Sari la conținut

Ioachim I al Constantinopolului

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Ioachim I

Semnătura lui Ioachim I
Date personale
Născutsecolul al XV-lea Modificați la Wikidata
Decedat1504 Modificați la Wikidata
Țara Românească Modificați la Wikidata
Religiecreștinism ortodox[*] Modificați la Wikidata
Ocupațiepreot Modificați la Wikidata
Funcția episcopală

Ioachim I (în greacă Ἰωακείμ Α΄, transliterat: Ioakeim 1; n. secolul al XV-lea – d. 1504, Țara Românească) a fost un cleric ortodox grec, care a îndeplinit funcția de patriarh ecumenic al Constantinopolului din 1498 până în 1502 și pentru scurt timp în 1504.

Biografie[modificare | modificare sursă]

În ceea ce privește viața timpurie a lui Ioachim înainte de a deveni patriarh al Constantinopolului, se știe că a fost mitropolit al Dramei și că era tânăr, nu deosebit de învățat, dar foarte abil în chestiuni bisericești și cu multe virtuți.[1] În toamna anului 1498 a fost ales patriarh cu sprijinul regelui Constantin al II-lea al Georgiei, luând locul lui Nifon al II-lea, care, la rândul său, era sprijinit de domnii Țării Românești.[2]:198 Georgia era o țară creștină independentă de Imperiul Otoman și semiautonomă din punct de vedere religios, dar care putea uneori să exercite o influență impresionantă în cadrul alegerilor patriarhale.[2]:196

În calitate de patriarh, Ioachim a fost destul de popular în cadrul credincioșilor săi: în timp ce se afla pe drum către Georgia pentru a strânge fonduri, mitropolitul Selymbriei i-a oferit sultanului o mie de monede din aur pentru a fi numit patriarh în locul lui Ioachim, dar credincioșii loiali patriarhului au adunat aceeași sumă și i-au plătit-o sultanului pentru a evita destituirea lui Ioachim.[3] În primăvara anului 1502, Ioachim a fost totuși destituit de sultanul Baiazid al II-lea, atunci când acesta din urmă a descoperit că Ioachim a dispus construirea unei biserici creștine de piatră fără permisiunea sa.[3]

După destituirea lui Ioachim, a fost ales din nou ca patriarh Nifon al II-lea, care însă a refuzat acest post. Atunci conducătorii Țării Românești și-au mutat sprijinul către Pahomie I, care a fost ales patriarh la începutul anului 1503 și a păstorit aproximativ un an, până la începutul anului 1504,[4] atunci când prietenii lui Ioachim au adunat 3500 de monede din aur pentru a-l reinstala pe tronul patriarhal (ei au plătit cu 500 de monede mai mult decât taxa obișnuită plătită sultanului pentru fiecare numire patriarhală).[3]

A doua perioadă de păstorire a lui Ioachim a durat doar câteva luni: la scurt timp după ce a fost ales, Ioachim a călătorit spre nord încercând să restabilească relații de prietenie cu inamicii săi politici, dar atât Radu al IV-lea cel Mare al Țării Românești, cât și Bogdan al III-lea cel Orb al Moldovei au refuzat să se împace cu el.[5] Ioachim a murit în 1504,[6] în timpul șederii sale în Țara Românească, la Târgoviște sau la Dârstor, fiind urmat din nou de Pahomie I.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ B.G.Niebuhr, I.Bekker, ed. () [1584]. „Historia Politica et Patriarchica Constantinopoleos”. Corpus scriptorum historiae byzantinae, Volume 49. Bonn. pp. 135–141. 
  2. ^ a b Runciman, Steven (). The Great Church in captivityNecesită înregistrare gratuită. Cambridge University Press. pp. 196, 198. ISBN 978-0-521-31310-0. 
  3. ^ a b c R. Janin (). „Costantinople, Patriarcat grec”. Dictionnaire d'histoire et de géographie ecclésiastiques⁠(d). 13. Paris: Letouzey et Ané. 676. 
  4. ^ „Joachim I”. Ecumenical Patriarchate. Accesat în . 
  5. ^ Iorga, Nicolae. Byzance après Byzance. p. 85. ISBN 2-7158-0913-1. 
  6. ^ Kiminas, Demetrius (). The Ecumenical Patriarchate. Wildside Press LLC. p. 37. ISBN 978-1-4344-5876-6. 

Legături externe[modificare | modificare sursă]


Funcții religioase
Predecesor:
Nifon al II-lea
Patriarh ecumenic al Constantinopolului
toamna 1498 – primăvara 1502
Succesor:
Nifon al II-lea
Predecesor:
Pahomie I
Patriarh ecumenic al Constantinopolului
începutul 1504 – toamna 1504
Succesor:
Pahomie I