Josif Landa

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Josif Landa
Date personale
Născut Modificați la Wikidata
Dondușeni, Imperiul Rus Modificați la Wikidata
Decedat2000 (87 de ani) Modificați la Wikidata
São Paulo, São Paulo, Brazilia Modificați la Wikidata
Ocupațiescriitor Modificați la Wikidata
Activitate
Limbilimba idiș  Modificați la Wikidata

Josif Landa (în idiș ‏יוסף לאַנדע, transliterat Yoysef Lande rusă Йосеф Ланде; n. , Dondușeni, Imperiul Rus – d. 2000, São Paulo, São Paulo, Brazilia) a fost un evreu basarabean, poet, romancier, critic și jurnalist brazilian. A scris preponderent în limba idiș.

Biografie[modificare | modificare sursă]

S-a născut în satul Dondușeni (acum oraș și centru raional din Republica Moldova) din ținutul Soroca, gubernia Basarabia, Imperiul Rus. Și-a petrecut copilăria cu părinții la Briceni și Edineț. A studiat la Cernăuți și București.

În 1936 a emigrat în Brazilia, unde a locuit la São Paulo, apoi la Rio de Janeiro.[1] A predat la școală. Începând cu anii 1930, a publicat poezii și povești idiș în diferite periodice din țară și străinătate: Unzer Shtime, Walt-Spiegl și Funken în Rio de Janeiro; Hint și IKUF Bleter în Buenos Aires; Yiddishe Kultur și Freiheit din New York; Yiddishe Font și Folksshtime în Varșovia; IKUF-Bleter: Revista literară Geseltschaft în București și altele.[2]

Colecția de poezii și proză numită Lihtike Cayorn: Leader un derceilungen („Zorile luminoase”) a fost publicată în 1959 la Rio de Janeiro.[3][4] A fost, de asemenea, angajat în critica literară și teatrală. A scris o serie de poezii descriu marșurile morții și evenimentele tragice din Transnistria, unde mama poetului ar fi murit în 1942.[5].

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Corespondența lui Israel Bercovici”. Arhivat din original la . Accesat în . 
  2. ^ Nancy Rozenchan «YIDISHE PARSHOINEN UN BRAZILIANISHE PENIMER: PERFIS JUDAICOS E BRASILEIROS NA LITERATURA IÍDICHE PRODUZIDA NO BRASIL»
  3. ^ Hadassa Cytrynowicz, Genha Migdal «O conto ídiche no Brasil»
  4. ^ ליכטיקע קאיארן. לידער און דערציילונגען
  5. ^ ru Книга памяти местечка Бричаны: În memoriile din anii de școală din Briceni, el este listat ca Iuzik Landau.