The Cure

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
The Cure

Robert Smith
Membru fondator, vocalist, chitarist și principal compozitor al melodiilor The Cure
Date personale
Origine Crawley, Anglia
Gen muzicalPost-punk
Gothic rock
Alternative rock
New Wave
Dark Wave
Data formării  Modificați la Wikidata
Ani de activitate1976–prezent
Case de discuriFiction
Geffen
Polydor
Elektra
Sire
Interpretare cuMalice
Easy Cure
The Glove
PremiiRock and Roll Hall of Fame ()  Modificați la Wikidata
Membri
Robert Smith
Porl Thompson
Simon Gallup
Jason Cooper
Foști membri
Lol Tolhurst
Michael Dempsey
Matthieu Hartley
Phil Thornalley
Andy Anderson
Boris Williams
Roger O'Donnell
Perry Bamonte
Discografie
Listă completăThe Cure discography[*][[The Cure discography (Wikimedia band discography)|​]]  Modificați la Wikidata
Prezență online
The Cure (2008)

The Cure este o trupă britanică de rock, ce s-a format în Crawley, Sussex în 1976, și care este generic considerată ca reprezentând pionieratul în scena anilor '80 a rockului alternativ britanic. Trupa a trecut prin mai multe schimbări de membri, avându-l pe vocalistul, chitaristul și principalul compozitor, Robert Smith drept singurul membru constant al trupei. Trupa a început să scoată muzica spre sfarșitul anilor 1970, cu albumul lor de debut Three Imaginary Boys (1979); acest album, împreună cu unele single-uri precedente i-au plasat pe The Cure ca imagine a post-punkului și mișcării New Wave, care a apărut în urma revoluției Punk în Regatul Unit. În timpul anilor '80 muzica trupei din ce în ce mai întunecată a ajutat la formarea genului Gothic rock.

În piesa lansată în 1979 de formația rock engleză The Cure, „Killing an Arab”, versurile se referă la împușcarea unui arab aflat pe o plajă. Compozitorul și vocalistul trupei, Robert Smith, a declarat că piesa este „o scurtă încercare poetică de a rezuma impresiile mele despre momentele cheie din L'Étranger de Albert Camus”. După lansarea albumului Pornography (1982), viitorul trupei era nesigur și Robert Smith era dornic de a schimba imaginea întunecată pe care o dobândise trupa sa. Odată cu lansarea single-ului Let's Go To Bed din 1982 Smith a început să injecteze o senisbilitate pop în muzica trupei (precum și un aspect scenic diferit), iar trupa a început o lungă colaborare cu regizorul Tim Pope. Popularitatea trupei era în creștere odată cu trecerea decadei, în special în Statele Unite, unde cantecele "Just Like Heaven", "Lovesong" și "Friday I'm in Love" și-au câștigat un loc în topul Billboard Hot 100. La începutul anilor 1990 The Cure erau una dintre cele mai populare trupe de rock alternativ din lume. Un studiu în 2004 a estimat că trupa a vândut 27 milioane de albume în întreaga lume. The Cure au lansat treisprezece albume de studio și peste treizeci de single-uri pe parcursul carierei lor. Din 2010, membrii trupei au început să lucreze la un al paisprezecelea album de studio.

Istorie[modificare | modificare sursă]

Formarea și anii de început (1973–1979)[modificare | modificare sursă]

Prima încarnare a ce urma să devină The Cure a fost The Obelisk, o trupă formată de studenții de la Notre Dame Middle School din Crawley, Sussex.