Nichifor al II-lea al Constantinopolului

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Nichifor al II-lea al Constantinopolului
Date personale
Născutmileniul II Modificați la Wikidata
Decedat Modificați la Wikidata
Religiecreștinism ortodox[*] Modificați la Wikidata
Ocupațiepreot Modificați la Wikidata
Limbi vorbitelimba greacă bizantină Modificați la Wikidata
Funcția episcopală

Nichifor al II-lea (în greacă Νικηφόρος Β΄, transliterat: Nikiphoros 2; n. mileniul II – d. ) a fost un cleric ortodox bizantin, care a îndeplinit funcția de patriarh ecumenic al Constantinopolului de la mijlocul anului 1260 până la începutul anului 1261, fiind în exil în Imperiul de la Niceea.

Biografie[modificare | modificare sursă]

Era originar probabil din regiunea Pamfilia, după cum o dovedește porecla sa. A aparținut cercului clerului învățat, dovadă fiind menționarea lui de către Georgios Akropolites și Nikephoros Blemmidus. A devenit celebru deja ca arhidiacon al Palatului Imperial de la Niceea pe vremea împăratului Ioan al III-lea (1221–1254). În 1241 și 1242 a fost considerat unul dintre candidații probabili la tronul de patriarh după moartea lui Metodie al II-lea, dar împăratul a respins candidatura lui Nichifor pentru că nu a putut să-l controleze. A fost ales în schimb mitropolit al Efesului în jurul anului 1243.[1] În 1254 a fost din nou unul dintre candidați la tronul patriarhal, împreună cu Nikephoros Blemmidus, dar împăratul Teodor al II-lea Laskaris (1254–1258) i-a respins candidatura din cauza lăcomiei excesive.

A fost ales patriarh la mijlocul anului 1260 de un sinod întrunit la Gallipoli, după ce împăratul Mihail al VIII-lea (1259–1261) l-a alungat din capitală în februarie-martie 1260 pe patriarhul Arsenie.[1][2][3] A fost înscăunat în catedrala din Lampsacus. Episcopii din Sardes și Tesalonic, care îl susțineau pe fostul patriarh Arsenie, s-au opus alegerii lui Nichifor. Înlăturarea lui Arsenie a dus la o scindare de scurtă durată a Bisericii Bizantine. În timpul păstoririi lui Nichifor al II-lea nu au fost înregistrate evenimente semnificative. Printr-o hotărâre sinodală a permis mitropoliților din Trebizonda și Adrianopole să aleagă și să hirotonească arhierei, care urmau să îndeplinească funcția de epitrop patriarhal.[4] A fost plăcut de credincioși, dar a murit la începutul anului 1261, după câteva luni ca patriarh, în orașul Nymphaion, unde a fost înmormântat.[1] O perioadă de vacanță a urmat după moartea sa, dar după Recucerirea Constantinopolului în iulie, Arsenie a fost rechemat de împăratul Mihal al VIII-lea și repus pe tronul patriarhal.[2][5]

Note[modificare | modificare sursă]

  1. ^ a b c Μανουήλ Γεδεών, p. 391.
  2. ^ a b Barabanov N. D., О. W. L. „Arsenij Awtorian”. Prawosławnaja enciklopedia (în rusă). pp. 424–425. Accesat în . 
  3. ^ Bonarek, J.; Czekalski, T.; Sprawski, S.; Turlej, S. (). Historia Grecji. Cracovia: Wydawnictwo Literackie. p. 659. 
  4. ^ Πανώτης (2008), p. 327.
  5. ^ Bonarek, J.; Czekalski, T.; Sprawski, S.; Turlej, S. (). Historia Grecji. Cracovia: Wydawnictwo Literackie. pp. 350 și 659. 

Bibliografie[modificare | modificare sursă]


Funcții religioase
Predecesor:
Arsenie Autoreianos
Patriarh ecumenic al Constantinopolului
1260 – 25 iulie 1261
Succesor:
Arsenie Autoreianos