Sari la conținut

Geografia Cehiei

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Imagine din satelit

Relief[modificare | modificare sursă]

Cehia are un relief predominant de podiș, dezvoltat pe o veche structură hercinică, denumită Masivul Boemiei. Peisajul ceh variază; partea sa occidentală, Boemia, constă dintr-un bazin, străbătut de Elba și Vltava (Moldau în germană), înconjurat în special de munți mici, precum Sudeții (incluzând Krkonoše, unde se află și punctul cel mai înalt al țării, Sněžka de 1.602 m). Moravia, în est, este de asemenea o regiune relativ muntoasă, străbătută de Morava. Aici se află și izvorul Odrei (Oder în germană). Apele Cehiei curg spre trei mări diferite: Marea Nordului, Marea Baltică și Marea Neagră.

Climă[modificare | modificare sursă]

Climatul local este temperat, cu veri calde și ierni reci, un exemplu de combinație între influențele continentale și cele oceanice.

Hidrografie[modificare | modificare sursă]

Cehia se caracterizează printr-o bogată rețea de cursuri de apă, care se îndreaptă spre trei mări: Marea Nordului (fluviul Labe sau Elba, cu afluentul său Vltava), Marea Neagră (Morava și alți afluenți ai Dunării) și Marea Baltică (Odra sau Oder). De pe teritoriul ei izvorăsc două importante fluvii ale Europei Centrale: Odra și Elba.

Vegetație[modificare | modificare sursă]

Formația vegetală caracteristică este pădurea de foioase, care acoperă o treime din suprafața țării, la care se adaugă pășunile.

Resurse naturale[modificare | modificare sursă]

Resursele naturele sunt variate, dar, în general, fără rezerve și producții importante, cu excepția cărbunilor și a sării. Cehia are, în schimb, însemnate resurse forestiere și un bogat potențial hidroenergetic.