Istoria Cehiei

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Istoria Cehiei

Acest articol este parte a unei serii
Evul mediu
Moravia Mare
Dinastia Přemysl
Dinastia Habsburg
Era habsbrgică
Regatul Boemiei
Cehoslovacia
Prima Republică Cehoslovacă
Ocuația germană
Al Doilea Război Mondial
Republica Socialistă Cehă
Revoluția de Catifea
Cehia contemporană
Republica Cehă

Portal Cehia
 v  d  m 

Cele mai vechi urme de locuire umană a teritoriului actual al Cehiei datează din paleolitic, însă cele mai multe și cele mai importante artifacte arheologice preistorice datează din epoca neolitică.

În antichitate, începând cu secolul al III-lea î.Hr., triburile celtice ale boilor și ulterior în secolul I î.Hr., triburile germanice ale marcomanilor și quazilor se stabileau aici. Începând cu secolul V d.Hr., slavii se stabileau și ei aici, amestecându-se cu triburile germanice și celtice de aici, din această sinteză etno-lingvistică rezultând poporul ceh.

Pe parcursul secolului al VII-lea, negustorul franc Samo, susținător al slavilor ce luptau contra stăpânilor lor avari, devenea conducător al primului stat slav cunoscut din Europa Centrală. Principatul Moraviei apăru în secolul al VIII-lea și atinse maxima întindere în secolul al IX-lea, când frâna influența francilor și câștiga protecția Papei. Poporul ceh a trăit mult timp sub stăpâniri străine. În secolul XVI, anul 1526 poporul ceh intră sub stăpânirea Monarhiei Habsburgic (Ferdinand I, Rudolf al II-lea) și făcu parte succesiv din Imperiul Austriac și din Austro-Ungaria.

În 28 octombrie 1918, Cehia și Slovacia își proclamă independența și unirea, formând un nou stat: Prima Republică Cehoslovacă. În 1938 aceasta cedează Ungariei, Ucraina subcarpatică. În perioada interbelică, Cehoslovacia era anexată la Germania nazistă și eliberată de aliați la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.

În 1968 era ocupată de URSS. Regimul comunist e înlăturat în 1989.