Pădure de conifere

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Pădure de molid
(în nordul Angliei)
Pădure de conifere
(în Suedia)
Pădure de conifere
(în Cehia)

Pădurile de conifere (numite uneori păduri boreale) sunt zone de vegetație în care predomină vegetația arboricolă (arbori și arbusti) și gimnospermica (brazi,pini). Ele sunt răspândite în zonele subarctice, temperate si subtropicale. Sunt specifice zonelor de mai sus de latitudinea de 55° în emisfera nordica și unor munți din emisfera sudica.Se întalnește in zonele reci precum nordul Asiei,din Scandinavia până în Rusia, in nordul Chinei, pe lanțul muntos Himalayan, in Georgia, pe munții Alpi si Pirinei.

Vegetația[modificare | modificare sursă]

Aici trăiesc foarte multe specii de plante. Vegetația poartă denumirea și de taiga. Arborii se clasifică după felul acelor lor.Există două feluri de păduri de conifere; boreale si montane(m-ții Stancoși si Himalaya). Cei mai reprezentativi sunt molidul, pinul, bradul alb, zada,jneapanul (singurul arbust din pădurile de conifere), tuia (numit și arborele vieții),tisa, chiparosul, cedrul, cupresifolia si sequoia roșie. În Europa și Asia, pădurile de conifere se numesc taiga. Coniferele sunt arbori înalți, cu triunchiul drept, fară ramificații, cu frunze mici, aciculare, acoperite cu ceara. Ele nu își pierd frunzele toamna, de la aceasta regulă abătându-se doar laricele. Coniferele au fibre rasinoase ce permit clatinarea si indoirea lor; astfel rezista vanturilor puternice.Ramurile lor sunt aplecate permițand zăpezii sa cadă pentru a nu le îngreuna.Aici apar și lichenii, precum Cladonia, Romalina si Xathoria.

Fauna[modificare | modificare sursă]

Animalele din pădurile de conifere sunt în general mamifere. Unele dintre ele au blănuri prețioase. Ursul este unul dintre acestea. Cel mai mare urs trăiește în America de Nord și se numește ursul Grizzly. Cerbul este un alt reprezentant a pădurilor de conifere și este la fel un mamifer. Ciuta își naște puii vii și îi hrănește cu lapte. Caprioara naște numai un pui. Alți reprezentanți sunt veverita,hermelina și samurul, de asemenea se găsesc și vulpi, jderi, arici, iepuri, râși, lincși, castori si pume. Pasari: pițigoi, ciocănitoare, matasar, grangur, cocoș de munte, iernuca, gaița de munte, bufnița, cucuveaua, huhurezul și forfecuța. Insecte: furnici, fluturi, țanțari, găndacei și păianjeni.

Solurile[modificare | modificare sursă]

Tind sa fie acide, deoarece răsina cazută pe pămant împiedică descompunerea și reciclarea substanțelor nutritive.Solul de sub copaci este foarte acid si nefertil.

Impact antropic[modificare | modificare sursă]

Defrișări pentru teren agricol, cherestea, lemnul de cedru; Aceste despăduriri pot cauza uriașe probleme de mediu, distrugând echilibrul solului și al faunei pădurilor.Poate fi afectată și clima. Vânătoare pentru carne, blănuri prețioase...

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Sursă (bibliografie)[modificare | modificare sursă]

Enciclopedie ilustrată volumul II

Legături externe[modificare | modificare sursă]