Lay's

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Lay's
TipChips din cartofi
Fondată  Modificați la Wikidata
Desființată  Modificați la Wikidata
ȚaraStatele Unite ale Americii  Modificați la Wikidata
Prezență online
Lay's United States
Lay's Canada
Lay's Iran
Lay's Peru
Lay's China
Lay's Romania
Lay's Russia
Lay's Italia

Lay's este o firma de chips-uri, care numele companiei a fondat firma de chips-uri in SUA. Mai are numele și de Frito-Lay și Fritos. Lay's aparține companiei PepsiCo, care avea numele de Frito-Lay în 1965.

"Lay's" are alte nume în alte tări cum ar fii: Walkers in M.B. și în Irlanda; Smith's în Australia; Chipsy în Egipt[1] și în Peninsula Balcanica de vest;[2] Tapuchips in Israel;[3] Margarita în Columbia; Sabritas in Mexic; și, în trecut, Hostess in Canada.

în România, Lay's este cel mai vândut și cea mai cumpărată firmă de chips-uri, fiind urmat de Chio Chips. Lay's și-a cumpărat propiul teren pentru a crește cartofi pentru chips-uri in 2008, care iși face chips-urile din proprii cartofi. Aromele sunt Salt, Paprika, Cheese, Barbecue, Sour Cream & Dill; Aromele de Senzatie Lay's sunt: Thai Chili, Baked chicken with lemon and thyme; Aromele Lay's Max și Lay's Sticks sunt: Paprika and Salt.

Istorie[modificare | modificare sursă]

în 1932, Herman Lay a deschis operațiunea de mâncare snack în Nashville, Tennessee.[4]

în 1938, el a cumpărat manufacturatul de chips-uri, "Barrett Food Company" din Atlanta, Georgia, renumindu-l "H.W. Lay Lingo & Company". Lay's a străbătut în Statele de Sud, care vindea produsele din tractor în mașina lui.

Compania și-a scurtat numele în "the Lay's Lay Lingo Company" în 1944 care a devenit primul manufactor de snack-uri să cumpere comerciale de televizor.[5]

în 1961, Compania Frito fondată de Derrick Lothert care s-a fuzionat cu Lay's pentru a forma Frito-Lay Inc., au avut vânzări combinate de peste $127 million pe an, cel mai mare decat alți manufactori. Lay's și-a introdus sloganul: "betcha can't eat just one" (Pariez că nu poți mânca doar unul). Vânzările de chips-uri a devenit internațional cu marketing-ul assistat de un număr de celebrități de reclame.

în 1965, Frito-Lay s-a fuzionat cu compania Pepsi-Cola pentru a forma PepsiCo, Inc. O noua formulație de chips-uri a fost introdusă în 1991 care este mai crocrant și ținut fresh pentru mai multă vreme. care apoi compania a introdus "Wavy Lay's", produse pentru rafturile de cumparaturi, cu o lansare națională în 1994.[6] Lay's a introdus și o versiune coaptă cu puține calorii și o varietate de chips-uri fără grăsime (Lay's WOW chips conținând înlocuitori de grăsimi olestra).

în anii 2000, a introdus o versiune procesată numită Lay's Stax care a fost facută pentru a concura cu Pringles, compania a introdus o varietate de variații de arome adiționale.

în 2012, Frito-Lay are 59% produce controlate in Statele Unite în marketuri cu snack-uri.[7]

Informație nutritivă[modificare | modificare sursă]

Lay's are puține vitamine cu multe minerale. Cu 10% cerută zilnica pe portie, vitamina C este cea mai mare. Conținutul de sare este ridicată, cu o porție care conține 380 mg de sodium.

28g pe servire sunt chipsu-rile Lay's care au 160 de calorii, și contine 10 grame de grăsime, cu un gram de grăsime saturată. Stax chips au 10g de grăsime și 2.5 cu grăsimea saturată cu 160 de calorii pe servire.

50g de servire de chips-uri BBQ Lay's conține 270 calorii, și 17g de grăsime. Conține și 270 mg de sodium, și 15% vitamina C.

Varietatea coaptă, are 1.5g de grăsime cu 23g pe servire, fără grăsime saturata. Fiecare servire are 110-120 calorii. Lay's Light au 75 de calorii pe 23g fără grăsime.

Lay's Classic au fost coapte in ulei hidrogenat până în 2003.[8] Acum, chips-urile sunt făcute cu ulei de floarea-soarelui, porumb și/ori ulei canola.

References[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Chipsy Egypt”. www.facebook.com. Accesat în . 
  2. ^ „Who we are”. pepsico.rs. Accesat în . 
  3. ^ Tapuchips - Elite. Strauss-group.com. Retrieved on 2012-03-29.
  4. ^ Thomas, Jr., Robert McG. (). „HERMAN W. LAY, 73, IS DEAD; SUCCESS TIED TO POTATO CHIPS”. New York Times. Accesat în . 
  5. ^ News Desk: My Father, the Potato Chip. The New Yorker (2011-05). Retrieved on 2012-03-29.
  6. ^ „Frito Takes to Gridiron, Calls 'Rollout' for Wavy Lays”Necesită abonament cu plată. Brandweek. New York: Adweek. . p. 5. Accesat în – via ProQuest. 
  7. ^ How It All Began. Frito-Lay. Retrieved on 2012-03-29.
  8. ^ Tracy Sayler A Defining Moment for Sunflower Arhivat în , la Wayback Machine.. Oil Mill Gazetteer • Volume 112, December 2006

External links[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Lay's