Metodie al II-lea al Constantinopolului

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Metodie al II-lea al Constantinopolului
Date personale
Născutsecolul al XII-lea Modificați la Wikidata
Decedat1240 Modificați la Wikidata
Constantinopol, Imperiul Latin de Constantinopol Modificați la Wikidata
Religiecreștinism ortodox[*] Modificați la Wikidata
OcupațiePatriarhul ecumenic al Constantinopolului[*] Modificați la Wikidata
Funcția episcopală

Metodie al II-lea (în greacă Μεθόδιος Β΄, transliterat: Methodios 2; n. secolul al XII-lea – d. 1240, Constantinopol, Imperiul Latin de Constantinopol) a fost un cleric ortodox bizantin, care a îndeplinit funcția de patriarh ecumenic al Constantinopolului (aflat în exil la Niceea din cauza Cruciadei a patra) timp de trei luni în 1240, când a murit.[1][2] I-a succedat patriarhului Gherman al II-lea.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Există puține informații despre el. A fost anterior egumen al Mănăstirii „Sf. Iachint”⁠(ru) (Μονής Υακίνθου) din Niceea.[1][3] Patriarhul Gherman al II-lea (1222–1240) a murit în iunie 1240 și, înainte de moartea sa, l-a recomandat ca succesor pe Nichifor Blemmidus. Cu toate acestea, împăratul bizantin Ioan al III-lea (1222–1254) al Imperiului de la Niceea a susținut candidatura lui Metodie, pe care l-a considerat a fi mai ascultător.

Este autorul probabil al unei lucrări intitulate De Revelatione, care îi este atribuită și lui Metodius din Olympus. El a scris o altă lucrare, Acnigmata, în ritm iambic.[4]

Metodie a fost ales patriarh în anul 1240, dar a murit subit la trei luni după înscăunare,[1][3] în septembrie 1240. Scurta sa perioadă de păstorire nu i-a oferit ocazia să aducă o contribuție semnificativă. A fost înmormântat în Mănăstirea „Sfântul Iachint” din Niceea.

Alegerea unui nou patriarh a fost amânată până în 1243, întrucât împăratul Ioan al III-lea (1222–1254) a încercat să-și găsească un ierarh loial și a ezitat un timp. În cele din urmă, el l-a sprijinit pe mitropolitul Manuil al Efesului.

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c Grumel (1958), p. 437.
  2. ^ Padri Benedettini della Congregazione di S.Mauro in Francia. L'Arte di verificare le date dei fatti storici delle inscrizioni delle cronache e di altri antichi monumenti dal principio dell'era cristiana fino all'anno 1770. 2. Tradus de Giuseppe Pontini di Quero. Veneția: Tipografia Gatti. p. 463. 
  3. ^ a b „Μεθόδιος Α΄”. Μεγάλη Ορθόδοξη Χριστιανική Εγκυκλοπαίδεια. 11: 302. . Accesat în . 
  4. ^ Smith, William (ed.). „3. Methodius”. A Dictionary of Greek and Roman biography and mythology. Accesat în . 

Bibliografie[modificare | modificare sursă]


Funcții religioase
Predecesor:
Gherman al II-lea
Patriarh ecumenic al Constantinopolului
(în exil la Niceea)

iunie – septembrie 1240
Succesor:
Manuil al II-lea