Tundră

De la Wikipedia, enciclopedia liberă
Salt la: Navigare, căutare
Tundra siberiană

Tundra este o zonă de vegetație situată la nord de zona pădurilor, ocupând regiunile cu climă subarctică (extremitatea nordică a Europei, Asiei și Americii de Nord și unele regiuni din sudul Oceanului Înghețat sau Arctic).

Biotopul[modificare | modificare sursă]

Biotopul tundrei este neprielnic organismelor. Creșterea și înmulțirea organismelor vii este foarte dificilă din cauza condițiilor naturale. Temperatura nu depășește -18° C iarna si 0° C vara. Luminozitatea este redusă. Solurile sunt foarte sărace. Vânturile sunt reci și micșorează temperatura simțită subiectiv de organisme.

Flora[modificare | modificare sursă]

Flora tundrei este foarte săracă. Condițiile specifice (perioadă scurtă de vegetație, vânturi, îngheț peren, soluri reci și suprasaturate cu apă), au determinat la plante apariția unor adaptări caracteristice. Tundra este formată din plante cu înălțimi reduse (arborii lipsesc complet), de obicei perene, cu sistem radicular superficial. Predomină mușchii și lichenii, gramineele, unele plante cu flori viu colorate, iar în sud, arbuștii pitici și tufișurile scunde (salcie polară, mesteacăn pitic).

Fauna[modificare | modificare sursă]

Zona de tundră este slab populată cu rozătoare mici și câteva feluri de păsări care trăiesc în tunele făcute în zăpadă și hrănindu-se cu mușchi și licheni- plantele specifice tundrei.

Fauna este extrem de bogata.În tundra:renul,elanul,vulpea polara,lupul de tundra,iepurele alb,potârnichea polara.În insulele Oceanului Artic: ursul alb;în ape: foca,morsa.În taiga sunt: veverita,lupul, ursul brun,râsul,hermelina si samurul,renul,elanul.În zona padurilor amestecate: lupul,vulpea, ursul,pisica salbatica etc.În stepa: rozatoare,pasari rapitoare, în semidesert: serpi de desert.

Vezi și[modificare | modificare sursă]

Bibliografie[modificare | modificare sursă]

  • Dicționar enciclopedic român - Editura Politică - București - 1966

Legături externe[modificare | modificare sursă]