsta de 15 ani, a lucrat după școală ca recepționeră la postul de radio WAKR din Akron.[9] Ea a părăsit postul de radio WAKR la vârsta de 18 ani și s-a mutat la Cleveland, unde a obținut un post de stenografă la radio WTAM. Prima ei reprezentație la radio a avut loc la postul WJW din Cleveland.[7] Lola Albright s-a mutat apoi la Chicago, a lucrat ca fotomodel și a fost descoperită de un căutător de talente, care a convins-o să se mute la Hollywood la vârsta de 23 de ani.[10]

Cariera cinematografică[modificare | modificare sursă]

Lola Albright și-a făcut debutul în film cu un mic rol în comedia muzicală The Unfinished Dance (1947), iar apoi a apărut în anul următor în două filme cu Judy Garland: The Pirate și Easter Parade. Ea a intrat pentru prima oară în atenția studiourilor și publicului în filmul noir Champion (1949), în care a jucat rolul soției unui manager de box manipulator; ea se îndrăgostește de un boxer interpretat de Kirk Douglas.[11] În următorii câțiva ani, ea a apărut în roluri secundare în peste 20 de filme, inclusiv în câteva westernuri de categoria B și în comedia slapstick The Good Humor Man (1950), în care a jucat alături de viitorul ei soț, Jack Carson.

Printre filmele în care a apărut Lola Albright au fost Tulsa⁠(d) (1949), cu Susan Hayward, The Silver Whip⁠(d) (1953), în care a jucat rolul iubitei personajului interpretat de Dale Robertson⁠(d), și The Tender Trap (1955), în care a fost una dintre cele câteva femei care încercau să convingă un burlac, interpretat de Frank Sinatra, să se căsătorească.

La începutul anilor 1950, Albright a fost, de asemenea, un model frecvent al pictorului pinup Gil Elvgren⁠(d).[12]

A Cold Wind in August[modificare | modificare sursă]

În 1961 a jucat în filmul A Cold Wind in August⁠(d) al lui Alexander Singer⁠(d) – un film independent, alb-negru și cu buget redus – în rolul unei stripteuze divorțate de vreo 30 de ani, care joacă într-un spectacol burlesc și trăiește o poveste fierbinte de dragoste cu un băiat de 17 ani.[11] Critica Pauline Kael a lăudat cu entuziasm interpretarea Lolei Albright.[13] Interpretarea actriței a fost lăudată, de asemenea, într-un articol publicat în 1985 în ziarul The New York Times.[14] Lola Albright a evaluat acest rol într-un interviu publicat în 1961, în care a afirmat: „Unii oameni vin la mine și îmi spun: «Lola, nu ar trebui să joci acest rol. Nu ești tu.» Ei bine, număr până la 10, îmi mușc limba și apoi le spun că sunt actriță: nu vreau să mă joc pe mine.”.[15]

Filme ulterioare[modificare | modificare sursă]

Rolul jucat în filmul A Cold Wind in August a dat un nou impuls carierei sale cinematografice, făcând-o să obțină roluri în muzicalul Kid Galahad⁠(d) (1962) al lui Elvis Presley, în care a interpretat-o pe iubita de multă vreme a unui promotor de box cinic (Gig Young), și în thrillerul Joy House⁠(d) al regizorului francez René Clément, în care a interpretat o văduvă bogată, care avea pasiunea de a împărți mâncare săracilor (deși cu un motiv ascuns). În Lord Love a Duck⁠(d) (1966) a interpretat o chelneriță nefericită care se gândește să se sinucidă atunci când ajunge să creadă că i-a ruinat viața fiicei sale (Tuesday Weld). În anul următor ea a jucat în westernul The Way West.

Lola Albright a renunțat la cariera de actriță de cinema în 1968, după încheierea filmărilor la The Impossible Years⁠(d), o farsă inspirată de conflictul între generații, în care a jucat rolul lui Alice Kingsley, soția deznădăjduită a unui profesor de psihiatrie interpretat de David Niven și mama a două fete adolescente.[11]

Cariera de televiziune[modificare | modificare sursă]

Cu Craig Stevens⁠(d) în Peter Gunn⁠(d) (1960)
Eric Fleming⁠(d) și Allyn Joslyn⁠(d) în Rawhide (1964)

Spre deosebire de alți actori de film care au amânat apariția în producțiile de televiziune, Albright a colaborat activ în acest mediu încă din 1951. A apărut în episodul „Inside Story” din serialul antologie Lux Video Theater⁠(d).[7] Mai târziu, a avut un rol periodic în The Bob Cummings Show⁠(d) în anii 1950 și a apărut în diverse roluri în unele seriale de televiziune precum Alfred Hitchcock Presents, The Thin Man, Gunsmoke, Rawhide, Laredo, Burke's Law, The Dick Van Dyke Show, My Three Sons, The Beverly Hillbillies, Bonanza (două episoade), The Man from UNCLE, Medical Center, Kojak, Columbo, McMillan & Wife, Quincy, M.E., Starsky & Hutch, The Incredible Hulk și Branded.

În 1958 Albright a fost distribuită în Peter Gunn, serialul polițist de televiziune produs de Blake Edwards și cu o coloană sonoră compusă de Henry Mancini. Ea a interpretat rolul atrăgătoarei Edie Hart, o cântăreață dintr-un club de noapte și iubita detectivului Peter Gunn (Craig Stevens⁠(d)). „Ea a fost distribuită perfect în acel rol, pentru că avea un timbru vocal de jazz care era foarte greu de găsit”, a spus Mancini în 1992. „Suficient cât să cred că ea ar trebui să cânte în acel club și că nu ar trebui să fie pe Broadway sau să facă filme”.[15] Lola Albright a cântat în 38 dintre cele 114 episoade ale serialului Peter Gunn, interpretând melodii clasice de jazz precum „How High the Moon”,[11] „A Good Man Is Hard to Find”, „Easy Street” și „Day In, Day Out".

Când actrița Dorothy Malone a fost supusă unei intervenții chirurgicale de urgență, Albright a înlocuit-o în rolul personajului Constance MacKenzie din telenovela Peyton Place. La acea vreme, Albright a numit acel rolul drept „una dintre cele mai mari provocări ale carierei mele teatrale”.[16] Ea a continuat să joace în filme și să apară în producții de televiziune până în anul 1984, când s-a retras din activitate.[11]

Cariera muzicală[modificare | modificare sursă]

Albright cântând la Kraft Music Hall⁠(d) (1962)

Compania Columbia Records a semnat un contract cu Lola Albright ca vocalistă, ceea ce a condus la lansarea unui prim album intitulat Lola Wants You în 1957.[9][17] Rolul ulterior al Lolei Albright în Peter Gunn și interpretările ei muzicale în acel serial au determinat lansarea unui al doilea album, intitulat Dreamsville (1959), care a fost adaptat muzical de Henry Mancini și acompaniat de orchestra lui.[18] Lola Albright este unul dintre puținii cântăreți ale căror cântece nu au apărut pe coloana sonoră a niciunui film pentru care Mancini a realizat aranjamentul muzical.

Aprecieri[modificare | modificare sursă]

Lola Albright a fost nominalizată în 1959 la premiul Emmy pentru cea mai bună actriță în rol secundar (personaj permanent) într-un serial dramatic pentru rolul ei din serialul Peter Gunn.[19] Ea a câștigat în 1966 premiul Ursul de Argint pentru cea mai bună actriță la ediția a XVI-a a Festivalului Internațional de Film de la Berlin pentru rolul ei din filmul Lord Love a Duck⁠(d).[20]

Viața personală[modificare | modificare sursă]

Albright s-a căsătorit de trei ori: mai întâi cu crainicul radiofonic Warren Dean din Cleveland în 1944, de care a divorțat în 1949, apoi cu actorul Jack Carson în 1951 (o altă sursă afirmă că s-au căsătorit la 1 august 1952), de care a divorțat în 10 noiembrie 1958,[7] și în cele din urmă cu Bill Chadney, interpretul lui Emmett, pianistul din serialul de televiziune Peter Gunn pe 19 mai 1961, de care a divorțat în 1975.

După ce s-a retras din actorie, Albright și-a petrecut ultimii ei ani de viață în cartierul Toluca Lake al orașului Los Angeles. În 2014 a căzut și și-a fracturat coloana, iar această leziune a contribuit la o deteriorare generală a sănătății ei în următorii trei ani.

Lola Albright a murit în casa ei pe 23 martie 2017 din cauze naturale, la vârsta de 92 de ani.[6][21]

Filmografie[modificare | modificare sursă]

Filme de cinema[modificare | modificare sursă]

An Titlu Rol Observații
1947 The Unfinished Dance Colaboratoare a casei de modă Nemenționată
1948 The Pirate Prietena Manuelei Nemenționată
Easter Parade Model de pălării Nemenționată
Julia Misbehaves Manechin Nemenționată
1949 Champion Palmer
Tulsa Candy Williams
The Girl from Jones Beach Vickie Nemenționată
Bodyhold Mary Simmons
1950 The Good Humor Man Margie Bellew
Beauty on Parade Kay Woodstock
When You're Smiling Peggy Martin
He's a Cockeyed Wonder Actrița din filmul de la cinematograful Drive-In Nemenționată
The Killer That Stalked New York Francie Bennet
Sierra Passage Ann Walker
1952 Arctic Flight Martha Raymond
1953 The Silver Whip Waco
1955 Treasure of Ruby Hills May
The Magnificent Matador Mona Wilton
The Tender Trap Poppy Masters
1957 Pawnee Meg Alden
The Monolith Monsters Cathy Barrett
Oregon Passage Sylvia Dane
1958 Seven Guns to Mesa Julie Westcott
1961 A Cold Wind in August Iris Hartford
1962 Kid Galahad Dolly Fletcher
1964 Joy House Barbara
1966 Lord Love a Duck Marie Greene
1967 The Way West Rebecca „Becky” Evans
The Money Jungle Peggy Lido
1968 Where Were You When the Lights Went Out? Roberta Lane
The Impossible Years Alice Kingsley
The Helicopter Spies Azalea

Scurtmetraje[modificare | modificare sursă]

  • The Soundman (1950)
  • Capturi de ecran: Hollywood Cowboy Stars (1955)
  • Realizarea de filme pe Riviera (1964)

Filme de televiziune[modificare | modificare sursă]

An Titlu Rol Observații
1951 Lux Video Theatre Jennifer Episod: "Inside Story"
Lux Video Theatre Miriam Episod: "Stolen Years"
Armstrong Circle Theatre Episod: "Twenty-One Days"
1952 All Star Revue Vocalista invitată Episode: "2.24"
Tales of Tomorrow Carol Williams Episod: "The Miraculous Serum"
1953 Racket Squad Nancy Metcalfe Episod: "The System"
1954 Fireside Theatre Joyce Episod: "Invitation to Marriage"
The Pepsi-Cola Playhouse Jane Episod: "Borrow My Car"
Duffy's Tavern Episod: Archie Faces Marriage
Adventures of the Falcon Episod: "The Golden Phony"
1955 The Bob Cummings Show Kay Michaels Episoade: "Bob Meets Fonda's Sister", "Too Many Cooks", "Bob Falls in Love", "Hawaii Calls" and "Wedding, Wedding, Who's Having a Wedding?"
Screen Directors Playhouse Nancy Wheeler Episod: "Arroyo"
It's a Great Life Marilyn Episod: "Double Date"
Gunsmoke Lucy Hunt Episod: "Reed Survives"
1956 The Bob Cummings Show Kay Michaels Episod: "The Letter"
Four Star Playhouse Beverly Hudson Episod: "No Limit"
The People's Choice Dansatoare Episod: "Sock, the Budget Balancer"
Celebrity Playhouse Episod: "Girl at Large"
The Red Skelton Hour Invitată (propriul rol) Episod: "Willie Resists Girls"
The Red Skelton Hour Priscilla Episod: "The First Thanksgiving or Thanksgiving with the Pilgrims"
1957 The Bob Cummings Show Kay Michaels Episod: "Bob Calls Kay's Bluff"
The Red Skelton Hour Spioana străină Episod: "Bolivar the Repairman"
Code 3 Carol Episod: "Sunset Strip"
1958 The Thin Man Katherine West Episod: "The Tennis Champ"
Panic! Karen Adams Episod: "Fingerprints"
Target Episod: "The Jewel Thief "
Peter Gunn Edie Hart Episoade: "The Kill", "Streetcar Jones", "The Vicious Dog", "The Blind Pianist", "The Frog", "Lynn's Blues", "Rough Buck", "Image of Sally", "The Man with the Scar", "The Torch", "The Leaper".
1959 Peter Gunn Edie Hart Episoade: "The Fuse", "Let's Kill Timothy", "Murder on the Midway", "Pecos Pete", "Scuba", "Edie Finds a Corpse", "The Ugly Frame", "The Lederer Story", "Breakout", "Skin Deep", "February Girl", "Love Me to Death", "The Family Affair", "Lady Windbell's Fan", "Bullet for a Badge", "Kill from Nowhere", "Vendetta", "The Coffin", "The Portrait", "Protection", "Crisscross", "Edge of the Knife", "Death Is a Red Rose", "The Feathered Doll", "Kidnap", "The Rifle", "The Game", "The Price Is Murder", "The Briefcase", "The Wolfe Case".
1960 Peter Gunn Edie Hart Episoade: "Hot Money", "Spell of Murder", "Sentenced", "The Hunt", "Sing a Song of Murder", "The Long, Long Ride", "The Deadly Proposition", "The Murder Clause", "The Dummy", "Slight Touch of Homicide", "Wings of an Angel", "Death Watch", "Witness in the Window", "Send a Thief", "The Semi-Private Eye", "The Heiress", "Baby Shoes", "The Passenger", "The Maître d'", "The Candidate", "The Judgement", "The Death Frame", "Death Across the Board", "The Long Green Kill", "Take Five for Murder", "Dream Big", "Dream Deadly", "Sepi".
Michael Shayne Marie Leonard Episod: "Framed in Blood"
1961 Peter Gunn Edie Hart Episoade: "The Royal Roust", "Bullet in Escrow", "I Know It's Murder", "A Kill and a Half", "The Deep End", "Portrait in Leather", "Come Dance with Me and Die", "Cry Love, Cry Murder", "A Penny Saved", "Short a Motive", "The Most Deadly Angel", "Till Death Do Us Part", "Death Is a Four Letter Word", "Deadly Intrusion", "Voodoo", "Murder on the Line".
The United States Steel Hour Episod: "Famous"
King of Diamonds Margie Howard Episod: "The Wizard of Ice"
The Detectives Edna Craven Episod: "The Queen of Craven Point"
Adventures in Paradise Nita Graham Episod: "One Way Ticket"
General Electric Theater Cathy Armstrong Episod: "Cat in the Cradle"
1962 Alfred Hitchcock Presents Lisa Episod: "The Woman Who Wanted to Live"
Saints and Sinners Emily Fielder Episod: "Dear George, the Siamese Cat Is Missing"
My Three Sons Paulette Francis Episod: "Going Steady"
The Alfred Hitchcock Hour Ruth Burke Episod: "The Black Curtain"
1963 The Beverly Hillbillies Gloria Buckles Episod: "Granny's Spring Tonic"
The Third Man Edie Episod: "The Way of McEagle"
The Eleventh Hour Lillian Marnell Episod: " Cold Hands, Warm Heart"
Burke's Law Shirley Mills Episod: "Who Killed Harris Crown?"
1964 Burke's Law Jennifer Carlisle Episod: "Who Killed WHO IV?"
Burke's Law Eve Chapin Episod: " Who Killed Cassandra Cass?"
The Alfred Hitchcock Hour Eva Martin Episod: "Misadventure"
The Dick Van Dyke Show Paula Marshall Episod: "How to Spank a Star"
Dr. Kildare Gertrude Carey Episod: "A Nickel's Worth of Prayer"
Rawhide Maribelle Ashton-Warner Episod: "Incident of the Banker"
Mr. Broadway Duff Daniels Episod: "Sticks and Stones May Break My Bones"
Wagon Train Leonora Parkman Episod: " Those Who Stay Behind"
1965 Burke's Law Peggy Frost Episod: "Who Killed Mother Goose?"
Burke's Law DeeDee Booker Episod: "Who Killed Nobody Somehow?"
Laredo Lilah Evans Episod: "Above the Law"
Will Banner Film TV
Rawhide Lottie Denton Episod: "The Gray Rock Hotel"
Branded Ann Williams Episod: "Mightier Than the Sword"
Bonanza Ann Episod: "The Search"
Peyton Place Constance Mackenzie Carson Episoade: "2.39", "2.40", "2.41", "2.42", "2.43", "2.44", "2.45", "2.46", "2.47", "2.48".
1966 Peyton Place Constance Mackenzie Carson Episoade: "2.49", "2.50", "2.51", "2.52".
Branded Ann Williams Episoade: "Kellie" și "Cowards Die Many Times".
Bob Hope Presents the Chrysler Theatre Edith Woodland Episod: "Runaway Boy"
1967 How I Spent My Summer Vacation Dna Pine Film TV
Bonanza Dolly Bantree Episod: "A Bride for Buford"
Bob Hope Presents the Chrysler Theatre Vickie Tate Episod: "To Sleep, Perchance to Scream"
The Man from U.N.C.L.E. Azalea Episoade: The Prince of Darkness Affair: Parts I and II . Released in 1968 as the feature-length film The Helicopter Spies.
Ready and Willing Wilma O'Brien Film TV
Cimarron Strip Stacey Houston Episod: "The Beast That Walks Like a Man"
1972 Medical Center Madeline Barris Episod: " Condemned"
1973 The ABC Afternoon Playbreak Mary Fiske Episod: "My Secret Mother"
Kojak Celia Lamb Episod: "The Corrupter"
1974 Medical Center Grace Episod: "No Escape"
1975 The Nurse Killer Hannah Film TV
Police Story Minnie Episod: "The Cutting Edge"
1976 McMillan & Wife Asistenta Fisher Episod: "The Deadly Cure"
Starsky and Hutch Lola Turkel Episod: "Bounty Hunter"
Columbo Clare Daley Episod: "Fade in to Murder"
1977 Delta County, U.S.A. Dossie Wilson Film TV
Terraces Dorothea Cabe Film TV
1978 Switch Millie Tate Episod: "Who Killed Lila Craig?"
1981 The Incredible Hulk Elizabeth Collins Episoade: "The First Parts 1 and 2"
1983 Quincy M.E. Liz McKenna Episod: "Murder on Ice"
1984 Airwolf Beatrice Moretti Episod: "Sins of the Past" (ultima apariție la televiziune)

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c d e f Akron native Lola Albright, glamorous Hollywood actress, dies at age 92 (în engleză), Akron Beacon Journal[*], , accesat în  
  2. ^ a b c d Lola Albright, Find a Grave, accesat în  
  3. ^ a b c d Lola Albright, Discogs, accesat în  
  4. ^ Akron native Lola Albright, glamorous Hollywood actress, dies at age 92 (în engleză), Akron Beacon Journal[*],  
  5. ^ "The Fifteenth Census of the United States: 1930", Akron, Ohio, Ward 8, Block 136, Summit County, April 15, 1930. Bureau of the Census, United States Department of Commerce. Digital copy of original enumeration page available on FamilySearch⁠(d), a free online genealogical database provided as a public service by The Church of Jesus Christ of Latter-day Saints, Salt Lake City, Utah; retrieved July 26, 2017.
  6. ^ a b Price, Mark J. (). „Akron native Lola Albright, glamorous Hollywood actress, dies at age 92”. Akron Beacon Journal. Accesat în . 
  7. ^ a b c d Aaker, Everett (2006). Encyclopedia of Early Television Crime Fighters. McFarland & Company, Inc. ISBN: 978-0-7864-6409-8, pp. 6–8.
  8. ^ Barnes, Mike (). „Lola Albright, Sultry Actress in 'Peter Gunn' and Kirk Douglas' 'Champion' Dies at 92”. The Hollywood Reporter. Accesat în . 
  9. ^ a b Shearer, Lloyd (). „Lola Albright”. Independent Star-News. pp. 96–97. Accesat în – via Newspapers.com.  open access publication - free to read
  10. ^ bjstaff. „Akron native Lola Albright, glamorous Hollywood actress, dies at age 92”. www.ohio.com (în engleză). Accesat în . 
  11. ^ a b c d e Bergan, Ronald (). „Lola Albright obituary”. The Guardian. Accesat în . 
  12. ^ „Elvgren on beauty”. Chicago Tribune. . Accesat în . 
  13. ^ Kael, Pauline (). 5001 Nights at the Movies. New York: Holt, Rinehart and Winston⁠(d). p. 145. ISBN 0-8050-1367-9. 
  14. ^ Thompson, Howard. (October 5, 1985). „CRITICS' CHOICE; CABLE TV”, The New York Times
  15. ^ a b Schudel, Matt (). „Lola Albright, alluring actress in stylish 'Peter Gunn' TV series, dies at 92”. The Washington Post. Accesat în . 
  16. ^ „Lola Albright to Substitute in Peyton Place”. The North Adams Transcript. . p. 11. Accesat în – via Newspapers.com.  open access publication - free to read
  17. ^ Lola Albright. „Lola Wants You”. Accesat în . 
  18. ^ Lola Albright with Henry Mancini and his orchestra. „Dreamsville”. Accesat în . 
  19. ^ „Lola Albright”. Television Academy. Accesat în . 
  20. ^ „Brlinale 1966: Prize Winners”. berlinale.de. Arhivat din original la . Accesat în . 
  21. ^ McNary, Dave (2017). Peter Gunn Star Lola Albright Dies at 92, Variety.com, March 26, 2017; retrieved July 26, 2017.

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Lola Albright