John Newlands

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
John Newlands
Date personale
Născut[3][4][5][6] Modificați la Wikidata
Greater London, Anglia, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei Modificați la Wikidata
Decedat (60 de ani)[3][4] Modificați la Wikidata
Greater London, Anglia, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei Modificați la Wikidata
ÎnmormântatWest Norwood Cemetery[*][[West Norwood Cemetery (cemetery in West Norwood in London, England)|​]] Modificați la Wikidata
Cetățenie Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei Modificați la Wikidata
Ocupațiechimist Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba engleză[1] Modificați la Wikidata
Activitate
Domeniuchimie analitică
chimie[1]  Modificați la Wikidata
Cunoscut pentrutabelul periodic al elementelor  Modificați la Wikidata
PremiiMedalia Davy[*] ()[2]  Modificați la Wikidata

Ioan Alexander Reina Newlands (n. 26 noiembrie 1837 –d. 29 iulie 1898) a fost un chimist britanic care a lucrat la dezvoltarea tabelului periodic.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Locul nașterii luiNewlands în West Square, Lambeth.

Newlands s-a născut la West Square, Lambeth, Surrey, fiind fiul unui ministru scoțian presbitarian și al unei femei italiene.[7]

El a fost educat acasă de către tatăl său și a mers să studieze la Colegiul Regal de Chimie. A fost interesat în reforma socială și, în 1860, a servit ca voluntar împreună cu Giuseppe Garibaldi în campania sa de unificare a Italiei. Revenind la Londra, Newlands a devenit chimist analitician în 1864, iar în 1868 a devenit chimist șef la rafinăria de zahăr a lui James Duncan din Londra, implementând o serie de îmbunătățiri în procesul de prelucrare. Mai târziu, a părăsit lucrul la rafinărie și a redevenit analist împreună cu fratele său, Benjamin.

Contribuții[modificare | modificare sursă]

image
Tabelul de elemente al lui Newland

Newlands a fost prima persoană care să elaboreze un tabel periodic al elementelor chimice conform aranjării acestora în ordinea maselor atomice relative.[8] Continuând modelul triadelor al lui Johann Wolfgang Döbereiner și al familiilor de elemente a lui Jean-Baptiste Dumas, el a publicat în 1865 Legea Octavelor, care afirma că orice element dat va expune comportament analog cu cel de-al optulea element următor din tabel. Newlands a aranjat toate elementele cunoscute la acea vreme, începând cu hidrogen și terminând cu thoriu, în șapte grupuri de câte opt, pe care acesta le-a asemănat cu octavele din muzică.[9][10] În tabelul periodic al lui Newlands, elementele erau aranjate conform maselor atomice care era cunoscute la acea vreme și primeau și un număr de ordine. Perioadele erau repartizate vertical, de sus în jos, iar grupele orizontal, ceea ce este invers față de forma modernă a sistemului periodic.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b Czech National Authority Database, accesat în  
  2. ^ Award winners : Davy Medal (în engleză), accesat în  
  3. ^ a b John Newlands, Encyclopædia Britannica Online, accesat în  
  4. ^ a b John Alexander Reina Newlands, Brockhaus Enzyklopädie 
  5. ^ John Alexander Reina Newlands, Hrvatska enciklopedija[*][[Hrvatska enciklopedija (Croatian national encyclopedia)|​]] 
  6. ^ John Alexander Reina Newlands, Base biographique 
  7. ^ 'Newlands, John Alexander Reina (1837–1898)' by Michael A. Sutton, Oxford Dictionary of National Biography, Oxford University Press, 2004. Accessed 5 February 2011.
  8. ^ Like many of his contemporaries, Newlands first used the terms equivalent weight and atomic weight without any distinction in meaning and in his first paper in 1863. He used the values accepted by his predecessors. It is now referred to as standard atomic weight.
  9. ^ Newlands, John A. R. (). „On Relations Among the Equivalents”. Chemical News. 10: 94–95. 
  10. ^ Newlands, John A. R. (). „On the Law of Octaves”. Chemical News. 12: 83. 

Lectură suplimentară[modificare | modificare sursă]