Ion Rîmaru

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Ion Rîmaru
Date personale
Născut Modificați la Wikidata
Corabia, România Modificați la Wikidata
Decedat (25 de ani) Modificați la Wikidata
Jilava, Ilfov, România Modificați la Wikidata
Cauza decesuluiplagă împușcată[*] Modificați la Wikidata
PărințiFlorea Rîmaru[*] Modificați la Wikidata
Cetățenie România Modificați la Wikidata
Ocupațiestudent[*]
criminal în serie[*] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba română Modificați la Wikidata
Activitate
Alias(uri)Vampirul din București[1]
Condamnat pentrucrimă  Modificați la Wikidata
PedeapsăMoarte
Situația pedepseiExecutat

Ion Rîmaru (sau în scrierea curentă, Râmaru; n. , Corabia, România – d. , Jilava, Ilfov, România) a fost un criminal în serie român condamnat la moarte și executat. El a terorizat Bucureștiul în perioada anilor 1970-1971, când era student, comițând patru omoruri, mai multe violuri și tentative de omor.

În anul 1971, patru femei au fost omorâte de un individ rămas necunoscut decenii întregi[2]. Autorul acestor crime a fost identificat câteva decenii mai târziu de criminalistul Constantin Turai ca fiind Florea Rîmaru, tatăl lui Ion Rîmaru[2]. Conform unei versiuni apărute în presă, acesta ar fi fost asasinat în 1972 de Securitate, la un an de la execuția fiului său, fiind aruncat dintr-un tren[2].

Jurnalistul Dan Odagiu a publicat, în 29 octombrie 1995, un reportaj din comuna natală a lui Ion Rîmaru.[3] El a constatat că toți care purtau acest nume și l-au schimbat pentru că românii erau oripilați când îl auzeau.[3] De asemenea jurnalistul a susținut că în localitatea Izbiceni, de pe malul Oltului, unde se născuse și trăise o perioadă Rîmaru, s-ar fi înregistrat mai multe crime oribile, comise de bărbați care mutilau și apoi omorau femei, de regulă soțiile lor.[3]

Controverse[modificare | modificare sursă]

După ce a fost prins, Ion Rîmaru a spus că nu el este autorul crimelor și că, de fapt, tatăl lui, Florea Rîmaru, a fost cel responsabil. Tatăl lui a omorât patru femei sau mai multe între anii 1944–1945 după un mod de operare asemănător cu cel al lui Ion.

După uciderea Alexandrei Măceșanu și a Luizei Melencu, jurnalistul România TV Ovidiu Zară a publicat informația că Gheorghe Dincă, principalul suspect, ar fi rudă cu Ion Rîmaru, dat fiind că familia acestuia și-a schimbat numele în Dincă după crime.[4] Fratele lui Ion Rîmaru, Telu Rîmaru, a negat informația și a declarat că îl va acționa în judecată pe Zară.[5]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Laurențiu Dologa (). „Să ne amintim: Ion Râmaru, vampirul din București”. Ziare.com. 
  2. ^ a b c Cum erau executati condamnatii, 16 august 2004, hotnews.ro, accesat la 7 decembrie 2010
  3. ^ a b c Memoria EVZ. Reportaj din comuna natală a celebrului asasin Ion Râmaru, 14 decembrie 2014, Evenimentul zilei, accesat la 28 iunie 2015
  4. ^ „Fratele criminalului în serie Rîmaru, incident la poarta lui Dincă / Totul a pornit de la întrebarea unui jurnalist: „Sunteți sau nu rude?". Gândul. . 
  5. ^ Alina Mitran (). „Fratele temutului criminal Râmaru, în fața casei lui Gheorghe Dincă: „Ce treabă am eu cu handicapatul ăsta?! Mă, omule, te-ai sclerozat cumva?". Adevărul. 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Video