Neopăgânismul în euro-latinitate

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Neopăgânismul în Europa latină)
Jump to navigation Jump to search

Italia, Spania, și Portugalia sunt tradițional Romano-catolice iar conform sondajului Eurobarometru din 2005 rețin o credință în Dumnezeu peste medie. Franța este tradițional Romano-catolică de asemenea, și are o fracție ateistă peste medie. România și Moldova sunt țări est-ortodoxe și ambele foarte religioase.

Mișcările neopăgâne care se găsesc în Europa latină se pot împărți în spiritualitatea Erei Noi inspirată din șabloanele celtice, nordice sau megalitice pe de o parte (Druidism, Neoșamanism), reconstrucționism politeistic, axate ori pe religia Romană antică sau alte religii native ale Europei latine (precum cele din Iberia pre-Romană, Italia și România), și neopăgânismul politic ca parte din ideologia de extremă dreapta, Nouvelle Droite a lui Alain de Benoist, pe de altă parte.

Franța[modificare | modificare sursă]

În anii 1980, Alain de Benoist a formulat teoria mișcării Nouvelle Droite, creând GRECE în anul 1968, împreună cu Clubul orologiului. Aceștia au susținut o aripă dreaptă, cu poziția naționalismului etnic concentrată pe cultura europeană, care susținea o reîntoarcere a păgânismului. Unii membri ai GRECE au renunțat la participare în anii 1980, precum Pierre Vial care s-a alăturat la FN, sau Guillaume Faye care a iesșit din organizație împreună cu alți membri în anul 1986. Faye a aprticipat în anul 2006 la o conferință în SUA organizată de Renașterea Americană, o revistă care susține separatismul și supremația albă publicată de Fundația Noului Secol. Fundalul filozofic care unește neopăgânismul și Nouvelle Droite este literatură ocultă sau ezoterică a „tradiționalismului radical” a lui René Guénon, Julius Evola și alții. Influența Nouvelle Droite depășește Franța și este regăsită de exemplu în neopăgânismul belgian (flamand), precum marca lui Asatru susținută de preotul și neo-fascistul flamand Koenraad Logghe.

Tradițiile magiei ceremoniale precum Martinismul, Rozacrucianismul și Francmasoneria ezoterică, deși nu sunt păgâne în cel mai strict sens, sunt foarte populare în Franța. Unul dintre cei mai populari autori din magia ceremonială, Eliphas Lévi, a fost francez. Martinismul este o tradiție a magiei ceremoniale creștine similară cu Ordinul Ermetic al Zorilor Aurii din Anglia. Grupurile cabalistice sunt cunoscute colectiv ca Tradiția ezoterică vestică. Și tradițiile vodou-lui haitian, Afro-Caraibiene și Kemetice au numeroși adepți în comunitatea ezoterică din Franța, în special printre magicienii ceremoniali.

Spania[modificare | modificare sursă]

În anul 2004, cardinalul Alfonso Lopez Trujillo, președintele Consiliului Pontifical pentru Familie a emis o atenționare că „Spania riscă prin răspândirea neopăgânismului”:

În unele țări europene, există o tentație de a adopta neopăgânsimul, și deși nu cred că Spania are un risc imediat, acesta totuși există deoarece în lumea de azi toate sunt ignorate.[1]

La 23 decembrie 2011, guvernul spaniol a recunoscut oficial religia Wicca, Tradiția Celtiberiană Wiccană din Registrul organismelor religioase cu referința 2560-SG / A, fiind prima țară europeană și a doua din lume după SUA, care o recunoaște.

Portugalia[modificare | modificare sursă]

Urmând linia de vizibilitate pe care confesiunea religioasă wiccană, Tradiția Celtiberiană, a impus-o asupra instituției, această Wicca Tradițională stabilită și în Portugalia a făcut primul pas și a aplicat odată pentru înregistrarea în Registrul relevant, și a devenit prima confesiune păgână recunoscută ca religie din istoria Portugaliei.[2]

România[modificare | modificare sursă]

Vezi: Zalmoxianism

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

Legături externe[modificare | modificare sursă]