Johnny Belinda (film din 1948)

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
(Redirecționat de la Johnny Belinda (1948 film))
Pentru alte sensuri, vedeți Johnny Belinda.
Johnny Belinda
Afișul filmului
Afișul filmului
Titlu originalJohnny Belinda
Genfilm dramatic
RegizorJean Negulesco
ScenaristAllen Vincent
Irma von Cube
După o piesă de teatru omonimă de:
Elmer Blaney Harris
ProducătorJerry Wald
DistribuitorWarner Bros.
Director de imagineTed McCord
MontajDavid Weisbart
MuzicaMax Steiner
DistribuțieJane Wyman
Lew Ayres
Charles Bickford
Agnes Moorehead
Premiera  (1948-09-14)
Durata102 minute
ȚaraStatele Unite
Locul acțiuniiNoua Scoție  Modificați la Wikidata
Limba originalăengleză
Disponibil în românădublat sau subtitrat
NominalizăriPremiul Oscar pentru cel mai bun film ()
Premiul Oscar pentru cel mai bun mixaj sonor ()
Premiul Oscar pentru cea mai bună actriță în rol secundar (Agnes Moorehead, )
Premiul Oscar pentru cel mai bun actor în rol secundar (Charles Bickford[*], )
Premiul Oscar pentru cel mai bun actor (Lew Ayres[*][[Lew Ayres (actor american)|​]], )
Premiul Oscar pentru cea mai bună actriță (Jane Wyman, )
Premiul Oscar pentru cel mai bun regizor (Jean Negulesco, )
Premiul Oscar pentru cea mai bună imagine într-un film alb-negru[*] (Ted McCord[*][[Ted McCord (American cinematographer (1900-1976))|​]], )
Premiul Oscar pentru cel mai bun montaj (David Weisbart[*][[David Weisbart (American film producer and film editor (1915-1967))|​]], )
Premiul Oscar pentru cel mai bun scenariu adaptat (Irma von Cube[*][[Irma von Cube (scenaristă germană)|​]] și Allen Vincent[*], )
...încă 2  Modificați la Wikidata
Bugetmilioane $
Încasări4,1 milioane $ (vânzări SUA și Canada)[1]
Prezență online

Pagina Cinemagia

Johnny Belinda este un film american dramatic din 1948 regizat de Jean Negulesco și produs de Jerry Wald. Rolurile principale au fost interpretate de actorii Jane Wyman, Lew Ayres, Charles Bickford și Agnes Moorehead.

Este bazat pe piesa de teatru omonimă montată pe Broadway în 1940, piesă scrisă de Elmer Blaney Harris. A fost adaptată pentru ecran de către scenariștii Allen Vincent și Irma von Cube.

Filmările au avut loc în nordul statului California în jurul localității Mendocino.

A fost refăcut ca film TV în 1967 cu Mia Farrow ca Belinda, Ian Bannen ca medicul său și David Carradine ca violatorul; și în 1982 tot ca film de televiziune cu Rosanna Arquette ca Belinda și Richard Thomas ca medicul său. De asemenea, o versiune în direct fost transmisă de televiziunea australiană în 1959 ca parte a seriei Shell Presents.[2]

Prezentare[modificare | modificare sursă]

Atenție: urmează detalii despre narațiune și/sau deznodământ.

Filmul prezintă povestea unei tinere femei surdo-mute, Belinda McDonald (Jane Wyman), care se împrietenește cu noul său medic, Dr. Robert Richardson (Lew Ayres), care vine de pe Insula Capul Breton pe coasta de Est a Canadei. Medicul își dă seama că, deși ea nu poate auzi sau vorbi, Belinda este foarte inteligentă. Ea locuiește într-o fermă alături de tatăl ei, Black McDonald (Charles Bickford) și de mătușa ei, Aggie McDonald (Agnes Moorehead), și rareori se duce în oraș. Familia vinde bunuri agricole în orașul din apropiere, în special făină. Tatăl și mătușa ei se poartă urât cu Belinda, deoarece mama ei a murit când a născut-o. Dr. Richardson o învață pe Belinda limbajul semnelor și semnificația diverselor lucruri. De-a lungul timpului, afecțiunea lui pentru ea crește .

Secretara Dr. Richardson, Stella (Jan Sterling), este îndrăgostită de el și încearcă să-i atragă atenția, dar medicul nu are aceleași sentimente pentru ea. După ce Stella își dă seama că acestuia îi place de Belinda, începe să-i respingă pe aamândoi.

Unul dintre clienții familiei, Locky McCormick (Stephen McNally), se îmbată la un dans, părăsește dansul și se duce la fermă, atunci când Belinda este singură acasă și o violează lăsând-o gravidă. Belinda dă naștere unui băiețel sănătos, pe care ea îl numește Johnny. Oamenii de la oraș încep să evite familiei McDonald și pe Dr. Richardson, deoarece suspectează că acesta este tatăl copilului Belindei, acesta petrecând o mulțime de timp alături de ea. Dr. Richardson îi sugerează lui Black că ar trebui să se căsătorească cu Belinda ca să liniștească bârfele celor de la oraș. Black respinge această idee deoarece el știe că Dr. Richardson nu o iubește cu adevărat Belinda, ci doar îi e milă de ea.

Locky vine la ferma McDonald sub pretextul de a cumpăra orz măcinat, dar de fapt el vrea doar să-l vadă pe Johnny. Când Black îl vede îi cere acestuia să plece. Locky îi dezvăluie din greșeală lui Black că el este tatăl copilului. Black îl urmărește pe Locky și-l amenință că-i va dezvălui faptele întregului oraș. Cei doi se luptă pe o stâncă de pe malul mării și Locky îl aruncă pe Black de pe stâncă în mare, omorându-l.

Belinda și mătușa ei Aggie încearcă să mențină ferma pe linia de plutire, dar au de furcă cu plata facturilor și cu întreținerea utilajelor agricole. Orașul, la îndemnul lui Locky, organizează o întâlnire și o declară pe Belinda "nepotrivită" pentru a avea grijă de copil. Când Locky și Stella vin să-l ia pe Johnny, Stella își dă seama că Belinda este mult mai inteligentă decât locuitorii orașului. De asemenea, este evident că ea nu va renunța la bebeluș fără luptă. Stella îl confruntă pe Locky, care mărturisește că Johnny este copilul lui. Apoi, el încearcă să recupereze copilul, dar, în ciuda eforturilor Belindei de a-l opri, reușește să-și croiască drum spre camera de la etaj în care se afla Johnny. Cu toate acestea, înainte ca Locky să descuie ușa, Belinda trage și-l ucide pe Locky cu o pușcă. Belinda este arestată și judecată pentru crimă. La proces, Dr. Richardson mărturisește că ea doar și-a protejat proprietățile ei și ale familiei. Curtea respinge acest lucru considerând că medicul spune toate astea pentru că este îndrăgostit de ea, dar apoi Stella, care încă mai are puternice sentimente romantice față de medic, confirmă povestea acestuia, afirmă că soțul ei i-a mărturisit adevărul despre viol înainte de a fi ucis. Belinda este eliberată și ea, Johnny și cu Dr. Richardson pleacă împreună.

Distribuție[modificare | modificare sursă]

Roluri secundare[modificare | modificare sursă]

Primire[modificare | modificare sursă]

Filmul a fost al doilea cel mai popular în box-office-ul britanic din 1948.[3]

Premii[modificare | modificare sursă]

Premii:[4]

Premii Oscar (ediţia 21)[modificare | modificare sursă]

Premiu Rezultat Câștigător [5]
Cel mai bun film Nominalizare Warner Bros. (Jerry Wald, Producător)
Cel mai bun regizor Nominalizare Jean Negulesco
Cel mai bun actor Nominalizare Lew Ayres
Cea mai bună actriță Câștigat Jane Wyman
Cel mai bun scenariu adaptat Nominalizare Irma von Cube și Allen Vincent
Cel mai bun actor - rol secundar Nominalizare Charles Bickford
Cea mai bună actriță - rol secundar Nominalizare Agnes Moorehead
Cele mai bune decoruri (alb-negru) Nominalizare Robert Haas și William Wallace
Cea mai bună imagine (alb-negru) Nominalizare Ted McCord
Cel mai bun montaj Nominalizare David Weisbart
Cea mai bună coloană sonoră Nominalizare Max Steiner
Cel mai bun mixaj sonor Nominalizare Nathan O. Levinson

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ "All-Time Top Grossers", Variety, 8 ianuarie 1964 pag. 69
  2. ^ http://news.google.com/newspapers?id=UHxWAAAAIBAJ&sjid=QOYDAAAAIBAJ&pg=940,515986&dq=autumn+affair&hl=en
  3. ^ „The Third Man As Popular Film Of Year”. The Sydney Morning Herald. National Library of Australia. . p. 3. Accesat în . 
  4. ^ „NY Times: Johnny Belinda”. NY Times. Accesat în . 
  5. ^ „The 21st Academy Awards (1949) Nominees and Winners”. oscars.org. Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Johnny Belinda

Vezi și[modificare | modificare sursă]