Uciderea Alexandrei Măceșanu și a Luizei Melencu

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare

Alexandra Mihaela Măceșanu (n. 15 septembrie 2003)[1] și Mihaela Luiza Melencu (n. 2 decembrie 2000)[2] sunt două tinere din zona orașului Caracal, România, dispărute pe parcursul anului 2019, Luiza dispărând în data de ,[2] iar Alexandra pe .[1]

Alexandra Măceșanu a apelat serviciul de urgență 112 în ziua de , la ora 11:05, reclamând că a fost răpită, sechestrată și violată într-o casă din Caracal.[3] De-a lungul întregii zile, Poliția a încercat să identifice locul în care se afla Alexandra, dar a reușit acest lucru abia în cursul nopții următoare și a putut executa un mandat de percheziție abia a doua zi la orele 6.[3] În urma anchetei preliminare, a fost arestat proprietarul imobilului respectiv, Gheorghe Dincă, acesta recunoscând că le-a ucis pe cele două tinere.[4]

Proasta gestionare a cazului a stârnit revoltă publică[5] și a dus la demisia sau demiterea ministrului Afacerilor Interne, Nicolae Moga,[6] inspectorului general al Poliției Române, Ioan Buda,[7] prefectului județului Olt, Petre Neacșu[7] și a altor oficiali.

Au apărut noi informaţii terifiante din dosarul crimelor de la Caracal. Gheorghe Dincă a scris cu mâna lui, din celulă, ce le-a făcut celor două fete pe care le-a răpit, le-a violat şi le-a ucis. Potrivit Digi24, cea mai chinuită victimă a fost Luiza Melencu. Patru zile a fost supusă unor orori greu de imaginat.

Monstrul din Caracal îşi începe mărturia povestind că pe 14 aprilie a luat-o la ocazie pe Luiza. I-a propus să-i dea 30 de lei pentru servicii sexuale, dar pentru că fata l-a refuzat, a legat-o cu o curea, a lovit-o peste faţă şi a legat-o inclusiv la ochi, să nu vadă unde e dusă. „M-a înfierbântat, mi s-a apris becul. Nu mai judecam. Doream doar sex”, recunoaşte el în scris, citat de Digi24. Ajuns acasă, bagă maşina în curte. Acolo îl aştepta Fănică, un vecin care îl mai ajuta la munca din curte. Acesta o vede pe Luiza, iar Dincă, neavând de ales, îi spune că a adus-o pentru sex. Prietenul lui îl roagă să-l lase să o abuzeze şi el, ceea ce se şi întâmplă.


„În aceeaşi zi, în camera unde dormea inculpatul, prin constrângere, au violat-o pe tânăra lipsită de libertate”, afirmă procurorul şef interimar Georgiana Hosu. În dimineaţa zilei de 17 aprilie, după 4 zile de chin, Luiza moare, după ce a fost bătută cu bestialitate de monstru. Acesta povesteşte că s-a dus să dea de mâncare la nutrii, iar când s-a întors a văzut că „fata nu mai mişca, iar mâinile erau moi”. Cu sânge rece, a băgat-o în butoi şi a incinerat-o: „Am luat o cârpă înmuiată în motorină şi am băgat-o pe fereastra butoiului după care i-am dat foc cârpei, luând şi corpul foc, aruncând în butoi deşeuri de plastic. Am mers în casă şi am adunat tot ce am crezut că trebuie pus pe foc. După ce au ars de tot, am mişcat cu un lemn să văd ce e în butoi. Erau bucăţi de oase şi cenuşă. Am intrat casă şi am stat pe pat, lungit, adormind”. A doua zi, a strâns cu un făraş cenuşa şi oasele calcinate, pe care le-a aruncat la marginea unei păduri.


După patru luni de la oribila crimă îi cade victimă Alexandra Măceşanu. Dincă o vede la ocazie, întoarce maşina după 200 de metri şi se oferă să o ducă în oraş. „Am crezut în mintea mea că am găsit o parteneră de sex şi am început să mă înfierbânt”, spune el. La fel ca data trecută, oferă bani pentru sex (50 de lei), fata refuză, e legată pe bancheta din spate, dusă acasă şi violată în aceeaşi zi. A doua zi dimineaţa (25 iulie), Alexandra e surprinsă cu telefonul în mână. „Am lovit-o destul de tare, căzând jos, lovindu-se cu capul de ciment. Am realizat că am omorât-o”, povesteşte el. Scapă de cadavru la fel cum a făcut cu Luiza.

Autor[modificare | modificare sursă]

Suspectul pentru comiterea ambelor crime este Gheorghe Dincă din Caracal.[8] A ajuns în atenția publicului la sfârșitul lunii iulie 2019, după ce Alexandra Măceșanu a sunat de trei ori la serviciul de urgență 112, spunând că a fost răpită și violată de Dincă după ce a fost luată la ocazie de acesta. În cursul anchetei a ieșit la iveală că este suspectat de comiterea unei alte răpiri,[9] iar autoritățile române cercetează alte posibile crime. Ducea o viață în aparență retrasă, trăind separat de propria familie și practicând mecanica auto, taximetria neautorizată, precum și diverse munci necalificate ziliere.

Avocatul lui Dincă, Alexandru Bogdan, a declarat agenției naționale de știri Agerpres din România că clientul său „a mărturisit crimele sale”: „Clientul meu a spus că cele două adolescente au mers cu el în mod voluntar, dar că în ambele cazuri, un conflict a izbucnit la scurt timp după care le-a lovit, loviturile provocând moartea lor".

Reacții[modificare | modificare sursă]

Șeful Poliției Române a fost demis pentru modul în care a gestionat acest caz.[10] La fel, a fost demis și prefectul județului Olt. Ministrul de Interne, Nicolae Moga, deși proaspăt numit, și-a înaintat demisia.

Serviciul de Telecomunicații Speciale a afirmat, prin purtător de cuvânt, că a procedat în mod corect în ceea ce privește marja sa de competență.[necesită citare]

DIICOT a emis certificatul de deces al Alexandrei Măceșanu, pe care familia ei a refuzat să-l primească.[11]

Note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ a b „Măceșanu Alexandra-Mihaela”. Poliția Română. 
 2. ^ a b „Melencu Mihaela Luiza”. Poliția Română. 
 3. ^ a b „Filmul crimelor din Caracal. Ce s-a întâmplat pas cu pas de la dispariția Alexandrei Măceșanu și Luizei Melencu”. Știrile Pro TV. . 
 4. ^ „BREAKING NEWS. Gheorghe Dincă a recunoscut ambele crime. DIICOT: Alexandra a fost ucisă imediat după apelurile la 112”. Digi 24. . 
 5. ^ „Revolta și solidaritatea de la Colectiv revin furtunos. Proteste în mai multe orașe: Tragedia din Caracal, un nod într-o rețea de distrugere”. Mediafax. . 
 6. ^ „Ministrul de Interne Nicolae Moga a demisionat, după șase zile de la depunerea jurământului”. Digi 24. . 
 7. ^ a b C. D. (). „Șeful Poliției Române și prefectul de Olt - demiși. Ministrul de Interne: Lucrurile nu au fost cum ar fi trebuit să fie. HotNews.ro. 
 8. ^ „Suspect admits killing missing Romanian teenager”. – via www.bbc.com. 
 9. ^ „Gheorghe Dincă, suspect într-o altă crimă”. REALITATEA.NET. 
 10. ^ https://www.news24.com/World/News/romania-suspect-admits-killing-two-teenage-girls-charged-with-murder-20190729.  Parametru necunoscut |name= ignorat (ajutor); Lipsește sau este vid: |title= (ajutor)
 11. ^ Popa, Claudiu (). „Răsturnare de situație în cazul Caracal de Crăciun. Alexandra Măceșanu, scoasă de pe listă! Familia, în lacrimi”. Capital. Accesat în . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]