Invazia britanică

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Jump to navigation Jump to search
Pentru alte sensuri, vedeți Invazia britanică (dezambiguizare).
Sosirea formaţiei The Beatles în Statele Unite, respectiv apariția grupului la emisiunea de televiziune The Ed Sullivan Show, a marcat începutul primei invazii muzicale britanice, cea "originală".

Termenul de invazie britanică, conform originalului din engleză, British Invasion, este utilizat în istoria muzicii secolului 20 pentru a desemna muzicienii britanici de rock and roll, beat și pop care au avut un succes comercial imens în țările de limbă engleză în anii 1960 și în 1970, dar mai ales în Statele Unite ale Americii la mijlocul anilor 1960 și cu precădere între 1964 și 1966.

Unele formații celebre britanice, extrem de influente muzical, așa cum ar fi Led Zeppelin și Queen, a căror imens succes critic și comercial a fost realizat în deceniile 1970, respectiv 1980, sunt neconsiderate a fi parte a invaziei britanice originare.

Există și o așa zisă o a doua invazie britanică, conform, The Second British Invasion, care se referă la diferite aspecte ale promovării muzicii britanice prin intermediul postului de televiziune dedicat exclusiv muzicii, MTV, din anii 1980.

Termenul British Invasion este folosit într-un sens mult mai larg la începutul secolului 21 pentru a desemna succesul critic, comercial și popular a numeroși actori britanici, dar cu precădere a unor actrițe britanice, respectiv pentru a semnala oricare acte artistice și culturale britanice care au o rezonanță puternică internațională, dar mai ales în țările vorbitoare de limbă engleză și, în particular, în Statele Unite.


Original British Invasion[modificare | modificare sursă]

Second British Invasion[modificare | modificare sursă]

Anii 2000[modificare | modificare sursă]

Mick Jagger, vocalistul formației The Rolling Stones, afirma că succesul diferitelor acte culturale și artistice britanice ale anilor 2000 se datorește diversității stilurilor acestora. Din punctul de vedere al promotorilor actelor culturale, un purtător de cuvânt al HMV Group, un grup de promovare al spectacolelor de orice gen, a declarat că Amy Winehouse și Simon Cowell (judecător al emisiunii concurs American Idol) sunt printre cei care ar fi catalizat valul de britanici de profil ridicat. [1]

Valul de artiști ai Original British Invasion[modificare | modificare sursă]

Valul de artiști ai Second British Invasion[modificare | modificare sursă]

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ Coldplay and Duffy among British acts dominating top ten global albums of 2008 The Telegraph 16 February, 2008
  2. ^ a b c d e f g h i j k Eroare la citare: Etichetă <ref> invalidă; niciun text nu a fost furnizat pentru ref-urile numite Reynolds

Bibliografie[modificare | modificare sursă]