Ivan Zaikin

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Ivan Zaikin
Date personale
Născut Modificați la Wikidata
Kurmyshsky Uyezd[*], Imperiul Rus Modificați la Wikidata
Decedat (68 de ani)[1] Modificați la Wikidata
Chișinău, URSS Modificați la Wikidata
ÎnmormântatCimitirul Central din Chișinău Modificați la Wikidata
CetățenieFlag of Russia.svg Imperiul Rus
Flag of the Soviet Union (1924–1955).svg URSS Modificați la Wikidata
Ocupațieluptător[*] Modificați la Wikidata

Ivan Zaikin (în rusă Иван Заикин; n. , Kurmyshsky Uyezd[*], Imperiul Rus – d. ,[1] Chișinău, URSS) a fost un luptător, aviator și artist de circ rus, ulterior român și sovietic. A fost cunoscut sub numele de scenă „Căpitanul aerului” și „Regele de fier”.[2]

Biografie[modificare | modificare sursă]

Ivan Zaikin s-a născut la 5 noiembrie 1880 în satul Verhneie Talîzino, ținutul Kurmîș, gubernia Simbirsk (acum raionul Secenovskii, regiunea Nijni Novgorod, Rusia).

În copilărie și adolescență, a îndurat nevoia și sărăcia, lucrând de la vârsta de 12 ani. Mai târziu, a obținut un loc de muncă la negustorul Konstantin Merkuliev, care deținea o arenă atletică în Țarițîn. Aici a devenit faimos, datorită forței sale fizice.[3]

În 1904, a participat la Campionatul amator rus de halterofilie, unde Zaikin a luat primul loc la gantere. Tot din acel an a devenit sportiv și luptător profesionist. Debutul său de luptă a avut loc la Tver.

La Campionatul Mondial de lupte de la Paris din 1908, Zaikin și un alt luptător rus – Ivan Poddubnîi, după ce au învins cu rivalii lor, s-au întâlnit în bătălia finală, care a durat 66 de minute. În cursul duelului istovitor, Poddubnîi a câștigat. Un alt duel dintre cei doi a avut loc în martie 1909 la Sankt Petersburg în Noul Circ, învingător după 15 runde devenind iarăși Poddubnîi.

Pe lângă lupte, Zaikin a evoluat și cu demonstrații atletice. Astfel, a purtat în scenă o ancoră de 400 kg pe spate, precum și un butoi de 40 de găleți de apă, a ridicat o halteră cu o duzină de spectatori pe ea, a fost traversat pe scândurile puse pe piept de o mașină cu pasageri. Cu aceste spectacole, a făcut turnee în Europa, Africa de Nord, America și chiar Australia.

În 1910, atletul a urmat cursuri de aviator în Franța. Ulterior, a efectuat o serie de zboruri demonstrative prin orașele Imperiului Rus pe un avion deținut de comerciantul Ptașnikov din Odesa. În urma unui accident aviatic, în care a supraviețuit cât și pasagerul său, nu a mai efectuat zboruri.[4]

Începând cu anul 1928 și până la sfârșitul vieții sale, Zaikin a locuit la Chișinău, care făcea parte atunci din România. A organizat „Arena Sportivă”, un ansamblu de sportivi-luptători profesioniști. Spectacolele acesteia, care au avut loc pe teritoriul Basarabiei și României (la Chișinău, Tighina, Orhei, Hîncești, Iași, ​​Galați), au avut o popularitate spectaculoasă. La 20 iulie 1930, în timp ce efectua cascadoria „Podul viu” la Hîncești, a primit o leziune gravă la umăr și la cap; a suferit o altă vătămare gravă la Ploiești.[5][6] A participat la turneul de lupte din 1934 din Riga.

În decembrie 1945, când a fost sărbătorită cea de-a 60-a aniversare a atletismului rus, a participat la o festivitate comemorativă din Leningrad.

Moare la 22 noiembrie 1948, la vârsta de 69 de ani, fiind înmormântat la cimitirul central din Chișinău.

Fapte interesante[modificare | modificare sursă]

Fiind o persoană versatilă, a prietenit cu persoane cunoscute ale timpului ca: Alexandr Kuprin, Maxim Gorki, Feodor Șaliapin, Aleksandr Blok, Alexei Tolstoi, Vasili Kamenski. A fost, de asemenea, prieten cu Rasputin, întâlnindu-l la Țarițîn.

În anul 1975, studioul Lenfilm a filmat pelicula cinematografică „Aeronautul⁠(ru)” (Воздухоплаватель), consacrată perioadei timpurii a vieții luptătorului.[7]

În Chișinău există Casa în care a locuit atletul Ivan Zaikin,[8] edficiu declarat monument de arhitectură de însemnătate locală, situată pe strada omonimă, dar și scuarul „Zaikin”.

În 2007, în satul Secenovo (regiunea Nijini Novgorod, Rusia), a fost instalat un bust al faimosului atlet.

În anul 2010, Poșta Moldovei a emis un timbru poștal cu imaginea lui Zaikin.

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b Заикин Иван Михайлович, Marea Enciclopedie Sovietică (1969–1978)[*] 
  2. ^ Великий борец Иван Заикин | Блог За городом — всегда что-нибудь интересное
  3. ^ Роман Шкода. Чемпионы Царицына
  4. ^ „Ivan Zaikin - Puternic, Luptător și Aviator”. ro.ruarrijoseph.com. Accesat în . 
  5. ^ Легендарная личность Arhivat 2 iulie 2013 la Wayback Machine.: По книге Р.Р. Гордина «Рассказы о Заикине» (Кишинёв: Картя Молдавеняскэ, 1964).
  6. ^ Письмо И.М. Заикина А.И. Куприну
  7. ^ „Omul-legendă sau cum voinicul de pe Volga a devenit „unchiul Vanea" de la Chișinău”. noi.md. Accesat în . 
  8. ^ „Strada Ivan Zaikin”. monument.sit.md. Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Bibliografie[modificare | modificare sursă]