Insulele Kurile

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Sari la navigare Sari la căutare
Locația Kurilelor în vestul Pacificului

Kurile este un grup 56 de insule vulcanice din estul Asiei, situate între peninsula Kamceatka și Hokkaido (Japonia).

Geografia[modificare | modificare sursă]

Se întind de la nord-est spre sud-vest pe o distanță de cca. 1.200 km, despărțind Marea Ohotsk de Oceanul Pacific. Ele sunt sub jurisdicția Federației Ruse și sunt în componența regiunii Sahalin, dar Japonia susține că două dintre cele mai mari insule sudice plus insulițele Shikotan și Habomai fac parte din teritoriul său, aceasta situație fiind cunoscută ca disputa insulelor Kurile. Au o populație de 19.000 locuitori.[1]

Particularități fizico-geografice[modificare | modificare sursă]

Insula Matua văzută din Raikoke

Insulele Kurile includ 30 insule mari (Iturup, Paramușir, Kunașir, Urup ș.a.) și numeroase insule mici, suprafața totală a cărora este cca. 10.355,61 km2.

Relief[modificare | modificare sursă]

Peisajul insulelor Kurile

Arhipelagul reprezintă culmile și crestele unor munți vulcanici submarini (cca. 100 de vulcani, dintre care 38 activi). Relieful este muntos, altitudinea maximă constituind 2.339 m.

Climă[modificare | modificare sursă]

Clima este temperat-musonică și, datorită influenței curentului maritim Kuro-Shivo, este mai rece decât cea caracteristică latitudinii la care se află arhipelagul. Cantitatea anuală de precipitații atmosferice depășește 1000 mm în sud și măsoară în jur de 600 mm în nord. Vara au loc cețuri frecvente.

Faună și vegetație[modificare | modificare sursă]

Pe insulele nordice predomină vegetația de tundră și silvotundră, iar pe cele sudice păduri de foioase care, odată cu creșterea altitudineii, trec în păduri de conifere. Fauna este alcătuită din unele animale adaptate la clima temperată rece, cum ar fi vulpea, lupul, ursul brun sau hermelina. De asemenea, insulele stâncoase servesc ca loc de poposire a păsărilor migratoare, iar litoralul ca adăpost pentru unele mamifere marine, cum ar fi focile sau vidrele de mare.

Sursă[modificare | modificare sursă]

  • Enciclopedia sovietică moldovenească, vol. 3, pag. 543; Chișinău, 1972
  • Gvozdețkii N. A., Mihailov N. I.: Физическая география СССР. Азиатская часть (din rusă Geografia fizică a URSS. Regiunea asiatică), pag. 501-508; Moscova, 1970

Referințe[modificare | modificare sursă]

  1. ^ „Kuril Islands: factfile”. The Daily Telegraph. London. . 

Legături externe[modificare | modificare sursă]

Commons
Wikimedia Commons conține materiale multimedia legate de Insulele Kurile