Ioana a III-a a Navarrei

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Ioana a III-a

Jeanne III de Navara,
portret de François Clouet, 1570
Date personale
Născută16 noiembrie 1528
Pau, Franța
Decedată9 iunie 1572 (43 de ani)
Paris
Înmormântatăcollégiale Saint-Georges de Vendôme[*][[collégiale Saint-Georges de Vendôme (collegiate church in Vendôme Castle, France)|​]] Modificați la Wikidata
Cauza decesuluicauze naturale (tuberculoză) Modificați la Wikidata
PărințiHenric al II-lea de Navara
Margareta de Navara
Frați și suroriJohn of Navarre[*][[John of Navarre (Crown Prince of Navarre (1530))|​]] Modificați la Wikidata
Căsătorită cuWilliam, Duce de Jülich-Cleves-Berg
Antoine de Navara
CopiiHenric al IV-lea al Franței
Ecaterina, Ducesă de Lorena
Religiecalvinism[*]
protestantism[1] Modificați la Wikidata
Ocupațiepoliticiană
poetă
scriitoare Modificați la Wikidata
Locul desfășurării activitățiiNavarra[2] Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba franceză[3]
limba spaniolă
limba occitană
limba latină Modificați la Wikidata
Apartenență nobiliară
TitluriRey de Navarra[*][[Rey de Navarra (title of nobility held by the head of state of the Kingdom of Navarre, later transmitted to the monarch of Spain)|​]] ()
Familie nobiliarăCasa Albret
Regină a Navarrei
Domnie25 mai 1555 – 9 iunie 1572
Încoronare18 august 1555, Pau
PredecesorHenric al II-lea
SuccesorHenric al III-lea

Jeanne d'Albret (16 noiembrie 15289 iunie 1572), cunoscută și ca Jeanne a III-a, a fost regină a Navarrei în perioada 1555 - 1572. S-a căsătorit cu Antoine de Bourbon, Duce de Vendôme și a fost mama lui Henric de Bourbon care a devenit rege al Navarrei și rege al Franței sub numele Henric al IV-lea al Franței, primul rege Bourbon. Prin căsătorie, ea a devenit Ducesă de Vendôme.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Jeanne s-a născut la Castelul Pau[4], la 7 ianuarie 1528. A fost fiica Margaretei de Angoulême și a lui Henric al II-lea de Navara. Mama ei, fiica Louisei de Savoia și a lui Charles, Conte de Angoulême, a fost sora regelui Francisc I al Franței.

De la vârsta de doi ani, conform dorinței unchiului ei care a preluat sarcina educației ei, Jeanne a crescut la Castelul Plessis-lèz-Tours situat pe Valea Loarei, trăind deci departe de părinții ei. A primit o excelentă educație sub tutela umanistului Nicolas Bourbon.[5]

În 1541, când Jeanne avea 12 ani, Francisc I a obligat-o, din motive politice, să se căsătorească cu bogatul duce de Jülich-Cleves-Berg, care era fratele Anei de Cleves, cea de-a patra soție a regelui Henric al VIII-lea al Angliei. Deși a fost educată să fie obedientă, ea a continuat să protesteze și a trebuit să fie dusă la altar de conetabilul Franței, Anne de Montmorency.[6][7] La nuntă, Jeanne a fost somptuos îmbrăcată, purtând o coroană de aur, o fustă de argint și de aur încrustată cu pietre prețioase, și o mantie de satin roșu bogat împodobite cu hermină.[8]

Portret al Jeannei d'Albret, de un artist de la școala lui Francois Clouet, prima jumătate a secolului al XVI-lea.

Această căsătorie politică a fost anulată patru ani mai târziu pe motiv că acesta nu a fost consumată. Ea a rămas la curtea regală.

După decesul lui Francisc în 1547 și ascensiunea la tron a lui Henric al II-lea, Jeanne s-a căsătorit cu Antoine de Bourbon, "primul prinț de sânge", la 20 octombrie 1548. Căsătoria a avut scopul să consolideze posesiile teritoriale din nordul și sudul Franței.

Antoine era un fustangiu notoriu.[6] În 1554 a avut un fiu nelegitim, Charles, cu Louise de La Béraudière de l'Isle Rouhet, o frumusețe de la curte cunoscută sub numele de "La belle Rouet". Absențele frecvente ale lui Antoine au lăsat-o pe Jeanne să conducă singură, lucru pe care l-a reușit cu o mână fermă.

Cuplul a avut cinci copii, dintre care doar doi, Henric, rege al Franței (1589-1610) și rege al Navarei (1572-1610); și Caterina, ducesă de Lorena, au trăit până la maturitate.

Regină a Navarei[modificare | modificare sursă]

La 25 mai 1555, tatăl ei, Henric al II-lea al Navarei, a murit, și Jeanne împreună cu soțul ei au devenit conducători ai Navarei. La 18 august 1555 la Pau, Jeanne și Antoine au fost încoronați potrivit ritului bisericii romano-catolice. Jeanne a fost influențată de mama ei, care a murit în 1549, cu tendințe spre reforma religioasă, gândire umanistă, și libertatea individuală.[9] Această moștenire a fost influentă în decizia ei de a se converti la calvinism.

Mai târziu, ea a declarat calvinismul religia oficială a regatului ei, îmbrățișând public învățăturile lui Jean Calvin în ziua de Crăciun 1560.

În urma instituirii calvinismului în regatul ei, preoți și călugărițe au fost exilați, biserici catolice distruse și a fost interzis ritualul catolic.[10] Ea a comandat traducerea Noului Testament în limba bască și dialectul béarnese în beneficiul supușilor ei.

În plus față de reformele sale religioase, Jeanne a lucrat la reorganizarea regatul ei; a început reforme de lungă durată pentru sistemele economice și judiciare ale teritoriilor ei.[11]

În 1561, Caterina de Medici, în rolul ei de regentă pentru fiul ei, regele Carol al IX-lea, l-a numit pe Antoine general locotenent al Franței. Jeanne și Caterina s-au întâlnit la Curte în ultimii ani de domnie ai lui Francisc I și o perioadă scurtă la începutul domniei regelui Henric al II-lea. Istoricul Mark Stocare a sugerat că Jeanne a fost una dintre principalele detractoare ale Caterinei, referindu-se la ea cu dispreț ca fiind "fiica băcanului florentin".[10]

Note[modificare | modificare sursă]

 1. ^ Diccionario biográfico español 
 2. ^ Czech National Authority Database, accesat în  
 3. ^ Czech National Authority Database, accesat în  
 4. ^ Encyclopédie Larousse en ligne - Jeanne III d'Albret
 5. ^ Roelker 1968, p. 31.
 6. ^ a b Strage 1976, p. 149.
 7. ^ Hackett 2007, p. 419.
 8. ^ Roelker 1968, p. 55.
 9. ^ Bryson 1999, p. 72. .
 10. ^ a b Strage 1976, p. 150.
 11. ^ Roelker 1968, p. 210.