Kemetism

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare

Kemetism (din limba egipteană kmt sau Kemet, cu sensul de "pământul negru") sau Neterism (din limba coptă ntr, noute, cu sensul de zeitate) este o mișcare neopăgână contemporană care încearcă să reînvie religia Egiptului antic.

Această nouă religie încearcă să revigoreze într-o formă simplificată ritualurile și filosofia Egiptului Antic, abținându-se de la a introduce orice fel de inovații.

Kemetismul, religia egiptenilor antici, este o cale spirituală apolitică.

Altarul principal al Ortodoxiei Kemetic

Ca multe tradiții păgâne, religia Egiptului antic acordă o importanță deosebită pentru protecția, glorificarea si iubirea naturii. Natura și omul sunt creații inseparabile ale Demiurgului. (Zeului suprem) Fiecare animal, fiecare plantă, orice mineral este o operă a creatorului și conține, prin urmare, o parte din puterea divină, asta fiind un concept care uneste fiecare lucru. Fără natură, cea creată de demiurg și armonizată după legile lui Maât, (Adevarul, Dreptatea si Oridinea) omul nu și-ar putea satisface nevoile, să trăiască sau pur și simplu să existe. Iată de ce, păgânii care sunt adepții acestei religii glorifică darurile pe care le oferă mediul lor, cum ar fi de exemplu Nilul și inundațiile sale fertile, soarele care face să crească recoltele, Luna etc.

Aceasta religie impune in primul rand un concept de Adevar si Dreptate, ( Maat ) un concept mai mult spiritual decat o lege.

Se spune ca fiecare zeu, planta, mineral sau om trebue sa-si indeplineasca scopul prin Maat, pastrand echilibrul cosmic, in caz contrar, haosul ar putea inghiti lumea.

Religia (Kemetic Orthodoxy) fondata de Tamara Siuda (nascuta in 19 iulie 1969), nu tine cont de: Sex, varsta, nationalitate sau orientare sexuala.

Kemetism

Singurul criteriu dupa carte trebue sa te incadrezi dupa aceasta religie este sa fi mereu intr-o armonie indreptata spre pace si liniste pentru a onora arhitectura universului.

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Kemetism