John D. Rockefeller

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
John D. Rockefeller
John D. Rockefeller 1885 140x190.jpg
John D. Rockefeller
Date personale
Nume la naștereJohn Davison Rockefeller Modificați la Wikidata
Născut8 iulie 1839(1839-07-08)
Richford, New York,
Decedat (97 de ani)
The Casements, Ormond Beach, Florida, înmormântat la Lake View Cemetery, Cleveland, Ohio
ÎnmormântatCimitirul Lake View Modificați la Wikidata
PărințiWilliam Avery Rockefeller (1810– 906) și Eliza (Davison; 1813–1889)
Frați și suroriFrank Rockefeller[*]
William Rockefeller[*] Modificați la Wikidata
Căsătorit cuLaura Spelman Rockefeller[*] () Modificați la Wikidata
CopiiJohn Davison Rockefeller[*]
Elizabeth Rockefeller Strong[*]
Alta Rockefeller Prentice[*]
Edith Rockefeller McCormick[*] Modificați la Wikidata
NaționalitateStatele Unite ale Americii Statele Unite ale Americii
CetățenieFlag of the United States (1912-1959).svg SUA Modificați la Wikidata
Religiebaptist
OcupațieIndustriaș

• Fondator al companiei Standard Oil
• Fondatorul Universității din Chicago și al Universității Rockefeller
• Fondator al Universității Central Philippine
• Fondator al General Education Board

• Fondator al Fundației Rockefeller
Activitate
Cauza decesuluiatherosclerosis[*]  Modificați la Wikidata
DomiciliuCleveland  Modificați la Wikidata
Alma materChancellor University[*]  Modificați la Wikidata
Avere336 miliarde dolari (la valoarea din 2007)
Partid politicPartidul Republican  Modificați la Wikidata
Prezență online

John D. Rockefeller (n. 8 iulie 1839 - d. 23 mai 1937) a fost un industriaș și filantrop american. El a fost fondatorul Standard Oil Company, companie care a dominat industria petrolului și a fost primul mare trust de afaceri din SUA.

Standard Oil a început ca un parteneriat în Ohio format de John D. Rockefeller, fratele său, William Rockefeller, Henry Flagler, Jabez Bostwick, chimistul Samuel Andrews și Stephen V. Harkness. În același timp în care kerosenul și benzina au devenit importante, bogăția lui Rockefeller a crescut, el devenind cel mai bogat om din lume și primul american care a avut mai mult de un miliard de dolari. Ajustând averea sa în funcție de inflație, el este adesea considerat ca fiind cea mai bogată persoană din istorie.

Anii timpurii[modificare | modificare sursă]

Rockefeller a fost al doilea din cei șase copii nǎscuți în Richford, New York, ai lui William Avery Rockefeller ( 1810 – 1906) și Eliza (Davison; 1813 – 1889).Genealogii susțin ca a avut ca strămoși francezi hugenoți care au fugit în Germania în secolul XVII. Tatǎl sǎu a fost mai întâi tâmplar, apoi comis-voiajor, care se proclama el însuși ca fiind "medic botanic " și vindea elixiruri.Localnicii îl numeau "Big Bill" sau "Devil Bill".El a fost un dușman jurat al moralității convenționale, care a optat pentru o existența sa de vagabond.Trecea foarte rar pe acasa. De-a lungul vieții sale, William Avery Rockefeller și-a câștigat reputația mai mult prin afaceri oarecum dubioase decât prin munca productivă.

Eliza, o gospodină și baptista devotata, s-a luptat pentru a menține o aparență de stabilitate la domiciliu, William fiind frecvent plecat pentru perioade lungi de timp. Tânărul Rockefeller a contribuit la menținerea gospodăriei și a câștigat bani din creșterea curcanilor, vânzarea de cartofi și bomboane și din creditarea cu sume mici a vecinilor.

Familia sa s-a mutat la Moravia, New York, și în 1851, la Owego, unde el a urmat cursurile la Academia Owego.În 1853, familia sa s-a mutat la Strongsville, o suburbie din Cleveland, Ohio. Rockefeller a fǎcut cursuri la Cleveland's Central High School și a studiat contabilitatea 10 saptamani la Folsom's Commercial College.

În ciuda absenței tatălui și mutărilor frecvente, tânǎrul Rockefeller a fost un bǎiat bine educat, serios și studios.Contemporanii săi l-au descris ca fiind rezervat, serios, religios, metodic și discret.Iși susținea dezbaterile excelent, de asemenea, iubea muzica și visa sǎ-și faca o cariera, sǎ faca o avere de 100 000 $ și sǎ trǎiasca pânǎ la 100 de ani.

Cariera și familia[modificare | modificare sursă]

În 1855, la vârsta de 16 ani, a găsit de lucru ca funcționar la o firmă de comisie din Cleveland, unde a cumpărat, vândut și livrat cereale, cărbune și alte mărfuri. El a considerat pe 26 septembrie cǎ este ziua în care și-a început poziția și a intrat în lumea afacerilor, atât de semnificativa încât, ca adult a comemorat această zi ca pe o sărbătoare anuală. În 1859, Rockefeller și un partener de-al sǎu,Maurice B. Clark si-au stabilit propria lor firmă comision. În același an, prima rezerva de petrol din America a fost forată în Titusville, Pennsylvania. În 1863, Rockefeller și mai mulți parteneri au intrat în noua industrie a petrolului în plină expansiune, pentru a investi într-o rafinărie din Cleveland. În 1864, Rockefeller s-a căsătorit cu Laura Celestia "Cettie" Spelman (1839-1915), un nativ din Ohio al cărui tată a fost un negustor prosper, politician și abolitionist activ în Underground Railroad. (Laura Rockefeller a devenit omonim cu Spelman College, Colegiul istoric de femei de culoare în Atlanta, Georgia, unde soțul ei a finanțat-o.) Familia Rockefeller a avut patru fiice (dintre care trei au supraviețuit până la maturitate), și un fiu.

Copii[modificare | modificare sursă]

 • Elizabeth Rockefeller (1866–1906)
 • Alice Rockefeller (July 14, 1869–August 20, 1870)
 • Alta Rockefeller (1871–1962)
 • Edith Rockefeller (1872–1932)
 • John Davison Rockefeller, Jr. (1874–1960)
John D. Rockefeller la 18 ani

Contabilul[modificare | modificare sursă]

În septembrie 1855, când Rockefeller avea șaisprezece ani, a primit primul său loc de muncă, de contabil asistent într-o firma mică a Comisiei numita Hewitt & Tuttle. El a testat încântat ore întregi, așa cum își amintea mai târziu, "toate metodele și sistemele de birou". El a fost deosebit de talentat la calcularea costurilor de transport, fapt care l-a avantajat mai târziu în cariera sa. Salariul integral pentru munca în primele trei luni a fost de 50 de dolari (50 cenți pe zi).

Parteneriat de afaceri[modificare | modificare sursă]

În 1859, Rockefeller a intrat în afacerile Comisiei pentru a elabora un parteneriat cu Maurice B. Clark, și capitalul a crescut la 4000$. Rockefeller a avut un scop constant înainte de-a intra în afaceri: a face bani în fiecare an din cariera sa. Dupa produse alimentare en-gros, partenerii au construit o rafinărie de petrol in 1863 , apoi in zona industriala din Cleveland . Rafinăria a fost deținuta direct de către Andrews, Clark & ​​Company, care a fost compus din Clark & ​​Rockefeller, chimist Samuel Andrews, și cei doi frați MB Clark. Afacerile cu petrol comercial au fost în fază incipientă. Uleiul de balena a devenit prea scump pentru mase, si a fost nevoie de ceva mai ieftin, un combustibil de iluminat de uz general. În timp ce fratele său, Frank, a luptat în Războiul Civil, Rockefeller isi intretina afacerea . El a dat bani pentru cauza Uniunii, așa cum au făcut mulți bogați din Nord care au evitat lupta. În februarie 1865, în ceea ce a fost descrisa ulterior despre industria petrolului de către storicul Daniel Yergin drept o acțiune "critica", Rockefeller i-a cumparat pe frati Clark pentru 72.500 dolari la licitație și a stabilit ferm compania Rockefeller & Andrews. Rockefeller a spus: "A fost ziua care a determinat cariera mea." El s-a poziționat pentru a profita de prosperitatea post-război și de expansiunea spre vest, stimulata de creșterea căilor ferate și economiei bazate pe petrol. El a imprumutat masiv, a reinvestit profitul, s-a adaptat rapid la piețele în continuă schimbare si a campat observatori pentru a urmări extinderea rapida a industriei.

Primele afaceri cu petrol[modificare | modificare sursă]

În 1866, fratele său, William Rockefeller a construit o rafinărie în Cleveland și l-a adus pe John în parteneriat. În 1867, Henry M. Flagler a devenit un partener, și firma Rockefeller, Andrews si Flagler a fost stabilita. Prin 1868, cu Rockefeller ce perpetua practici de împrumut și reinvestea profitul, a detinut controlul asupra costurilor și utilizarii deșeurilor din rafinării , compania detinea două rafinării in Cleveland și o filială de marketing din New York,. A fost cea mai mare rafinărie de petrol din lume, Rockefeller, Andrews si Flagler fiind predecesorul companiei Standard Oil.

Standard Oil[modificare | modificare sursă]

J.D.Rockefeller
Standard Oil

In 1865, Rockefeller a împrumutat bani pentru a-i cumpăra o parte din partenerii săi și să preia controlul asupra rafinăriei, care a devenit cea mai mare din Cleveland. De-a lungul următorilor câțiva ani, el a dobândit noi parteneri și si-a extins interesele sale de afaceri în industria de petrol aflata în creștere. La aceea vreme, kerosenul, derivate din petrol și utilizat la lămpi, a devenit un discontinuu economic . În 1870, Rockefeller a format Standard Oil Company din Ohio, împreună cu fratele său mai mic, William (1841-1922), Henry Flagler (1830-1913) și un grup de alți bărbați. John Rockefeller a fost președintele acesteia și cel mai mare actionar.

Rockefeller-Imparatul petrolului

Standard Oil a câștigat un monopol in industria petrolului prin achiziționarea de rafinării rivale și companii în curs de dezvoltare pentru distribuirea și comercializarea produselor sale în întreaga lume. În 1882, aceste societăți diferite au fost combinate in Standard Oil Trust, care controla aproximativ 90 % din rafinării și conductele națiunii. Evident, această situație a deranjat multă lume, de la guvernanți și până la jurnaliști, care au început să atace compania pe toate căile. Asta cu toate că Standard Oil determinase o scădere a prețului petrolului cu 80%. În scopul de a exploata economiile la scară inalta, Standard Oil a făcut totul, de la a construi propriile sale barili de petrol la a angaja oameni de stiinta pentru a descoperi noi utilizări pentru produsele petroliere. Uneori, tehnica era simpla dar eficienta: cumpararea intregii cantitati de petrol existenta pe piata si generarea unei crize care naruia micile companii. Alteori, tehnica consta in limitarea trenurilor de transport al petrolului folosindu-se de bunele relatii cu proprietarii liniilor de cale ferata. O a treia tehnica era achizitionarea tuturor echipamentelor de rafinare sau a pieselor de schimb astfel incat firmele vizate sa nu mai poata rafina. Cel mai adesea insa, mai ales dupa ce practicile sale au facut inconjurul industriei de rafinare, companiile mici acceptau fără prea multe discutii oferta magnatului. Bogăția și succesul enorm al lui Rockefeller a devenit o țintă pentru jurnaliști , politicieni de reformă și alții care l-au văzut ca un simbol al lăcomiei corporatiste , criticandu-i metodele cu care el ar fi construit imperiul său. The New York Times a raportat în 1937: "El a fost acuzat de strivirea concurenței, imbogatindu-se din reducerile impuse căilor ferate, mituirea oamenilor pentru a spiona companiile concurente, de a face acorduri secrete, de constrangerea rivalilor de a adera la Standard Oil Company sub amenințarea iesirii fortate a lor din afaceri, construirea de averi enorme pe ruinarea altor oameni, și așa mai departe. "

În 1890, Congresul SUA a adoptat Sherman Act, primul act legislatit federal care interzice trusturi si combinatii comerciale reținute. Doi ani mai târziu, Curtea Supremă din Ohio a dizolvat Standard Oil Trust, cu toate acestea, o parte din afaceri i-au revenit lui Standard Oil din New Jersey, care a funcționat ca o proprietate privata. În 1911, după ani de litigii, Curtea Supremă a decis ca Standard Oil din New Jersey a încălcat legile antitrust și a forțat-o să se autodizolve (a fost dezembrata în mai mult de 30 de companii individuale).Rockefeller a rămas cu o mare parte dintre actiuni si, in mod ironic, divizarea companiei i-a dublat veniturile personale, peste noapte.

Filantropia și ultimii ani[modificare | modificare sursă]

Rockefellers

Rockefeller s-a retras din operațiunile de afaceri de zi cu zi ale Standard Oil, la mijlocul anilor 1890. Inspirat în parte de către colegii Epocii de aur, ca magnatul Andrew Carnegie (1835-1919), care a făcut o avere vasta in industria oțelului, care a devenit un filantrop și a donat o mare parte din banii sai , Rockefeller a donat mai mult de un miliard jumătate de dolari pentru diverse cauze educaționale, religioase și științifice. Printre activitățile sale, el a finanțat înființarea Universitatii din Chicago si Institutul Rockefeller de Cercetări Medicale (acum Universitatea Rockefeller).Oriunde mergea, dădea copiilor din jurul său monede de 10 cenți. În viața personală, Rockefeller a fost un religios evlavios, un avocat cumpătat și un pasionat jucător de golf. Scopul lui a fost de a ajunge la vârsta de 100, cu toate acestea, el a murit la 97 la 23 mai 1937, la Casements, la casa de iarnă din Ormond Beach, din Florida. Rockefeller a detinut multiple rezidente, inclusiv o casă în New York City, o proprietate din Lakewood, New Jersey, si un Estate numit Kykuit, stabilit pe un teren de 3.000 de acri lângă Tarrytown, New York. El a fost îngropat la Lake View Cemetery din Cleveland.

Cel mai bogat om din istorie?[modificare | modificare sursă]

Mutarea s-a dovedit extrem de profitabilă pentru familie: după ce a vândut o parte din acțiuni la bursă, averea personală a crescut la 900 de milioane de dolari.Treptat, Rockefeller a cedat frâiele afacerii fiului său John D. Jr, care avea să-și dedice cea mai mare parte a vieții sale activităților filantropice. Multe insti­tuții, muzee, universități își leagă nume­le de familia Rockefeller. Între acestea, MOMA – the Museum of Modern Arts din New York, Centrul Rockefeller și Universitatea Rockefeller.În 1913, John D. Rockefeller Senior a donat 250 de milioane de dolari la înfiin­ța­rea Fundației Rockefeller, care avea ca misiune sănătatea publică, educația me­di­cală și artele. O altă fundație avea să poarte numele soției sale, Laura Spelman. În total, se consideră că familia Rockefeller ar fi donat 550 de milioane de dolari pentru susținerea medicinei și artelor. La moartea lui John D., în 1937, averea sa personală era de 1,5 miliarde de dolari, în condițiile în care PIB-ul Americii, la acea vreme, era de 94 de miliarde. A fost primul american a cărui avere a depășit un miliard de dolari.Averea lui John Rockefeller a fost estimata la 340 de miliarde de dolari cand avea 74 de ani, situandu-se la scara istorica pe locul 3, dupa Familia Rothschild si Mansa Musa. La 70 de ani de la moartea sa, este inca o figura emblematica pe Wall Street.

Referințe[modificare | modificare sursă]

 • en:John D. Rockefeller
 • ^ "John D. and Standard Oil". Bowling Green State University. Archived from the original on 2008-05-04. Retrieved 2008-05-13.
 • ^ Fortune Magazine lists the richest Americans, not by the changing value of the dollar but by percentage of GDP: Rockefeller is credited with a Wealth/GDP of 1/65. . Retrieved 20 August 2009.
 • ^ "Top 10 Richest Men Of All Time". AskMen.com. Retrieved 2007-05-29.
 • ^ "The Rockefellers". PBS. Retrieved 2007-05-29.
 • ^ "The Richest Americans". Fortune. Retrieved 2007-07-17.
 • ^ "The Wealthiest Americans Ever". The New York Times. July 15, 2007. Retrieved 2007-07-17.
 • ^ Fosdick, Raymond Blaine (1989). The story of the Rockefeller Foundation. Transaction Publishers. ISBN 0-88738-248-7.
 • ^ John D. Rockefeller, by Albro Martin, Encyclopedia Americana 1999 Vol. 23
 • ^ Chernow, (1998) p. 3 and p. 10
 • ^ Scheiffarth, Engelbert: Der New Yorker Gouverneur Nelson A. Rockefeller und die Rockefeller im Neuwieder Raum. Genealogisches Jahrbuch, 9 (1969), pp. 16–41
 • ^ Chernow, (1998) p. 11
 • ^ Chernow, Ron (May 5, 1998). Titan: The Life of John D. Rockefeller, Sr. Random House. p. 6. ISBN 978-0-679-43808-3.
 • ^ Chernow, (1998) p. 43
 • ^ Segall, Grant (2001). John D. Rockefeller: Anointed With Oil. Oxford University Press. p. 14. ISBN 0-19-512147-3.
 • ^ Segall, (2001) pp. 15–16
 • ^ Ellen Greenman Coffey, Nancy Shuker, John D. Rockefeller, empire builder (Silver Burdett, 1989), pg. 18, 30
 • ^ Chernow, (1998) p. 40
 • ^ Chernow, (1998) p. 46
 • ^ Chernow, (1998) p. 47
 • ^ Stevens, Mark (2008). Rich is a Religion: Breaking the Timeless Code to Wealth. John Wiley & Sons. p. 135. ISBN 978-0-470-25287-1.
 • ^ a b Segall, (2001) p. 25
 • ^ Chernow, (1998) pp. 73–74
 • ^ Segall, (2001) p. 28
 • ^ Segall, (2001) p. 32
 • ^ Segall, (2001) p. 32, 35
 • ^ "People & Events: John D. Rockefeller Senior, 1839–1937". PBS. Retrieved 2008-06-10.
 • ^ "Our History". ExxonMobil Corporation. Retrieved 2008-06-10.
 • ^ a b Segall, (2001) p. 42
 • ^ Segall, (2001) p. 43
 • ^ Segall, (2001) p. 44
 • ^ Segall, (2001) p. 46
 • ^ Segall, (2001) pp. 48–49
 • ^ Segall, (2001) p. 52
 • ^ Chernow, (1998) p. 171
 • ^ Segall, (2001) p. 57
 • ^ Segall, (2001) p. 58
 • ^ Chernow, (1998) p. 253
 • ^ Chernow, (1998) p. 258
 • ^ a b Segall, (2001) p. 60
 • ^ a b Segall, (2001) p. 61
 • ^ a b Chernow, (1998) p. 249
 • ^ a b Segall, (2001) p. 67
 • ^ Chernow, (1998) p. 259
 • ^ Chernow, (1998) p. 242
 • ^ Chernow, (1998) p. 246
 • ^ Segall, (2001) p. 68
 • ^ Segall, (2001) pp. 62–63
 • ^ Rockefeller, p. 48
 • ^ a b Segall, (2001) p. 69
 • ^ Segall, (2001) p. 77
 • ^ Chernow, (1998) p. 287
 • ^ Segall, (2001) pp. 79–80
 • ^ Segall, (2001) p. 84
 • ^ a b Segall, (2001) p. 89
 • ^ a b Segall, (2001) p. 91
 • ^ a b Segall, (2001) p. 93
 • ^ Segall, (2001) p. 112
 • ^ Chernow, (1998) p. 333
 • ^ Ordway, Cristopher (2009). Reveal the Rockefeller Within!. Dog Ear Publishing. p. 107. ISBN 978-1-59858-904-7.
 • ^ Coon, Horace (1990). Money to burn: great American foundations and their money. Transaction Publishers. p. 27. ISBN 0-88738-334-3.
 • ^ Creager, Angela (2002). The life of a virus: tobacco mosaïc virus as an experimental model, 1930-1965. The University of Chichago Press. p. 42. ISBN 0-226-12025-2.
 • ^ Rockefeller, p. 69
 • ^ Rockefeller, p. 183
 • ^ a b [[Robert Weir[[{{subst:DATE}}]] [disambiguation needed]|Weir, Robert]] (2007). Class in America: Q-Z. Greenwood Press. p. 713. ISBN 978-0-313-34245-5.
 • ^ Miller-Bernal, Leslie (2006). Challenged by coeducation: women's colleges since the 1960s. Vanderbilt University Press. p. 235. ISBN 0-8265-1542-8.
 • ^ a b Fosdick, Raymond Blaine (1989). The story of the Rockefeller Foundation. Transaction Publishers. pp. 5, 88. ISBN 0-88738-248-7.
 • ^ Dobell, Byron (1985). A Sense of history: the best writing from the pages of American heritage. American Heritage Press. p. 457. ISBN 0-8281-1175-8.
 • ^ Brief Biography of WO Valentine from The Centennial Echo, Central Philippine University, 2004. Retrieved 1/26/2013.
 • ^ Founder's Day Celebration at Central Philippine University, October 1, 2005.Retrieved 1/16/13.
 • ^ a b c d e Brison, Jeffrey David (2005). Rockefeller, Carnegie, and Canada: American philanthropy and the arts and the arts and letters in Canada. McGill-Queen's University Press. pp. 27, 31, 62. ISBN 0-7735-2868-7.
 • ^ a b Jones-Wilson, Faustine Childress (1996). Encyclopedia of African-American education. Greenwood Press. p. 184. ISBN 0-313-28931-X.
 • ^ Unger, Harlow (2007). Encyclopedia of American Education: A to E. Infobase Publishing. p. 949. ISBN 0-8160-6887-9.
 • ^ Beaver, Robyn (2008). KlingStubbins: palimpsest. Images Publishin Group. p. 334. ISBN 978-1-86470-295-8.
 • ^ Hotez, Peter (2008). Forgotten people, forgotten diseases: the neglected tropical diseases and their impact on global health and development. ASM Press. p. 20. ISBN 978-1-55581-440-3.
 • ^ Klein, Henry (2005). Dynastic America and Those Who Own It. Cosimo. p. 143. ISBN 1-59605-671-1.
 • ^ Sealander, Judith (1997). Private wealth & public life: foundation philanthropy and the reshaping of American soclial policy from the Progressive Era to the New Deal. The Johns Hopkins University Press. p. 58. ISBN 0-8018-5460-1.
 • ^ Freeman, A. W. (July 1922). The Rotarian. p. 20.
 • ^ Schneider, William Howard (1922). Rockefeller philanthropy and modern biomedicine: international initiatives from World War I to Cold War. Indiana University Press. p. 11. ISBN 0-253-34151-5.
 • ^ Prewitt, Kenneth; Mettei Dogan, Steven Heydmann, Stefan Toepler (2006). The legitimacy of philanthropic foundations: United States and European perspectives. Russel Sage Foundation. p. 68. ISBN 0-87154-696-5.
 • ^ Birn, Anne-Emanuelle; Armando Solorzano (1999). "Public health policy paradoxes: science and politics in the Rockefeller Foundation's hookworm campaign in Mexico in the 1920s.". Social Science & Medicine 49 (9): 1197–1213.
 • ^ "Laura Spelman Rockefeller Memorial Foundation". Famento, Inc. Retrieved April 21, 2011.
 • ^ Chernow, (1998) p. 613–14
 • ^ Segall, Grant (2001-02-08). John D. Rockefeller:Anointed with Oil: Anointed with Oil. Oxford University Press. pp. 24–. ISBN 978-0-19-512147-6. Retrieved 19 December 2012.
 • ^ Chernow, (1998) p. 52
 • ^ Chernow, (1998) pp. 54–55
 • ^ Duane P. Schultz, Sydney Ellen Schultz, "A History of Modern Psychology", page 128
 • ^ "The Richest Man In History: Rockefeller is Born". Evancarmichael.com. Retrieved 2010-09-11.
 • ^ Latham p 104.
 • ^ Chernow, Ron. Titan: The Life of John D. Rockefeller, Sr. 1998.
 • ^ "U.S. Gdp". Measuring Worth. Retrieved 2010-09-11.
 • ^ "John D. Rockefeller and the Magnificent Bribe

Legături externe[modificare | modificare sursă]